Amb feltre, un llapis i silicona calenta, part dels usuaris del taller ocupacional de la Fundació Arrels han elaborat per a aquest Sant Jordi més d’un miler de roses artesanals que es regalaran a diferents pacients ingressats a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. Durant tres setmanes, una quinzena de persones sense llar han format part del grup d’artesans que han volgut formar part de Més que una rosa, una iniciativa que farà més amable i acollidora l’estada hospitalària de més d’un miler de pacients el dia de Sant Jordi. A més, Rocío Alonso, responsable de La troballa –el taller ocupacional de la Fundació Arrels–, destaca la bona acollida d’aquest projecte per part dels usuaris i apunta que “a alguns d’ells els ha commogut tant que van voler formar part del vídeo promocional de la campanya i van demanar si seria possible entregar algunes de les roses”. Un cop feta la consulta als responsables de la Vall d’Hebron, ja està confirmada la participació de tres usuaris i una voluntària de l’entitat en l’entrega de les roses. Es tracta d’una campanya doblement solidària, ja que són roses que arribaran a persones ingressades i que han estat elaborades a mà, d’una en una, per persones que han estat al carrer en algun moment de la seva vida i que viuen en situació d’exclusió social.
una quinzena de persones sense llar han format part del grup d’artesans que han volgut formar part de la iniciativa conjunta amb la Vall d’Hebron “Més que una rosa”.
Alhora hospitals com ara el Clínic de Barcelona ha preparat activitats per fer més afable aquesta tradicional diada. A més del repartiment de roses i llibres per a pacients ingressats, gràcies a la col·laboració d’editorials i voluntaris, el programa de Cultura i Salut del Clínic ha organitzat des de concerts de violoncel i piano al vestíbul de Villarroel a iniciatives literàries relacionades amb la salut i una entrega de premis de diferents concursos. També acollirà una taula rodona sota el títol Impacte de la literatura en la salut, on s’abordaran temes com la iniciativa “Girem Full, llibres contra el càncer”, un taller de biblioteràpia per a pacients; o les llibreries de guàrdia per combatre la salut mental i promoció de la lectura als hospitals.
Tanmateix, les diferents entitats i organitzacions que formen part de la Federació Catalana d’Autisme o de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) també s’han mobilitzat per fer més lluïda i solidària aquesta festa. Com a exemple, l’AFANOC (Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya) muntarà estands a les principals capitals catalanes, on vendrà galetes solidàries en forma de rosa i de drac. També s’hi podrá trobar el llibre Love U, escrit pel periodista Jesús Martínez, que recull el testimoni de nens i joves que han passat per un procés oncològic.
Alguns membres de l’Associació Asperger New Life, impulsada per un grup de familiars amb joves diagnosticats de TEA (Trastorn de l’Espectre autista / Síndrome d’Asperger) estaran també a la plaça del Molino de Barcelona, on es podran comprar roses multicolors i el llibre Antologia New Life, escrit per joves membres de l’entitat amb l’objectiu de combatre estereotips i demostrar al món com de vàlids són.
L’entrada Una Diada per a tothom ha aparegut primer a El Diari de la Sanitat.