El curs 2024-25 tindrà una ràtio de 20 o menys alumnes per aula al segon cicle d’educació infantil, que inclou I3, I4 i I5. A Infantil 3 la mitjana serà de 18,4 alumnes per aula a Infantil 3, amb 3.024 grups (2.090 a centres de titularitat pública i 934 a centres concertats) i 55.707 alumnes, segons les previsions del Departament d’Educació de cara a la preinscripció d’ensenyaments obligatoris.
Més del 40% dels grups d’I3 de centres públics, un total de 849, surten amb ràtio 19, 18 o inferior, millorant el percentatge de la passada preinscripció, que era d’un 33%.
Les xifres definitives es coneixerà un cop fetes les matriculacions i també s’haurà de tenir en compte les persones que es matriculen un cop han començat les classes. Les estimacions tenen en compte la baixada generalitzada de la natalitat a Catalunya, que permet calcular que hi haurà una davallada de 1.800 alumnes a I3 respecte al curs anterior.
El curs anterior hi havia una ràtio de 18,8, 3.055 grups i 57.566 alumnes, per la qual cosa es continua la tendència a disminuir el nombre de l’alumnat, en la línia de la disminució generalitzada de la natalitat a Catalunya. Fa 10 anys, al curs 2014-2015, hi havia una ràtio de 23 alumnes, amb més de 3.200 grups i més de 74.500 infants.
Menys segregació
La consellera d’Educació, Anna Simó, ha destacat en roda de premsa que “el curs 2024-25, les famílies trobaran unes ràtios reduïdes a tota l’etapa d’infantil, trobaran un sistema educatiu més divers i menys segregat que fa cinc anys quan vam signar el Pacte contra la segregació, amb una escolarització més equitativa i amb uns centres educatius millor finançats per escolaritzar l’alumnat vulnerable”.
Es tracta del tercer any amb reducció de ràtios al segon cicle d’educació infantil. El 90,7% dels grups dels centres públics sortiran amb ràtio de 20 o menys infants, així com el 49,9% de la concertada, que també redueix ràtios, en aquest cas, de forma voluntària, segons ha remarcat Simó.
Roda de premsa del director general de Centres Públics, Simó López; la consellera d’Educació, Anna Simó, i la directora general d’Atenció a la Família i la Comunitat Educativa | A.B.
La consellera ha subratllat que la caiguda de la natalitat i la lluita contra la segregació determinen l’oferta de places. En aquest sentit, Educació redueix grups inicialment per evitar la sobreoferta de places, tal com estableix el Pacte contra la segregació escolar signat fa cinc anys, en una planificació en què intervenen també els ajuntaments. Està previst que en tres cursos hi haurà 3.700 alumnes menys d’I3.
Habitualment, l’oferta inicial implica una reducció de grups a la pública, però un cop tancada la preinscripció, al final solen crear-se més grups. En canvi, a la concertada es produeix un fenomen a la inversa i es redueixen grups en l’oferta final.
Secundària
L’oferta a 1r d’ESO és de 2.897 grups, dels quals 1.950 corresponen a centres públics i 947 a centres concertats. En comparació amb la preinscripció anterior, suposa una davallada de 45 grups i una caiguda de 1.100 alumnes.
La ràtio mitjana a 1r d’ESO és de 28,5 i, segons ha explicat Simó, abaixar aquesta dada està delimitat a la possibilitat que hi hagi més espais i més docents i, ara per ara, l’augment del professorat i d’aules està orientat a la Formació Professional.
Alumnat vulnerable
El curs 2024-25, el Departament d’Educació destinarà 88 milions d’euros a les motxilles econòmiques per a l’alumnat en situació vulnerable, xifra que suposa un creixement de 33 milions respecte al curs anterior, i es cobriran sis cursos: d’I3 a I5 i de 1r a 3r d’ESO.
Aquests 88 milions es repartiran en 45 milions per a 117.000 alumnes als centres públics i 33 milions per a 27.000 dels concertats.
Calendari
La preinscripció és totalment electrònica i es pot fer tots els dies de la setmana les 24 hores. Comença dimecres 6 de març a infantil i primària, i el dia 8 per a l’ESO, i finalitza el 20 de març.
La llista amb la puntuació provisional sortirà el 17 d’abril, i es podran fer reclamacions fins al 22. Un cop resoltes, es publicarà la llista el 25 d’abril.
El sorteig serà el 30 d’abril, la llista d’assignació es coneixerà el 10 de juny i la matriculació tindrà lloc del 18 al 26 de juny.
Nous centres
El curs vinent hi haurà tres centres de nova creació. Tal com ha indicat el director de Centres Públics, Simó López Xirau, si bé hi ha una caiguda generalitzada de la natalitat, no tots els municipis viuen aquest procés.
Així, obriran les portes l’Institut Escola Mas Lluí a Sant Just Desvern (Barcelona), la Nova Escola de Lloret a Lloret de Mar (Girona) i l’Escola Pedraforca a Saldes (Barcelona).
Consorci d’Educació de Barcelona
Per part seva, el Consorci d’Educació de Barcelona, format per Generalitat i Ajuntament, ha assenyalat que el pròxim curs s’iniciarà a la ciutat amb cinc nous institut escola, quatre d’ells fruit del creixement de les escoles de Zona Nord (l’Escola Elisenda de Montcada, l’Escola Mestre Morera, l’Escola Ciutat Comtal i l’Escola Ferrer i Guàrdia) i un a Sant Andreu, conseqüència de la fusió entre l’Escola Molí de Finestrelles i l’Institut Vapor del Fil, que passaran a ser l’Institut Escola Vapor i Molí. En total, el proper curs seran 22 els instituts escola públics de Barcelona, mentre que el 2017 n’eren dos.
Si bé hi ha hagut enguany un lleu repunt d’infants en edat d’escolaritzar-se a i3 (la previsió de demanda és de 10.805 places, mentre que el curs passat se’n van assignar 10.561), l’increment no ha estat homogeni a tota la ciutat. De fet, hi ha menys infants a districtes com Gràcia o Sant Andreu, on no es preveu, a diferència del curs passat, un grup addicional a causa del descens del padró. La tendència demogràfica, però, es manté a Sants, l’únic districte on sí que s’hi ha previst aquesta mesura, que s’ubicarà a l’Escola Pràctiques. L’increment poblacional, molt tímid, es dona sobretot a zones de Poblenou o de la dreta de l’Eixample, on es preveu que l’augment de demanda podrà ser absorbit amb l’oferta prevista.
L’oferta inicial de places per al curs 2024-2025 a I3 és d’11.720, de les quals 5.698 són places en centres públics i 6.022 són places en centres concertats. A primer d’ESO, s’oferiran 14.445 places repartides en 5.715 en centres públics i 8.730 en concertats. Enguany han tancat dos centres concertats, l’Escola Sant Francesc Xavier i l’Escola Sagrado Corazón del carrer Ribes. S’ha pogut assignar plaça al seu alumnat a través d’un procés extraordinari de preinscripció, excepte en el cas de l’alumnat que el setembre començarà primer d’ESO, que haurà de participar en el procés ordinari.
L’entrada Ràtios inferiors a 20 alumnes a Infantil el curs 2024-25 ha aparegut primer a El Diari de l’Educació.