El nou president estén la mà a tothom, sense cap esment al debat sobre el cordó sanitari que ha marcat el Ple de constitució a l’Ajuntament poques hores abans.
El consens, el diàleg i la complicitat. Aquestes són algunes de les paraules més repetides pel ja president de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix, Juanjo Cortés, en la seva presa de possessió aquest dissabte per la tarda. Conscient que les esquerres no sumen la majoria –es queden a una vocalia–, es compromet a tenir en compte “tots els grups municipals per arribar a consensos amplis especialment en temes urbanístics”.
Així, el nou president estén la mà a tothom, sense cap esment al debat sobre el cordó sanitari que ha marcat el Ple de constitució a l’Ajuntament poques hores abans. De fet, només el vocal del PP, Carlos Aranguren, n’ha fet referència per oposar-s’hi. Cortés ha fet un discurs en què ha posat en valor la suma de les energies que va suposar la candidatura de Valldoreix Plural i que, diu, ara caldrà plasmar amb un Pla d’Actuació Municipal.
“Em comprometo públicament en la bona gestió i vull una EMD que desperti emocions i sentiments”, ha dit el president, tot marcant-se el repte d’apropar l’administració a la ciutadania i de desbloquejar alguns dels projectes pendents com la Centralitat, l’avinguda Baixador –els veïns li han entregat un pot amb la pols recollida al pati d’una de les cases per la manca de paviment del carrer–, la Colònia Montserrat, Mas Fuster, alguna promoció d’habitatge protegit o la manca d’equipaments culturals. Un dels reptes principals a assumir, ha dit, és l’emergència climàtica. El consens, diu, ha de ser especialment evident en els temes urbanístics.
Cortés ha agraït el suport de la seva família, amics i mestres –amb esment especial a Mercedes Ribas, a qui ha comparat amb Narcís Perbellini. Bona part de la seva intervenció s’ha centrat en la seva implicació en la vila a espais com el desaparegut Museu de Valldoreix, l’entitat Valldaurex i des del 2004 com a treballador de la mateixa EMD que ara presideix. És per aquest recorregut que, diu, coneix la importància d’escoltar les entitats i la societat civil, amb la voluntat de “posar Valldoreix per sobre dels interessos partidistes i del politiqueig”.
El president ha aprofitat la presència del nou alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès, per dir-li que tenen temes pendents de resoldre, com ara els convenis econòmic i competencial entre ambdues administracions. A ell i als vocals que quedaran a l’oposició els ha demanat “col·laboració, respecte i lleialtat institucional”. Cortés no ha entrat a fer crítiques al govern anterior i, de fet, ha agraït el treball conjunt amb els expresidents Montse Turu i Josep Puig tant a l’EMD com a l’Agrupació d’EMDs de Catalunya per aconseguir una millora jurídica d’aquestes entitats.
Fent gala de la seva dedicació com a historiador local, ha posat en valor la història de l’EMD de Valldoreix amb un esment especial a Ramon Escayola, qui va aconseguir que Valldoreix esdevingués una Entitat Local Menor (ELM), i Josep Maria Coll, president de l’Associació de Propietaris i Veïns entre el 1959 i el 1961 que va esdevenir president de l’ELM el 1968. Tot referint-se a Valldoreix com el seu lloc al món, ha citat el poema La Drova, del poeta valencià Josep Piera, que tot just acaba de rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.
Un govern en minoria
La distribució de vocalies ha deixat Cortés a només un vocal de la majoria absoluta. Estarà acompanyat al govern, encara pendents de la distribució d’àrees, per Ramon Segura, d’ERC; Xavier Humet, de la CUP, i Susanna Casta, del PSC. El republicà considera que Valldoreix Plural ha aconseguit els objectius proposats i que ara és el moment del “diàleg, la participació, la complicitat i el consens del veïnat”. Ha promès el càrrec per imperatiu legal i ha defensat “la llibertat plena de Catalunya”.
Humet, per la seva banda, ha dit que treballarà perquè l’EMD sigui una administració pública de referència. A més de repassar alguns des projectes pendents als quals també s’ha referit el president, ha posat l’accent en l’emergència climàtica. “És una negligència imperdonable”, ha denunciat, “la visió capitalista ens ha portat al canvi climàtic imparable actual”. Ha estat l’únic altre vocal que ha promès el càrrec per imperatiu legal.
Finalment, Casta ha estès a mà a tot el poble i ha pres el compromís de “continuar treballant amb la seriositat i determinació que he demostrat fins ara”. Explica que durant els darrers anys les propostes del PSC no s’han arribat a implementar i que, amb l’arribada al govern, ja es podran fer realitat: “Ara, per fi, ja toca”.
Una oposició entre constructiva i tenaç
Junts és, per tant, el primer grup de l’oposició amb tres vocals. L’exsotspresidenta Susana Herrada, acompanyada de Bernat Gisbert i Lluïsa Muñoz, ha parlat en nom d’aquest grup i ho ha fet felicitant Cortés i sense cap esment al president sortint, de qui Junts ha demanat l’expulsió del partit. Tot dient que treballaran pels interessos de Valldoreix, s’ha compromès a fer una “oposició constructiva”: “El nostre tarannà sempre serà de bona convivència i oferint la mà estesa a qualsevol projecte en què puguem ajudar”.
Aranguren, en representació del PP, ha fet un discurs en què s’ha compromès a fer una “oposició ferma i dialogant”, descartant cordons sanitaris i no presentant mocions que no siguin de temàtica local: “No tenen sentit mocions sobre el que fa Sánchez fins el 23J ni el que farà el PP després de guanyar les eleccions”. Ha cridat a fer una política centrada en les persones i la família sustentada en l’“humanisme cristià”. Tot parlant d’una política del sentit comú, ha etzibat frases polèmiques que han estat respostes amb murmuris i algun riure del públic que omplia la sala de plens: “Per a alguns les bicicletes són més importants que les persones” o “sembla que els animals tenen més dignitat que les persones”.
Carlos Baucells representarà Vox tot dient que faran una oposició tenaç. El representant de l’extrema dreta gairebé ha calcat el discurs del seu homònim al Ple de constitució de l’Ajuntament per reivindicar-se com l’“alternativa a anys d’abandonament”: “No caurem en el sectarisme dels que porten molts anys només preocupats de qui els vota”. L’exvocal de la CUP, Ferran Margineda, que estava a primera fils, li ha girat l’esquena quan ha promès el càrrec.
Aquesta notícia ha sortit publicada al diari elCugatenc