La Intel·ligència Artificial (IA) ja és protagonista d’una nova era industrial on la substitució de les funcions cognitives humanes és l’avantsala de futures afectacions laborals. Gairebé un de cada quatre llocs de treball s’haurà de reestructurar en els propers cinc anys i quasi dos de cada tres llocs de treball estan exposats a algun grau d’automatització. A més es calcula que pot arribar a substituir una quarta part del treball actual.
Un 75% de les empreses estima adoptar la IA, el que suposarà la creació de nous llocs de treball relacionats amb el seu desenvolupament i la ciència de dades, tot i que també suposarà la desaparició de llocs de feina que puguin ser automatitzats. Mentre que es preveu que creixerà l’ocupació en sectors com l’educació, l’agricultura, el comerç digital, les feines mecàniques i de reparació, minvaran els llocs de treball en tasques administratives, de seguretat i de comerç tradicional. També es veuran desplaçats caixers de banc, empleats de Correus i caixers i taquillers. Segons recull el Fòrum Econòmic Mundial, la previsió és que el 23% dels llocs de treball que hi ha actualment requeriran alguna mena de reestructuració en els pròxims cinc anys.
“La IA també podria crear noves oportunitats laborals i rols que encara no podem imaginar. Les professions del futur podrien requerir una combinació única d’habilitats humanes, creativitat, pensament crític i comprensió emocional que les màquines encara no poden replicar completament”, apunta Manel Fernández Jaria, professor col·laborador dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC. Les disparitats provocades pel panorama ràpid i canviant generat per la IA poden trigar a ser absorbides pel mercat laboral. “Estem davant d’un gran repte que té a veure amb la correcta absorció de les tecnologies per part del teixit empresarial”, reflexiona Desirée Gómez Cardosa, analista de tendències a l’Observatori de Tendències Educatives i Innovació de la UOC.
“Es tracta d’una transformació profunda en els processos de producció, gestió i presa de decisions per a les empreses, que hauran d’integrar de manera efectiva aquestes tecnologies en les seves operacions per mantenir-se competitives en un mercat en constant evolució. Si no és així, no tindran futur”, adverteix Fernandez Jaria. També afegeix que “si els governs no prenen decisions estratègiques, ràpides i àgils, la bretxa social es farà més gran entre els que rebin una formació formal obsoleta i amb poc valor afegir, com ja està passant, respecte d’aquells que puguin pagar una formació de nivell superior adaptada al canvi”.
Espanya juntament amb els Estats Units i Canadà se situa com un dels tres països amb major demanda laboral d’IA i un 73% dels espanyols ja treballa amb ella, segons la quarta edició de l’estudi Global Workforce of the Future 2023. A més, vuit de cada deu la veuen amb bons ulls i creuen que impactarà positivament en les seves feines. Un 33% assegura que la IA simplifica les tasques i un 28% defensa que els permetrà adquirir nous coneixements. La majoria també percep que els permet alleugerir les responsabilitats administratives per poder dedicar més temps a tasques estratègiques. Sobre la IA també sobrevolen judicis ètics que reflecteix l’enquesta. Més de la meitat mostra una preocupació sobre si el seu ús pot ser poc ètic o discriminatori.
L’entrada Un de cada quatre llocs de treball es veurà afectat per la intel·ligència artificial en els propers cinc anys ha aparegut primer a El Diari del Treball.