Espanya avança cap a una jornada laboral de 37,5 hores setmanals enfront de les 40 vigents en l’actualitat. “Una reducció de jornada sense reducció salarial”, segons inclou l’acord que van presentar la setmana passada el PSOE i Sumar per a reeditar el govern de coalició.
La mesura havia estat un dels esculls entre els dos partits, que finalment han acceptat els socialistes, tot i que Yolanda Díaz defensava una jornada de 32 hores. Finalment, el calendari pactat entre els socis són les 38,5 hores setmanals per al 2024, mentre que es reduirà a les 37,5 el 2025. A partir de llavors, qualsevol disminució dependrà de la negociació col·lectiva entre sindicats i patronal.
Home amb contracte indefinit en la indústria o construcció
El Ministeri de Treball xifrava en 12 milions els treballadors que es veurien beneficiats per la mesura. Un estudi de CCOO augmenta fins a 12,9 milions el nombre d’ocupats que reduiria el nombre d’hores treballades, segons dades de l’Enquesta de Població Activa. La majoria són del sector privat, 10,97 milions, el que representa un 88,7% dels assalariats.
Els homes es veurien més beneficiats per la mesura, un 93,2% dels que treballen a jornada completa, reduirien la jornada enfront un 82,1% de les dones, ja que elles “s’ubiquen en major mesura que els homes en sectors amb una jornada laboral que no supera les 37,5 hores”, segons explica CCOO. Per edats, treballarien menys hores un 87,3% dels ocupats entre 16 i 29 anys; el 88,9% dels de més de 30 anys, mentre que per tipus de contracte un 89,4% tenen un contracte indefinit i el 83,4% dels que tenen un contracte temporal.
Els sectors amb major gruix de treballadors afavorits serien la indústria manufacturera amb un 97,9% o la construcció amb un 97,8%, mentre que l’educació (52,3%) i l’administració pública i seguretat social (53,4%) els que menys.
Els sindicats demanen més ambició per aconseguir les 35 hores setmanals
La reducció de la jornada laboral era una de les principals reivindicacions dels sindicats, que avalen les 37,5 hores setmanals, però demanen més ambició. “Volem arribar a les 35 hores setmanals amb l’horitzó en les 32”, afirma el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, que afegeix que “a Catalunya ja tenim una mitjana de les 37,5 obtingudes en la negociació col·lectiva”. En la mateixa línia, des de la UGT el secretari general Camil Ros afirma que “hem d’acabar en les 35 hores i els 4 dies de jornada laboral. Per tant, les 37,5 hores no és el final del camí, sinó un punt intermedi”. Des de la USOC demanen ajudes fiscals perquè les PIMES puguin implantar la mesura en igualtat de condicions que les empreses de més de 50 treballadors.
Espanya, avantguarda europea en drets laborals
Si la reforma proposada es fa efectiva, Espanya se situarà a l’avantguarda europea de drets laborals. França és l’únic país d’Europa amb una jornada laboral establerta en 35 hores, tot i que és habitual treballar més hores. Bèlgica també té una jornada de 38 hores, però a Europa la tònica general són les 40 hores setmanals, segons dades de l’OCDE.
Una altra manera de reduir la jornada és en el marc dels convenis col·lectius i països com Alemanya recullen una jornada laboral mitjana de 38,2 hores. A Espanya també és usual en convenis d’empresa o sectorials pactar reduccions, com en el sector públic, que ja tenen establertes les 37,5 hores.
L’entrada Quasi nou de cada deu treballadors es beneficiaria de la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores, segons CCOO ha aparegut primer a El Diari del Treball.