Amb la voluntat de detectar els esculls i oportunitats de l’ecologisme als municipis, Ecologistes en Acció ha elaborat la Guía municipalista de la activista climática, dos llibrets en què s’expliquen estratègies a seguir per fer intervenció comunitària als barris i per pressionar a les institucions locals.
Miquel Vallmitjana, en representació del grup local de l’entitat ecologista, ha presentat aquesta guia que, diu, a partir de la tardor estarà traduïda al català, potser amb adaptacions concretes sobre el nostre territori.
El document va néixer del grup local de Còrdova, on els activistes ecologistes van fomentar assemblees veïnals per tenir incidència a la ciutat, sobretot amb propostes d’adaptació de la ciutat davant dels efectes del canvi climàtic. “El sol fet de parlar de canvi climàtic ja és important”, explica Vallmitjana, que posa en valor altres iniciatives com grups d’ajuda per reduir la petjada ecològica sorgits a Galícia, “canviar la societat de baix cap abaix, per canviar les mentalitats i la societat en el seu conjunt”. L’activista també ha anunciat que tot just es crea Acció Ecologista Vallès Occidental com un col·lectiu en clau comarcal.
El primer volum de la guia planteja els passos a seguir per impulsar canvis en municipis i barris. S’hi recullen experiències com la de Barrios por el clima, Descarboniza! Que non é pouco i Sgarrak Ekologista Taldea i lluites com la de Fridays for Future, Rebelión por el Clima i Extinction Rebellion, entre d’altres. Es planteja també una escala de participació que comença amb la informació i acaba amb l’autogestió de projectes transformadors. Vallmitjana veu clar que el canvi de sistema és necessari i considera que ser-ne conscient suposa un procés d’“alfabetització climàtica”, tot i que generalment les institucions bloquegen iniciatives que suposen canvis transcendentals a elements centrals del sistema perquè són “insostenibles” per al sistema.
El segon volum pretén donar eines per a la incidència en la política municipal. “Recull estratègies perquè no ens prenguin el pèl, com ara demanar la calendarització i el seu compliment a cada acció”, explica Vallmitjana. El document recull les competències municipals que tenen relació amb l’ecologia, així com estratègies de planificació que permetin pressionar i finalment, si s’aconsegueix l’execució, fer seguiment i avaluació de les mesures aplicades. Això passa, entre d’altres, per cercar actors aliats i que s’oposen a les mesures per ser capaços de detectar les limitacions i oportunitats de la lluita ecologista. També es plantegen formes de comunicació de les propostes.
Lluites compartides de col·lectius locals
La presentació de la guia el passat divendres per la tarda a Cal Temerari ha comptat amb la participació d’una quinzena de persones, entre les quals activistes d’altres entitats ecologistes locals. Entre ells, Ernest Vida, en representació de l’Assemblea de la Bici, que ha explicat que des del seu sorgiment el 2016 han fet passos pressionant l’Ajuntament, esdevenint un interlocutor vàlid i referent quan es tracten projectes de mobilitat activa.
Joan Casanova, en representació de l’Assemblea pel Clima, també ha fet un repàs de les seves accions, com ara fer pressió política en el marc de l’elaboració del Pla d’Acció d’Emergència Climàtica, que consideren poc ambiciós i amb objectius poc clars i poc quantificables. “Cal més transparència de la situació actual i de cap on avançar”, ha defensat, tot dient que també impulsen i participen en projectes com la Xarxa de Recuperació d’Aliments, la comunalitat urbana la Transformadora i la unitat d’acció de diversos col·lectius ecologistes per preservar el bosc de Volpelleres.
Aquesta notícia ha estat publicada al diari elCugatenc