El ple de l’Ajuntament de l’Hospitalet celebrat dilluns 26 va aprovar de nou, per majoria absoluta, la reobertura de Ràdio L’Hospitalet, una reivindicació que es manté intacta des del dia en que l’Ajuntament la va tancar, com si fos seva, l’any 2012. Joan Carles Valero, president de Foment de la Informació Crítica (FIC), va intervenir a la sessió plenària en defensa de la moció que presentaven conjuntament ERC-PP i els Comuns, i va sol·licitar que es posi en marxa ja per internet, “perquè es pot fer demà mateix”, doncs no té cap lògica que la segona ciutat de Catalunya no tingui un mitjà radiofònic públic i plural.
L’entitat FIC va publicar l’any 2022 un llibre sobre Ràdio L’Hospitalet quan feia 40 anys de la seva creació i 10 del seu tancament, on es defensava la reobertura de l’emissora municipal sota uns paràmetres de qualitat i sota el control de la ciutadania. (Ràdio L’Hospitalet: la comunicació perduda. L’emissora que l’Ajuntament va obrir fa 40 anys i va tancar fa una dècada, com si fos seva. Diversos autors. FIC: 2020)
La moció es va aprovar amb els vots favorables de totes les forces d’oposició, els 4 regidors d’ERC, els 4 del PP i els 3 dels Comuns, a més dels 3 regidors de VOX que s’hi van sumar, en aquesta ocasió a la iniciativa. Els 13 regidors socialistes van votar a favor dels punts 3, 4 i 6 i en contra dels punts 1, 2 i 5, de la moció, fet que va suposar aprovar el conjunt de la moció en contra del criteri de l’equip de govern actual que va ser el responsable únic del seu tancament. L’any 2015 ja es va presentar una moció de característiques semblants que també va ser aprovada por tota l’oposició amb el vot contrari de l’equip de govern socialista, comandat per la mateixa alcaldessa, l’actual senadora, Núria Marín. Aquell acord no va possibilitar la reobertura, de manera que un dels promotors des de la societat civil per tal que Ràdio L’Hospitalet torni a obrir-se, l’entitat Foment de la Informació Crítica, ja ha manifestat la seva voluntat de fer un seguiment estricte dels acords per denunciar el seu incompliment si se segueix la mateixa dinàmica d’aleshores.
Aquest és el text de la moció aprovada
Moció presentada per la majoria dels grups polítics municipals de l’Hospitalet a excepció de PSC i VOX (entre parèntesi s’inclou el resultat de la votació de cada punt):
El passat dia 13 de febrer s’ha celebrat el Dia Mundial de la Ràdio, declarat per l’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) l’any 2012.
Aquesta declaració va coincidir, malauradament, amb el tancament de Ràdio L’Hospitalet, la qual va deixar d’emetre definitivament l’any 2012, arran de la reestructuració dels mitjans de comunicació municipals. Un fet que va provocar el rebuig de gran part de la ciutadania, entitats i grups municipals per considerar que aquella decisió comportava l’afebliment del dret a la informació i del nostre model basat en la integració i cohesió social.
Des de llavors, han estat moltes les mocions presentades pels diferents grups municipals per tal de reobrir la ràdio municipal en un format modern i actual, amb l’objectiu de tornar a ser un mitjà referent de la informació de proximitat, donant veu a tot allò que passa a la nostra ciutat.
A l’octubre de 2015 es va presentar una d’aquestes mocions, la qual va ser especialment significativa. En aquella ocasió, la iniciativa va sorgir dels set dels vuit grups municipals presents al consistori que, per primera vegada, es posaven d’acord per presentar plegats una moció on es demanava, entre d’altres, la reobertura de la ràdio municipal. Aquella moció va ser aprovada, però mai es va donar cap pas per donar compliment a l’acord del Ple.
Els mitjans de comunicació públics de la nostra ciutat són una eina democràtica necessària i imprescindible que contribueix a la cohesió entre els diferents barris, sectors i teixit social, i que permet crear consciència de ciutat. Per això, des de l’administració pública hem de treballar per enfortir tot allò que ajudi a millorar els nostres valors democràtics.
