Es posa la primera pedra de la residència de gent gran a l’Eixample Sud
“Fins ara les residències semblaven hotels, amb llargs passadissos i habitacions distribuïdes a banda i banda. Aquesta no serà així”, proclamava l’arquitecte Jaime Coll, del despatx Coll-Leclerc, durant l’acte de col·locació de la primera pedra de la gran infraestructura municipal, aquest dimecres 10 de gener. “Agruparem només en habitacions de sis en sis, perquè el plec del concurs ja demanava un disseny centrat en les persones. Tots els espais seran de materials com fusta, maó o ceràmica, per donar-hi confort. Serà com estar en un poble, aquesta és la idea”.
Coll ha assegurat que és un edifici “molt gran, amb 120 habitacions. Però volíem fugir d’un únic espai monolític i l’hem distribuït en tres volums, que també era una manera de buscar el sol des de la diagonal”. D’aquesta manera, segons Coll, “totes les sales comunes tindran bona orientació, a sud”. A la planta baixa hi haurà habitacions per persones amb mobilitat reduïda i una terrassa terapèutica. Les altres 9 unitats de convivència, de 14 habitacions cadascuna, estaran en planta alta.
Un edifici autosuficient al 67%
L’altre sòcia del despatx, Judith Leclerc, ha parlat de la inspiració que ha suposat l’entorn del Prat a l’hora de dissenyar el projecte. “El Prat sempre ha estat un hort, i per això vam pensar que s’hi havia d’incorporar aquesta idea”. La construcció dels tres volums superposats “alliberava una gran planícia, propícia per a l’hort”. El fet que el Prat sigui “capdavanter en estalvi energètic- ha dit Leclerc- també ens ha motivat a dissenyar un edifici sostenible, on generem energia hidràulica i s’escalfarà tota la residència”. La nova infraestructura serà fins a un 67% autosuficient energèticament.
L’alcalde, Lluís Mijoler, ha parlat de l’escassa oferta de residències per a gent gran al Prat -i ha recordat que l’acompanyaven els directors de les que ja existeixen al municipi-. “Hi ha llistes d’espera de fins a 6 anys. Això ens interpel·la com a ciutat i per això impulsem aquest projecte, tot i que les residències no són competència municipal. L’ajuntament pren la iniciativa”.
‘Una habitació pròpia’, nom del projecte arquitectònic
I, aprofitant la presència del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, Mijoler ha demanat el concert de les places. “Hem assumit un esforç sense massa paral·lelismes a Catalunya, però nosaltres estem compromesos amb la cohesió”. El títol del projecte presentat pel despatx d’arquitectura, ‘Una habitació pròpia’, també té “una perspectiva feminista”, ha assegurat Mijoler, recordant el famós títol de la novel·la de Virginia Woolf, on demanava una cambra pròpia per poder escriure. “La gent gran ha de poder desenvolupar la seva vida amb l’autonomia que li permeti la seva condició física”.
Calres Campuzano ha recollit el guant i ha assegurat que a la Generalitat li correspondrà “la concertació de les places corresponentes”. Campuzano ha agraït l’esforç individual de l’ajuntament del Prat “perquè té tot el valor polític i material”. El conseller ha recordat que l’edifici es finançarà bàsicament amb fons Next Generation. “La Unió Europea s’endeuta per construir les infraestructures del segle XXI”.
“Aquesta residència ha de ser el tipus d’infraestructura social orientada a la comunitat, oberta, amb atenció centrada en la persona, vocació de respecte a l’entorn natural, màxima eficiència energètica possible. Amb la calidesa que han de tenir les infraestructures. Els ancians han d’estar tractats com a casa seva”.
Campuzano ha acabat demanant salaris més alts per al personal -majoritàriament treballadores- de les residències. “Els sous no són acceptables, són injustos els salaris de les cures”.
Text i foto: Neus Macías