L’asfalt de la plaça central donarà pas a un bosc urbà amb 80 arbres nous per convertir-se en zona d’estada i punt de connexió entre el barri del Canal i el Centre Vila. Les obres tindran una durada de més de set mesos i se cenyiran al projecte inicial sense recollir cap de les propostes fetes durant els últims mesos per les entitats veïnals i comercials.
Les casetes d’obra ja s’han instal·lat al parc Pont de la Cadena // Samar Elansari
Ha arribat el moment que els veïns del parc Pont de la Cadena portaven esperant molts anys. Les obres de transformació de l’espai substituint l’asfalt pel verd han donat el tret de sortida aquest dilluns 20 de març amb la instal·lació de les casetes d’obra i l’arribada dels primers operaris per començar a treballar en el parc més conegut com de les Palmeres.
Les obres de transformació del parc tindran una durada aproximada de set mesos, malgrat l’Ajuntament ja avança que està subjecte als requeriments tècnics i que és possible que es puguin allargar fins a finals del 2023. Els treballs han estat adjudicats a l’empresa constructora Hercal per 2,06 milions d’euros, dels quals 1,5 milions estan finançats per l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Durant tot aquest temps, la plaça romandrà tancada. Més endavant també hi haurà afectacions als carrers Canal de la Infanta i Raseta.
Fer de la plaça un espai de trobada
L’àmbit d’actuació ocuparà un total de 10.183 metres quadrats i pretén també millorar les condicions de la zona per convertir-la en un espai de trobada de la ciutadania, aprofitant la seva posició privilegiada a Molins de Rei. De fet, un dels objectius és vincular l’espai amb els barris del seu voltant ja que actualment és una plaça que es troba aïllada del seu context i infrautilitzada. Pepa Moran, l’arquitecta i paisatgista molinenca autora del projecte, ha explicat que en el nou plantejament la plaça canvia el seu aspecte, creant diferents àrees i una rambla de trobada que “vincularà el carrer del Canal de la Infanta amb l’eix comercial del Centre Vila”.
Aquesta rambla central serà un dels eixos de la transformació donant pas a un nou espai de circulació per a vianants, però també a espais de joc per a infants, zones per a gossos i grans espais d’estada amb gespa. A més, igual que en la nova plaça U d’Octubre, s’instal·larà una pèrgola que es destinarà principalment per a la realització d’activitats d’oci i culturals.
“Molins de Rei passarà de tenir espais dividits i autònoms, a tenir espais connectats, verds, i que alhora serviran de refugi climàtic i d’oci per a la ciutadania”, ha celebrat l’alcalde, Xavi Paz, durant l’acte de presentació de l’inici de les obres, que no té en compte cap de les al·legacions presentades per entitats veïnals i comercials a finals de l’any passat agrupades en la “Plataforma d’entitats per un parc Pont de la Cadena, verd, sostenible i que resolgui els problemes de mobilitat i aparcament”. Ni té en compte qüestions relacionades amb l’aparcament, ni incorpora un carril bici ni pensa què algun dia aquí hauria d’arribar el tramvia.
Recreació virtual de la remodelació de l’eix central del parc Pont de la Cadena // Ajuntament de Molins de Rei
Més arbres per acompanyar a les palmeres indultades
El projecte del Pont de la Cadena presenta moltes semblances amb la plaça davant del Molí, que es podrà veure acabada molt abans. Porten la mateixa signatura de Moran i ambdues places seran considerades boscos urbans amb la plantació d’una gran quantitat de vegetació, seguint un model de renaturalització. En el cas del barri del Canal, als 70 arbres que hi ha actualment s’hi sumaran al voltant de 80 més i unes 2.000 arbustives. A més, les palmeres es conservaran.
Els nous arbres que es plantaran seran de diferents espècies, totes vinculades amb el clima mediterrani per a que l’espai esdevingui en un refugi climàtic. “Es vol generar una proposta que presenta uns requeriments híbrids molt reduïts, sent curosos amb l’aigua, però generant un espai verd”, explica Moran. Per ajudar-hi, el nou sòl del parc serà en un 90% de la seva superfície permeable, tot afavorint així la gestió sostenible de l’aigua.
A més, de la mateixa manera que en la plaça U d’octubre, també s’instal·laran dipòsits per reutilitzar l’aigua de la pluja. “Amb aquest plantejament fem que els terrenys drenin i que l’aigua dels aqüífers agafi aquesta aigua realitzada”, explica Francesc Puig, l’altre responsable del projecte per part de l’AMB juntament amb Moran.