“No hi ha dret a la Salut sense dret a l’habitatge”. Sota aquest lema, el col·lectiu de joves professionals sanitaris i sanitàries de La Capçalera Barcelona s’afegeix a la manifestació en defensa de l’habitatge i en contra dels preus dels lloguers convocada a Barcelona pel Sindicat de Llogateres.
Joves residents i adjunts de l’atenció primària han sumat forces amb altres col·lectius del sector –com FoCAP i Marea Blanca– i, sota el nom de Sanitàries pel dret a l’Habitatge caminaran plegats pels carrers de la capital catalana per reclamar l’accés a un habitatge digne i per posar de manifest com l’actual crisi de l’habitatge condiciona la salut de la població.
Marcelo Covelo, metge de família i membre de La Capçalera Barcelona, explica que en els darrers deu anys ha pogut comprovar, no només a través de les notícies sinó també a la consulta, de quina manera la crisi de l’habitatge condiciona la salut: “Cada vegada ve més gent dient que no arriba a final de mes, que no pot pagar el lloguer, que es troba en risc de desnonament… i podem certificar l’impacte que tota aquesta inseguretat residencial té sobre la salut”. Aquesta problemàtica implica, per a les persones que la pateixen, un 30% més de risc de patir ansietat o depressió, un pitjor control de les patologies cròniques, 10 anys menys d’esperança de vida –si es tracta de persones sense llar, que viuen al carrer– i quatriplica les taxes de suïcidi, entre d’altres conseqüències.
Davant d’aquesta situació, Covelo considera que “com a sanitàries tenim la responsabilitat de posicionar-nos a nivell polític, perquè fora de la consulta tenim responsabilitats com a ciutadanes i com a sanitàries”. Arran d’una assemblea realitzada a mitjans de novembre davant de la Facultat de Medicina de l’Hospital Clínic, La Capçalera Barcelona ha dinamitzat un espai sanitari dins de la mobilització sota el nom de Sanitàries pel dret a l’habitatge, i signen un manifest –al qual s’hi han adherit diverses entitats i associacions del sector– en el qual ressalten que “l’accés a un habitatge digne, més enllà de ser un dret fonamental, és un dels factors que més impacten en la salut de la població. I és que la manca d’un habitatge digne i estable impedeix el desenvolupament normal de la vida personal i col·lectiva, ja que sobre la llar es construeix la base per al benestar social, físic i psicològic de les persones. És ben conegut el paper de l’habitatge com a determinant clau per a la salut. A més de l’impacte en la salut mental que genera la inseguretat residencial i el risc de desnonament, cal tenir clar que l’habitatge inclou tant l’espai físic de la llar com l’entorn comunitari del barri. Aquests factors condicionen els hàbits de vida, l’accés a recursos essencials i la capacitat de gestionar patologies cròniques”.
En aquest mateix sentit, Marcelo Covelo apunta que “no ens podem mantenir indiferents davant d’una crisi d’habitatge com la que estem vivint, perquè això condicionarà molt la salut dels nostres pacients i de la gent amb la qual treballem”. La resposta sanitària ressonarà aquest dissabte a partir de les 17 hores a la Plaça Universitat per defensar el dret a l’habitatge, un dels determinants socials més fonamentals, i perquè –conclou el manifest– “creiem que lluitar per l’habitatge també és lluitar per la salut”.