En aquest sentit, la ràdio representa un servei públic de caràcter cultural, social i educatiu que contribueix a la construcció de ciutadania i fomenta el diàleg intercultural i intergeneracional entre els nostres veïns i veïnes. Es fonamenta en els valors de la diversitat cultural, inclusió, convivència democràtica, llibertat d’expressió, responsabilitat i ètica informativa que no hem de perdre a la nostra ciutat.
Per això, la reobertura de la ràdio municipal representa l’ampliació dels nostres serveis d’informació a la ciutadania, donant valor a la nostra ciutat.
Tanmateix, cal recordar que L’Hospitalet és segona ciutat de Catalunya, i es mereix tenir una ràdio local de qualitat i professional, a l’alçada de ràdios locals del nostre entorn metropolità, com és el cas d’altres municipis com Badalona, El Prat, Cornellà, Castelldefels, Sant Feliu, entre d’altres, que compten amb una ràdio municipal amb menys número d’habitants i amb un pressupost municipal més modest.
Recentment, el Ple municipal del passat mes de maig de 2023, es va aprovar el contracte programa dels Mitjans de Comunicació Municipals de L’Hospitalet durant el període 2022-2025 on es marquen les línies mestres vers els mitjans de comunicació municipals en els propers anys.
Si bé és cert que el Contracte Programa no es planteja la reobertura de la ràdio, sí que permet al Ple municipal la possibilitat d’encarregar al Consell Consultiu i Assessor l’elaboració d’informes i dictàmens. (Clàusula 9 del Contracte Programa)
Sota aquesta premissa, cal considerar l’encàrrec d’un informe al Consell Consultiu i Assessor per tal de reobrir la ràdio municipal.
Per aquests motius, el Ple de l’Ajuntament, a proposta dels grups municipals ERC-EUIA, PP i L’Hospitalet En Comú-Podem,
ACORDA:
PRIMER.- Instar al Govern Municipal a assumir el compromís amb la reobertura de la ràdio municipal, recollint la demanda social i política manifestada en diferents mocions de mandats anteriors, en aquest Ple. (votació: 14 a favor i 13 del PSC en contra).
SEGON.- Instar al Consell d’Administració de La Farga, S.A. a que Mitjans de de Comunicació de l’Hospitalet inicií les accions necessàries per a reobrir la Ràdio municipal de L’Hospitalet en el termini màxim d’1 any. (votació: 14 a favor i 13 del PSC en contra).
TERCER.- Instar al Consell Consultiu i Assessor a elaborar, en un termini màxim de sis mesos, un informe sobre les diferents opcions per la reobertura de la ràdio municipal, així com les plataformes d’emissió, i els seus costos. (aprovat per unanimitat).
QUART.- Instar a l’Equip de Govern Municipal a presentar públicament les conclusions del informe. (aprovat per unanimitat).
CINQUÈ.- Instar a l’Equip de Govern Municipal a garantir el pressupost necessari per a la reobertura de la ràdio municipal que permeti prestar un servei públic de qualitat. (votació: 14 a favor i 13 del PSC en contra).
SISÈ.- Donar trasllat a la Farga Gestió d’Equipament Municipals S.A., al Col·legi de Periodistes de Catalunya, al CAC de Catalunya, al CCRTV de Catalunya, al director de mitjans de comunicació de L’Hospitalet, al Comitè d’Empresa de La Farga, als treballadors dels mitjans de comunicació públics, així com al Consell de Ciutat i els Consells de Districte de la ciutat. (aprovat per unanimitat).
I aquí la contracrónica, o l'article d'opinió del Luis Candelas a @LEstaca
¿Se abrirá Ràdio L’Hospitalet, o es otra filfa? https://t.co/6YtJFX0bHK
— Catalunya Metropolitana (@CatalunyaMTP) February 28, 2024