L’Ajuntament de Molins de Rei ha anunciat que demanarà a la Generalitat de Catalunya que participi en la construcció d’una nova residència per a gent gran al municipi. Així ho ha afirmat el regidor de Medi Ambient i Educació de l’Ajuntament i membre del govern municipal, Lucas Ferro, en declaracions a Ràdio Molins de Rei, després que s’hagi fet pública la notícia de la cessió d’un solar per part de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts al Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat per a la construcció d’una residència pública.
Segons explica l’Ajuntament de Sant Vicenç en un comunicat, la parcel·la cedida al municipi veí té una superfície de 2.763 metres quadrats i es troba al costat de la comissaria dels Mossos d’Esquadra. Un cop finalitzats els tràmits de cessió, s’iniciaran les fases de licitació pública del projecte. Segons les previsions, les obres podrien començar al voltant de l’any 2027.
A Molins de Rei aquesta notícia ha aterrat com un got d’aigua freda ja que fa més de deu anys que es reclama la construcció d’una nova residència per a gent gran davant la manca de places públiques, ja que la llar d’Avis Josep Mestre només en té 30. Tampoc hi ha oferta de places privades. Aquesta demanda ha estat reiterada al llarg dels diferents mandats municipals, però encara avui dia continua sense ser una realitat.
En aquest aspecte, davant la previsió de la construcció d’un equipament similar a Sant Vicenç dels Horts, Lucas Ferro ha reiterat la voluntat del consistori perquè l’equipament sigui de titularitat i gestió pública, i ha dit que “volem instar a la Generalitat perquè participi del projecte”. De fet, ha afegit que perquè la residència sigui pública “cal que la Generalitat l’assumeixi” i que, en cas que el govern català no sigui partícep del projecte caldrà fer concessions amb entitats privades per tal que l’equipament compti amb places d’ambdues modalitats. “Considerem que la Generalitat ha de participar en l’obra”, ha reiterat Ferro.
Construcció amb fons propis de l’Ajuntament
Fins ara, l’últim avenç significatiu en la construcció de la nova residència de gent gran va tenir lloc el mes d’abril, quan l’Ajuntament va acordar tirar endavant el projecte amb recursos propis. Aquesta decisió es va prendre després d’una reunió entre el govern municipal (format pel PSC i Molins en Comú) i els grups de l’oposició (Ara Molins, ERC i Enlaira). Tots els partits amb representació al ple van consensuar reformular el projecte inicial, que preveia adjudicar conjuntament la construcció i la gestió de la residència a una empresa privada durant quaranta anys. L’informe de l’Oficina Nacional d’Avaluació (ONE), emès a finals de 2024 i desfavorable al model de concessió, va ser clau per descartar aquesta opció.
La nova proposta municipal establia una inversió total de 13 milions d’euros, dels quals 2,3 milions provenien dels fons europeus Next Generation. Per reduir la càrrega econòmica, el consistori va encarregar un informe a una empresa externa per valorar si es podia aplicar una exempció de l’IVA en l’obra. L’informe va ser positiu i va obrir la porta a un estalvi de fins a 1,4 milions d’euros en impostos. Això va permetre rebaixar el cost assumit per l’Ajuntament fins als 9,3 milions d’euros, fet que va facilitar el compromís polític per executar l’obra.
El projecte executiu, que ja està aprovat, preveu un total de 102 places residencials i 20 places per a centre de dia, organitzades en sis unitats de convivència. L’equipament està pensat per complementar l’oferta existent a la llar d’avis Josep Mestre, amb 30 places públiques. Segons una addenda signada amb la Generalitat l’any 2022, es preveu que la nova residència incorpori 50 places públiques addicionals, que s’aniran activant, segons apuntava el document, de manera progressiva. Amb aquest augment, es podria arribar a un total de 80 places públiques, condicionades a la disponibilitat pressupostària del govern català.
La PARM reclama transparència sobre el futur de la residència
Després de conèixer la notícia sobre la cessió d’un solar a Sant Vicenç dels Horts per a la construcció d’una residència, la Plataforma d’Afectats per la Residència de Molins de Rei (PARM) ha demanat a l’Ajuntament més claredat sobre l’estat real del projecte al municipi. La portaveu de la plataforma, Judith Herrera, ha expressat a Viu Molins de Rei el malestar del col·lectiu i ha reclamat que tant el govern municipal com l’oposició expliquin “la veritat” sobre el futur de l’equipament.
“Si és que es farà una residència, volem saber com i quan i si és que no, doncs que ho diguin i ens donin els motius. Si han de prioritzar altres equipaments, que ho diguin”, ha afirmat Herrera. La PARM ha reiterat que la ciutadania té dret a estar informada i que, després d’anys de reivindicacions, cal un posicionament clar i públic per part de tots els grups polítics del consistori.