S’evidencia així la necessitat de fer tractaments adaptats al sexe i l’edat dels pacients, en resultats analitzats des de l’Atenció Primària Metropolitana Sud en coordinació amb l’Hospital Universitari de Bellvitge. La recerca s’ha fet amb pacients de les poblacions de l’Hospitalet de Llobregat i el Prat de Llobregat.
Per Carme Escales
Quan el cor no bombeja el suficient per fer moure la quantitat de sang necessària per al correcte funcionament de tots els òrgans, l’afectació en les tasques de la vida diària es veuen afectades i es conviu amb el risc de conseqüències que poden ser letals. Per això cal un seguiment mèdic rigorós. Una aturada cardíaca, mort sobtada o embòlia pulmonar. Tabaquisme, obesitat, hipertensió o diabetis de tipus II són factors que predisposen més les persones a presentar insuficiència cardíaca. També s’hi suma l’edat, perquè com més gran s’és, més desgast té el cor -com tota la resta d’òrgans- i s’acostuma a donar més comorbiditat.
L’any 2017 la Unitat Multidisciplinària d’Atenció a la Insuficiència Cardíaca Comunitària (UMICO) de l’Hospital Universitari de Bellvitge, juntament amb especialistes de l’Atenció Primària de l’Hospitalet Sud, l’Hospitalet Centre i el Prat de Llobregat, tant dels centres d’atenció primària com de la Unitat Funcional d’Atenció a la Cronicitat i Complexitat, van posar en marxa el Programa Territorial d’Atenció Integrada al Pacient amb Insuficiència Cardíaca Comunitària de la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’ICS.
L’objectiu era -i és- treballar coordinadament en el diagnòstic, tractament i seguiment dels pacients amb insuficiència cardíaca d’aquesta àrea territorial, i es basa en garantir la continuïtat assistencial entre l’hospital i l’atenció primària per reduir el risc de mortalitat i de reingrés hospitalari de les persones afectades per insuficiència cardíaca. Posant especial èmfasi en el seguiment, el programa treballa molt en els primers dies posteriors a l’alta, que és quan el risc de recaiguda és més elevat. Hi treballen professionals especialistes de Cardiologia, Medicina Interna i Urgències, i són ells mateixos els qui han evidenciat la necessitat de fer tractaments adaptats en funció del sexe i l’edat dels pacients perquè han vist que en el cas de les dones es redueix el risc de morir tres vegades més que en el cas dels homes. Concretament, en elles ha disminuït un 26%, i en ells un 9,3%.
Aquesta diferència de resultats, obtinguts de pacients de l’Hospitalet de Llobregat i del Prat de Llobregat, fa evident la necessitat d’aplicar tractaments adaptats a cada gènere. Les diferències observades en funció del sexe també queden paleses en els reingressos hospitalaris, tot i que en aquest cas són els homes els que han experimentat millores més importants. En detall, s’ha vist que el risc de recaigudes per insuficiència cardíaca s’ha reduït un 20,7 % en els homes i en les dones ha estat un 12,6%. El programa també disminueix els riscos de la gent de més de 84 anys. L’edat és un altre factor de pes en l’evolució de la malaltia i cal tenir en compte que les persones per sobre dels 75 anys presenten més mortalitat i més reingressos que la resta de franges d’edat. Tot i això, els resultats analitzats tant a l’Hospitalet com al Prat revelen que el programa d’insuficiència cardíaca ha millorat els percentatges del risc de morir i de recaiguda sigui quina sigui l’edat, fins i tot, de la gent de més de 84 anys. Amb els resultats a la mà, una de les conclusions és que s’han de prioritzar programes que tinguin en compte totes les característiques dels pacients, fent les intervencions específiques que calgui en funció d’aquestes necessitats, en lloc d’establir tractaments universals.
Els resultats d’aquesta recerca van ser exposats al congrés referent a Europa d’Atenció Primària, el Wonca Europe Conference, celebrat el passat juny a Brussel·les.
La metgessa de família i investigadora, Laia Alcober, destaca que el projecte busca fer una anàlisi dels resultats per millorar l’organització en un futur. Segons Alcober, “si demà volem aplicar el mateix programa a un altre territori de Catalunya, haurem de tenir en compte que el tractament de les dones haurà de ser d’unes característiques i el dels homes d’unes altres”.
A més de l’activitat assistencial convencional, el programa inclou intervencions com ara la coordinació a l’alta, la prestació de pràctica avançada a domicili, el seguiment integral per detectar precoçment el pacient fràgil, o actuacions d’educació i corresponsabilització del pacient, entre d’altres. Aquestes accions són liderades per les professionals d’infermeria del programa. L’Atenció Primària Metropolitana Sud L’Atenció Primària Metropolitana Sud de l’ICS ofereix diagnòstic i atenció als principals problemes de salut aguts i crònics, assistència sanitària i social, i serveis de promoció de la salut, d’atenció preventiva, curativa i rehabilitadora, d’atenció a domicili, atenció urgent o continuada, comunitària i atenció a la salut sexual i reproductiva. Són més de 5.000 professionals que treballen en els 63 equips d’atenció primària i 17 unitats assistencials de suport, situats en 68 municipis repartits en la zona de l’Hospitalet de Llobregat, el Baix Llobregat, l’Alt Penedès i el Garraf i Baix Llobregat Nord. Treballen en xarxa amb l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans, atenent una població de més d’1,3 milions de persones.
Aquesta notícia ha sortit publicada al Diari de la Sanitat