En la celebració de l’1 de maig UGT i CCOO han reclamat el paper sindical per aconseguir l’augment del salari mínim, la reforma laboral o l’acord de pensions i han criticat l’actitud “irresponsable” de la patronal per arribar a un acord salarial.
Per Joan Cascante Agudo / Foto: Pol Rius
L’1 de maig s’ha vist marcat per la reivindicació dels drets aconseguits en l’últim any de legislatura que “milloren la vida de les persones treballadores” i on els sindicats treuen pit d’haver arribat a acords gràcies al Diàleg Social. “Darrere de cada contracte indefinit gràcies a la reforma laboral, cada salari mínim als 1.080€ i cada augment de pensions estan els sindicats”, ha afirmat el secretari general de CCOO de Catalunya Javier Pacheco.
La Via Laietana ha tornat a presenciar una manifestació en un primer de maig que acabava a la plaça de Correus i que, segons els organitzadors, ha congregat a 5.000 persones. Les mobilitzacions, que aquest any tenien per lema “Apujar salaris abaixar preus, repartir beneficis”, també s’han convocat a altres ciutats catalanes com Tarragona, Girona, Lleida, Terrassa, Tortosa o Igualada.
Tot i l’optimisme per l’agenda legislativa progressista, els sindicats posen el focus en la pèrdua de poder adquisitiu després d’un 2022 marcat per la major inflació des de 1986 i que ha impactat en els treballadors. “La patronal no es vol comprometre a un pacte salarial que beneficiï a la classe treballadora” ha lamentat el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros. S’ha sumat a Pacheco en les crítiques per “l’avarícia de la patronal” per la seva oposició a arribar a un pacte salarial “que beneficiï a tots els treballadors”.
La manifestació a la capital catalana ha comptat amb una àmplia presència política com el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta; el conseller d’Empresa, Roger Torrent; el president d’ERC, Oriol Junqueras o el líder del PSC Salvador Illa. També hi era l’alcaldessa Ada Colau, que ha reivindicat la recent llei d’habitatge aprovada pel Govern de coalició i ha afirmat que “ja ho tenim tot preparat per aplicar de manera immediata límits als preus dels lloguers”.
Mobilització com a solució
Els sindicats reconeixen que queda pendent augmentar salaris i han advertit que contestaran amb mobilitzacions als bloquejos de la patronal. “No és que no puguin incrementar sous, és que no volen. De 90 vagues sectorials després de mobilitzacions hem arribat a acords”, ha afirmat Camil Ros. Han criticat l’actitud “irresponsable” de la patronal i l’han emplaçat a arribar a acords abans de l’estiu. En cas contrari, CCOO i UGT ja preparen “mobilitzacions de caràcter general” a partir de setembre. Els principals sectors que ara mantenen bloquejats el conveni són oficines i despatxos i el d’instal·lacions esportives.
Els sindicats han tornat a responsabilitzar a les empreses de la inflació. “Han repercutit el cost de l’energia o de les matèries primeres en el preu final dels béns i serveis, especialment en els aliments, per així mantenir el marge, i han generat que l’efecte de la crisi recaigui sobre els treballadors i en especial en les rendes més baixes”, afirmen en un manifest conjunt.
La llavor del contracte social del segle XXI
“Entre el tot o res que defensen alguns, nosaltres hem escollit el camí cap al tot” ha afirmat Camil Ros, que ha reconegut que queda pendent recuperar les indemnitzacions per acomiadament o les causes objectives.
També s’ha posat èmfasi en la crisi climàtica o donar solucions als joves, “que han de destinar un 70% del salari a pagar un habitatge”, ha lamentat Pacheco. El secretari general de CCOO de Catalunya ha reclamat un pacte d’estat per als joves “perquè si ells no tenen un present, ningú té futur” i ha reclamat “intervenir el mercat immobiliari”. Els sindicats han reivindicat “la llavor sembrada en aquesta legislatura per un contracte social del segle XXI” i han demanat que “s’omplin les urnes de vots progressistes” davant l’any electoral.
Altres sindicats minoritaris, com USOC o la CGT, també han convocat altres mobilitzacions a la ciutat.
Aquesta notícia ha estat publicada al Diari del Treball
Text: Joan Cascante Agudo
Foto: Pol Rius