La Riera de Vallvidrera, protegida pel seu valor ecològic, està afectada per abocaments il·legals. Fa uns mesos, la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola (PCDC), el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA-EdC) i SOS la Rierada ho van denunciar davant l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), en referencia als residus que s’aboquen procedents de l’antiga bòbila Marimon, un indret sense activitat des de fa anys. Parlem de rajols d’argila i runa, per exemple. També restes d’amiant, material que pot ser perjudicial per a la salut de les persones i pot malmetre el medi ambient.
Segons han assegurat les entitats denunciants en un article d’opinió publicat a Viu Molins de Rei, l’ACA els ha comunicat que farà un “requeriment de retirada dels residus a l’Ajuntament de Molins de Rei”. Teòricament, segons relaten aquestes entitats, aquesta finca és de titularitat privada i passaria a ser municipal quan s’urbanitzés el pla parcial de la Rierada. Però l’ACA, en la seva resposta, diu que la finca està a nom de l’Ajuntament i per això el fa responsable de la retirada dels residus. Aquest diari digital ha demanat al consistori la seva postura sobre aquest tema, però de moment no ha obtingut resposta. De fet, es desconeix si aquest requeriment a arribat ja o no a l’administració municipal.
Insten a una retirada “immediata”
Les entitats ecologistes apunten que el fet més alarmant és l’existència de 1.200 m² d’amiant abandonat a la bòbila de Marimon, ja que aquestes fibres poden ser inhalades pels veïns i, amb les pluges, es poden dispersar encara més a l’aigua de la riera. L’ACA, en resposta al requeriment de les entitats, ha exigit a l’Ajuntament que procedeixi amb la “retirada immediata” d’aquests materials, destacant els perills que comporten per a la salut humana i l’ecosistema, segons exposen els ecologistes.
Segons la resposta de l’ACA, que les entitats ecologistes han fet arribar a aquest diari, en una visita sobre el terreny l’organisme depenent de la Generalitat de Catalunya va comprovar “la presència del residus a la llera”. “La inspecció va detectar que alguns dels residus que es van desprenent de la parcel·la on està la bòbila són relativament inerts -totxana i ceràmica-, però que generen un impacte visual negatiu al llarg d’un tram de 2,5 km de llera”, han explicat en resposta a les entitats ecologistes. “D’altra banda, també es va observar com es va desprenent uralita de la coberta de l’edifici de la bòbila, la qual cosa pot afectar la salut humana i l’ecosistema de la riera de Vallvidrera”, ha afegit l’ACA en la seva resposta.
Convé recordar que aquesta riera està protegida pel seu alt valor mediambiental, formant part de la Xarxa Natura 2000. L’Ajuntament de moment no s’ha pronunciat públicament sobre les responsabilitats que se li atribueixen. De fet, davant les entitats ecologistes denunciants, l’ens local -segons expliquen aquestes- es limita a defensar la seva postura mitjançant un conveni amb els antics propietaris de la bòbila, que preveu la seva urbanització futura. Les entitats ecologistes (segons expliquen) també han intentat instar l’Ajuntament a sol·licitar subvencions europees per a la retirada de l’amiant, sense obtenir resposta positiva fins al moment.
Amb la redacció d’un Pla de Conca per a la riera de Vallvidrera encara pendent, les entitats han expressat la seva preocupació pel poc valor natural que se li atorga a la zona, especialment en un context de pressió urbanística que pot comprometre la seva integritat ecològica.
El projecte de renaturalització acabarà l’any 2025
Dies abans de la polèmica, el ple municipal de l’Ajuntament de Molins de Rei va aprovar per unanimitat el projecte inicial de restauració del darrer tram de la riera de Vallvidrera. El projecte, que busca la millora ecològica del tram comprès entre el Torrent de Ca n’Amigonet i la masia de Can Rabella, inclou diverses actuacions com la renaturalització de l’espai, la retirada d’espècies vegetals exòtiques i l’ordenació de l’ús públic del camí. La votació es va dur a terme durant la darrera sessió ordinària del 26 de setembre, amb els vots a favor dels partits de govern -PSC i Molins en Comú Podem-, ERC, Ara Molins i Enlaira.
El projecte d’obres que es va aprovar té un cost total de 195.990 euros dels quals 76.000 aproximadament seran aportats per l’Ajuntament i 120.000 provindran de finançament extern d’altres administracions. La restauració està prevista que comenci el mes d’octubre del 2025 i es preveu que les feines de millora tinguin una durada aproximada de quatre mesos.
Durant la presentació de la nova fase de restauració, l’alcalde, Xavi Paz, va destacar que amb l’execució d’aquest tram es donaran per finalitzades les feines de millora de la riera de Vallvidrera al seu pas pel terme municipal de Molins de Rei. “Amb aquest projecte, reafirmem el nostre compromís amb la protecció del medi natural”, va afirmar l’alcalde.
Dubtes respecte el manteniment
El regidor de Medi Ambient, Lucas Ferro, va destacar durant el ple que les actuacions inclouran la retirada de residus i d’estructures transversals de formigó, així com l’eliminació de la canya americana, una espècie invasora que amenaça la biodiversitat de la riera. A més, s’implantaran estructures de biodiversificació a la llera, es consolidaran els marges i es plantaran arbres, arbustives i herbàcies autòctones. Un seguit d’actuacions que, l’oposició va voler remarcar que cal que es mantinguin per poder garantir el propòsit del projecte de renaturalització.
La regidora d’ERC, Txell Campmajó, va subratllar en la seva intervenció la necessitat de què les actuacions “es mantinguin en el temps per garantir la renaturalització de la riera i evitar de nou la seva degradació”. A més, també va proposar “la realització d’una campanya de difusió i conscienciació per part de la ciutadania per garantir la preservació del projecte”. Per la seva banda, Ramon Sánchez, portaveu d’Ara Molins, va voler advertir sobre la importància de definir adequadament el tractament de les espècies invasores, ja que “cal que es faci bé la retirada per evitar que la canya americana torni a proliferar”.
Darrer tram d’actuacions
La restauració de la riera de Vallvidrera s’ha anat duent a terme en diversos trams al llarg dels últims anys. El tram A, restaurat el 2011, cobreix el tram entre Can Madolell i el Torrent de Can Planes, mentre que el tram F, executat entre el 2020 i el 2024, s’estén des del Torrent de Can Planes fins al Torrent de Ca n’Amigonet. El tram E comprèn el sector urbà de la riera i es va restaurar entre el 2022 i el 2024, i el tram C, iniciat el 2022 i previst finalitzar el 2025, abasta el tram entre Can Planes i el Sector Llicorelles. El tram B, que cobreix el tram entre La Rierada i Can Planes, està actualment en fase de licitació. Algunes d’aquestes actuacions han aixecat crítiques entre entitats ecologistes per insuficients.
El cost total de la restauració de la riera de Vallvidrera ascendeix a 1,2 milions d’euros, dels quals l’Ajuntament de Molins de Rei ha invertit 655.389 euros, mentre que la resta, 585.806 euros, ha estat finançat per diverses entitats, com l’Agència Catalana de l’Aigua, el Consorci del Parc de Collserola i la Societat Catalana d’Herpetologia, a través d’acords de custòdia i col·laboració per a la preservació del medi natural.