Per a molts viatgers de Rodalies, la línia R8 és una desconeguda. Tot i existir des del 2011, aquesta línia transversal que uneix Martorell i Granollers és una de les més infrautilitzades del sistema ferroviari català. Però darrere d’aquesta modèstia s’hi amaga una gran oportunitat per millorar la mobilitat de tot el territori. Estendre la R8 de Vilafranca a Sant Celoni, sense fer noves infraestructures, seria un pas clau per fer realitat una xarxa de Rodalies més útil, connectada i sostenible.
Actualment, la línia R8 connecta Martorell amb Granollers Centre, travessant el Vallès Occidental amb parades a Castellbisbal, Rubí, Sant Cugat, Cerdanyola Universitat, Santa Perpètua de Mogoda, Mollet – Sant Fost i Montmeló. És l’única línia de Rodalies que no passa per Barcelona. I això, lluny de ser un inconvenient, és un avantatge estratègic si el que volem és una xarxa que uneixi comarques de forma eficient.
L’ampliació fins a Sant Celoni permetria connectar cinc comarques: Alt Penedès, Baix Llobregat, Vallès Occidental, Vallès Oriental i Baix Montseny. Una infraestructura que avui ja existeix podria posar-se al servei de milers de persones sense grans obres ni costos elevats. Amb una reprogramació de serveis i un augment de freqüències a 15 minuts en hora punta i 30 minuts en hora vall, la R8 podria esdevenir un eix estructurant de la mobilitat metropolitana.
Els nodes de connexió són clars i estratègics. A Martorell, la R8 enllaça amb les línies S4, S8, R5 i R6 dels FGC. A Castellbisbal, hi ha connexió amb la R4 i la futura R1 ampliada. A Sant Cugat, està prevista una connexió real entre l’estació de Rodalies amb les dels FGC Can Sant Joan i Volpelleres (FGC, línies S1 i S2, que connecten amb Sabadell i Terrassa respectivament) i a Granollers i Sant Celoni, la nova capçalera, la línia enllaçaria amb la R2 i la R11.
El Consell Comarcal de Vallès Oriental i els municipis de Sant Celoni, Llinars del Vallès, Cardedeu, Les Franqueses del Vallès, Granollers, Montmeló i Mollet del Vallès han aprovat mocions per unanimitat indicant el seu suport a aquesta ampliació, reclamant l’inici del servei a Sant Celoni i una millora substancial de les freqüències. Aquesta pressió institucional mostra que l’objectiu és compartit per múltiples actors del territori.
A tot això, cal sumar-hi l’impacte ambiental positiu. La R8 podria ajudar a descongestionar l’AP-7, la B-30 i altres eixos saturats del territori. Apostar per la seva potenciació és apostar per una mobilitat més neta, segura i eficient. Amb una reprogramació de serveis i un augment de freqüències a 15 minuts en hora punta i 30 minuts en hora vall, la línia també reforçaria l’equitat territorial, acostant el transport públic a més municipis i facilitant l’accés a oportunitats laborals i educatives sense haver de passar per Barcelona. Una R8 més potent impulsaria una cohesió territorial més gran i una mobilitat més justa per a tothom.
I el millor? No cal construir ni un sol quilòmetre de nova via. La infraestructura hi és. Només cal voluntat política i compromís pressupostari per reorganitzar serveis, augmentar freqüències i estendre el traçat des de Vilafranca fins a Sant Celoni.
Des del Baix Llobregat també hem de fer nostra aquesta reivindicació defensant-la en municipis i el Consell Comarcal. La connexió amb els FGC a Martorell i a Sant Cugat i amb la R4 i la futura R1 a Castellbisbal ens aproparia al Vallès com mai abans, millorant la connectivitat entre comarques i descongestionant l’accés a Barcelona.
L’R8 és un diamant en brut del nostre sistema ferroviari. Estendre-la, millorar-la i dotar-la de sentit metropolità és una aposta segura per una Catalunya més connectada, cohesionada i sostenible.
Lluís Carrasco Martínez és membre de l’associació per la Promoció del Transport Públic (PTP), de la que ha estat delegat al Baix Llobregat
Article original d’ elBaix.cat