Fa onze anys l’entitat va apostar pel seu projecte “green hospital” amb l’objectiu d’obtenir la major sostenibilitat possible. I al 2021 l’Hospital de Mollet es feia amb el guardó Plata als premis Ashikaga-Nikken Excellence Award for “Green Hospitals” de la International Hospital Federation (IHF). En 10 anys, la institució havia aconseguit reduir les emissions de CO2 en un 71%.
L’Hospital va modificar la seva infraestructura per tal d’obtenir el seu objectiu dins del seu projecte “Green Hospitals”: es van instal·lar 1.368 plaques fotovoltaiques a la coberta de l’hospital que proporcionen el 12,5% del total de l’energia que consumeix, es va apostar per una arquitectura sostenible i celoberts que proporcionen llum natural a tot el centre i redueixen el consum energètic d’il·luminació en un 40% (a més d’un sostre radiant i cobertes sostenibles que permeten l’aïllament tèrmic i el control acústic) i l’energia geotèrmica a través de 148 pous de 146 metres de profunditat que redueixen el consum energètic de climatització en un 30%. El 100% d’energia és elèctrica renovable i es va instaurar un projecte de reciclatge i gestió de residus que va permetre en 10 anys passar de 9 a 29 tipus de residus que se segreguen i gestionen.
Ara, l’Hospital de Mollet ha obtingut la fita de reduir un 85% les seves emissions, convertint-se en un dels centres sanitaris punters en l’aposta per la sostenibilitat. “Els centres hospitalaris són alguns dels centres públics amb major impacte energètic en el medi ambient. Per això, la cultura verda ha de formar part de l’estratègia i impregnar l’estructura i els processos dels nostres centres”, expliquen des de la Fundació Sanitària Mollet. El treball en la sostenibilitat es basa en tres eixos de treball: l’estructura, els processos i la governança, cultura i entitat saludable.
Des de l’entitat han datat que un dia d’hospitalització suposa 7 kg de residus. Per aquest motiu s’intenta reduir les estances hospitalàries innecessàries (que es podrien solucionar d’altres formes, com per exemple un Fast Track per a les pròtesis de genoll que permeten una recuperació més ràpida i eficient), i també la minimització de viatges. També s’ha implantat un sistema semiautomatitzat de dispensació de medicaments que permet reduir en un 29% la generació de residus de medicaments.
“Tot va començar amb el compromís de l’alta direcció i la governança institucional per definir la nostra estratègia per a la mitigació del canvi climàtic i el compliment de l’agenda 2030”, diuen des de la Fundació Sanitària Mollet. Expliquen que, per arribar a aquests objectius, és imprescindible el compromís de tothom: “hem fet obligatòria la formació ambiental per al nostre personal i realitzem una enquesta per a mesurar la seva percepció, coneixements, idees i formació sobre el canvi climàtic”.
Aquesta notícia ha sortit publicada al Diari de la Sanitat