Aquest diumenge Santa Coloma de Gramenet serà proclamada Ciutat Gegantera i durant el cap de setmana es faran un munt d’actes per celebrar-ho. Fer front a aquest repte serà possible gràcies a la força i el treball de la Colla de Gegants i Capgrossos de la ciutat. Entrevistem a Mario Talavero Amigó, cap de la Colla.
Què significa ser “Ciutat Gegantera”?
Significa que una ciutat o un poble passa a ser l’epicentre del món geganter. Per a la Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet és un repte històric. Fa uns anys, el 2007, quan vam ser Ciutat Pubilla de la Sardana, des de l’Ajuntament hi havia molt d’interès que també fóssim Ciutat Gegantera però la Colla no s’hi va veure amb cor. Ara ha estat ben diferent: la Colla ha empès l’Ajuntament a presentar la candidatura que ha estat acceptada per l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. Va ser aquesta agrupació la que va instituir la celebració de la Ciutat Gegantera l’any 1985 com a gran festa de tot el món geganter. Santa Coloma de Gramenet serà la 35a Ciutat Gegantera durant un any i la proclamació és aquest diumenge 7 de maig, al migdia, a la plaça de la Vila.
Què ho fa possible ara?
Ens sentim amb capacitat de fer-ho! En els darrers cinc anys ha augmentat el nombre de persones sòcies. Hi ha famílies amb canalla, i també un grup important de joves de 18 a 25 anys, amb moltes ganes. Alguns som a la Colla des de petits, però també hi ha qui s’hi ha afegit de més gran. Ser Ciutat Gegantera implica molta feina, molta producció. En aquests moments som una seixantena de persones de totes les edats. El treball és voluntari i ningú cobra, ho has de compaginar amb feina, família o estudis… amb la teva vida diària. La gent jove sovint ho tenim més fàcil. Promoure aquest nucli de joves ha estat un dels objectius de l’entitat des de fa temps, i ara en tenim el resultat. La Colla funciona de manera assembleària, però per fer-hi front, per ser més resolutius, s’ha decidit que la junta i l’equip d’organització tiri endavant la programació.
Els gegants de Santa Coloma han canviat de roba…
S’ha canviat la vestimenta de la Coloma i el Silvestre. El 2020, la Coloma i el Silvestre arribaven a la seixantena, i vam posar en marxa una campanya per tal de poder-los restaurar, reparar-ne els desperfectes i fer-los un canvi de vestuari. Aquest canvi és ben visible, però n’hi ha d’altres que potser no són tan evidents però hi són, i el públic ho capta. És un canvi de paradigma, fruit de la nostra experiència. Per exemple, en la música. Només actuem amb músics professionals, i és que volem que ballin amb la màxima dignitat. En aquests moments hi ha una molt bona entesa amb l’Ajuntament en aquest aspecte.
Quin és el seu origen?
Santa Coloma comença a tenir gegants durant la dictadura, als anys 60. La Coloma, el Silvestre i sis capgrossos s’estrenen el 1960. A Santa Coloma no tenen vincle amb l’església. A altres ciutats en tenen i són a la celebració del Corpus Christi, surten a la processó… No és el nostre cas.
Van ser iniciativa de Joan Pairó i són propietat de l’Ajuntament. En aquells moments, i encara faltava molt, no hi havia Colla Gegantera. Calia contractar portadors. Aquí els havien portat un grup d’escombriaires del municipi, capitanejats pel Pere Roig, persona que va estar molt vinculada a la cultura popular colomenca durant la primera meitat del segle XX. Malauradament, aquest cos de portadors va tenir una curta durada. La gent era inexperta i havia un greu risc d’accidents. Els vells gegants de Santa Coloma van quedar arraconats al magatzem de la guàrdia urbana.
I quan tornen a aparèixer?
És quan es recupera el carrer, i gràcies a l’empenta del Servei de Cultura de l’Ajuntament. En aquell moment, l’important ja no és la figura del gegant o la geganta, sinó que gràcies a ells la gent es trobi i ocupi l’espai públic que els havia estat negat tants anys. La Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet es funda l’any 1981. La primera sortida va tenir lloc el 31 de desembre d’aquell any, dia de la patrona de la nostra ciutat, i fins ara. En els darrers anys, el protagonisme ha tornat a recaure en les figures. És un canvi de paradigma, de fet un canvi ideològic.
Què passarà aquest cap de setmana?
Santa Coloma de Gramenet serà proclamada Ciutat Gegantera, i hi ha un munt d’activitats de divendres fins a diumenge per celebrar-ho. Animem a tothom a mirar el programa i no perdre-se-les. No les reproduirem aquí totes, però sí que enumeraré diferents coses a tenir en compte. Veureu que arribar fins aquí ha implicat de l’esforç i del treball de la gent de la Colla. També de molta gent, de moltes entitats a les quals estem molt agraïts. Ha estat imprescindible el suport de l’Ajuntament, que ha destinat en aquesta efemèride 120.000 euros al llarg de l’any.
Els actes començaran divendres 5 de maig i serà l’últim cop que veurem en Genís i la Margarida vestits amb la indumentària dels darrers trenta anys. Dissabte aquesta parella de gegants i els capgrossos canvien de roba. S’ha fet una recerca profunda per reproduir uns vestits fidedignes d’un íber i d’una camperola colomenca del segle XIX. El disseny de la indumentària és obra del figurinista Pau Fernández i les modistes han estat Mari Paz Fernández i M. Carmen Calvo. El resultat no us decebrà. Més enllà del nostre territori, ens visiten els Gegants de Maó i los Gigantillos y Gigantones de Burgos dissabte per la tarda, que només han estat a Mataró i Tarragona. També aquella tarda rebrem als Gegants de Catalunya, Treball i Cultura, que pertanyen a l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya. Aquests gegants residiran a Santa Coloma durant un any, fins a la celebració de la pròxima Ciutat Gegantera. Estaran exposats al Museu Torre Balldovina i custodiats per la nostra entitat.
En què consistirà el traspàs a Santa Coloma de ser Ciutat Gegantera?
Diumenge, a les 13.15, hi haurà l’acte de traspàs a la plaça de la Vila. Hi participaran més de seixanta colles amb les corresponents parelles de gegants. Sant Boi ha estat Ciutat Gegantera en el 2022, la colla dels Geganters i Grallers de Casablanca d’aquesta ciutat hi farà el seu darrer ball amb Treball i Cultura. Tot seguit, serem els de la Colla de Santa Coloma els que els farem dansar. Amb aquest acte públic i simbòlic quedarà proclamada oficialment Ciutat Gegantera.
Aquesta entrevista surt publicada al diari digital Infograma