Sota el crit “Volem aules, no saunes”, les famílies disposades a mobilitzar-se contra el regidor Quirós
La crisi climàtica ens afecta. La temperatura del planeta augmenta i d’una o altre manera aquest increment ens afecta. De manera especial les altes temperatures que vivim afecten molt específicament les escoles i els espais de jocs infantils.
Cal recordar que la majoria d’escoles i de centres educatius de la ciutat van ser construïts segons el pla d’urgència de la ciutat en els anys setanta del segle passat, és a dir son unes edificacions que, en general, tenen 45 o més anys d’antiguitat, amb molt poques reformes i adaptacions, i gens pensades per afrontar la crisi climàtica, tant per l’augment de les temperatures com a l’hivern.
La pandèmia del COVID va posar en evidència les deficiències estructurals de la majoria de centres educatius per funcionar amb un mínim de garanties de benestar i de salut, tant pels alumnes com pel personal educatiu i de serveis. Paradoxalment, el centres en barracots, com el Paco Candel del barri de Santa Eulàlia, malgrat les seves deficiències estructurals, son els únics que tenen sistemes de climatització a les aules.
En aquesta situació, el curs passat hi van proliferar les queixes de les direccions i de les associacions de famílies de les escoles sobre la situació de calor quer es patia a les aules, fins el punt d’arribar en algun cas a mobilitzacions al carrer, com la protagonitzada per l’escola Prat de la Manta, amb una considerable participació, més àmplia fis i tot que les pròpies famílies de l’escola i els seus fills.
Com recordava recentment en unes declaracions la portaveu del grup municipal del PP, el 2023 el ple municipal va aprovar, poc abans de les eleccions municipals sota la formula d’una modificació de crèdit, la suma de dos milions i mig d’euros per.la climatització d’espais a les escoles de la ciutat.
Encara abans d’aquesta data, l’any 2019, es va aprovar en un ple municipal, la instal·lació de tendals i d’elements d’ombra en les àrees de jocs infantils de la ciutat. Cinc anys més tard, només coneixem algun tendal instal·lat a la plaça interior de les Vidrieries, a l’interior del carrer Llobregat. A la resta d’espais de jocs, no s’ha instal·la lat cap element d’ombra.
Tampoc s’ha avançat ni un mil·límetre en la naturalització i l’ombreig dels patis de les escoles, on l’alumnat suporta unes temperatures altíssimes, especialment en aquells patis o sectors dels patis que tenen terra de ciment que, per desgràcia, son la majoria.
Tornant a la famosa modificació de crèdit de 2,5 milions d’euros, decidida el maig de 2023, quan el responsable de l’àrea d’educació de l’Ajuntament era el regidor David Quirós, és del tot evident que les escoles no n’han vist ni un cèntim. Davant d’aquesta situació extrema, les escoles han començat a mobilitzar-se. Dilluns 3 de juny, l’escola La Carpa del barri de Can Serra va fer una protesta al carrer per exigir la climatització de les aules, fent evident que hi ha aules que arriben fins el 40 graus, especialment en el mòdul prefabricat que es va construir fa 14 anys i que ara ocupen uns 150 alumnes de dos cursos de primària.
El departament d’Educació s’ha compromès, segons informen fons fe les famílies, a enviar-hi ventiladors, però les mateixes famílies ho consideren insuficient per climatitzar realment els llocs d’estudi i de treball de la escola. El professorat també es queixa, segons informa L’Hdigital, perquè els decrets sobre riscos laborals afirmen que la temperatura en els centres de treball no hauria de superar el 27 graus.
El recorregut dels 2,5 milions d’euros decidits en un passat ple municipal resulta també revelador del sistema habitual de funcionament de la nostre administració municipal. Com succeeix des de fa ja uns anys en els serveis socials de l’Ajuntament, les seves accions es limiten estrictament a allò que marca la lletra de las lleis sobre les seves competències, i això de manera limitada.
En aquest cas les explicacions del regidor David Quiros han estat que les obres necessàries per instal·lar tendals als patis de les escoles o per instal·lar aire condicional a alguna àrea de les escoles seria una competència de la Generalitat i no de l’Ajuntament. Això explicaria aquest any d’inacció sobre aquesta qüestió, tot i que en el darrer Consell del Districte III va afirmar que havia hagut reunions amb la consellera Anna Simó i existia ja un acord sobre aquesta inversió, que estava pendent únicament de la signatura.
Tot i així, fonts del Departament d’Educació informen que l’Ajuntament disposa de la autorització, dins les seves competències, per invertir en la climatització de les escoles de la seva titularitat per fer front a la crisi climàtica. Mentre tant, entre aquestes discussions poc clares, la temperatura segueix augmentant a les escoles de la ciutat i alguns centres i associacions de famílies, com son el casos de les escoles Joan Maragall i Ausiàs March, han pagat amb els seus recursos tendals, ventiladors i aparells d’aire condicionat. Però no totes les escoles disposen d’aquesta possibilitat, cosa que trenca amb els principis d’equitat de la educació pública.
Segons el Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic de l’Hospitalet de Llobregat 2019-2030, “La calor excessiva i sostinguda suposa un augment de la mortalitat i la morbiditat, especialment en els grups més vulnerables (gent gran, nadons, persones amb patologies cròniques, etc.). S’estima que una calor elevada i sostinguda durant uns dies provoca un excés de mortalitat que oscil·la entre el 12% i el 40% als països desenvolupats”
Hores d’ara, l’increment de temperatures a la ciutat ja superen 1,26 graus sobre el que seria habitual. Segons el mateix document: “un 34,4% dels habitants del municipi formen part de la població en risc de patir els efectes més negatius de les variacions tèrmiques”. La infància és una part no gens petita d’aquest 34,4% més vulnerable per la calor. Aquesta realitat fa encara més evident i més urgent la climatització de les escoles i la climatització i naturalització de les àrees de jocs infantils.
Les escoles tancaran la seva activitat reglada el proper 21 de juny, però llavors començaran els casals d’estiu a la majoria de centres escolars i augmentarà paral·lelament l’ocupació de les àrees de joc infantil a les places i parcs. De moment no hi ha tendals ni elements de climatització en aquests llocs i l’aigua segueix sent un element escàs, malgrat les pluges d’aquestes darreres setmanes.
No sembla que des de la nostre administració municipal existeixi una consciencia clara de la situació de calor que tenim i la que s’anuncia en els propers mesos i la dotació de recursos per fer-hi front: climatitzacions d’espais públics, naturalització de places i parcs amb ombres, etc. que, en el millor dels casos, són clarament insuficients.