Cultura morta a Molins de Rei
Ara fa un any es va dur a terme un debat sobre cultura en el marc de les eleccions municipals. Aquest acte va ser organitzat pel Moviment per la Cultura a Molins de Rei, on més de 80 persones rellevants de la cultura molinenca reivindicaven el malestar per les polítiques culturals de la vila i on es demanava poder crear un Consell per la Cultura on tots els sectors hi fossin representats i escoltats, entre d’altres demandes.
En aquest debat tots els partits polítics que van participar es van comprometre a començar a posar fil a l’agulla amb la cultura dels propers anys, amb una mirada de present i també de futur, on la participació ciutadana en la presa de decisions de programacions culturals fossin una realitat.
Uns anys després encara no s’ha fet cap moviment al respecte, i tot i que segur que diran que la idea és fer-ho dins del mandat dels 4 anys, és evident que és una nova presa de pèl i que realment no els preocupa en absolut la cultura. Cal recordar que ja portaven quatre més al govern i dos més a la regidoria de cultura, és a dir, 7 anys sense cap política cultural més que la del dit i els favoritismes per alguns ja evidents. Però per ser just cal dir que no és exclusivament culpa de la inoperància de l’actual govern, sinó que són molts governs, partits polítics i regidors de cultura els que han passat per l’Ajuntament i pocs, per no dir cap, ha presentat mai un pla de cultura que pugui regular la participació ciutadana, els drets culturals i un procediment de subvencions real i transparent.
La cultura no són només les festes tradicionals: la cultura és un dret i en tots els seus vessants: les arts escèniques, les arts visuals, la música, la literatura, els videojocs… i tantes expressions més que no tenen sortida a la nostra vila per dues raons concretes.
La primera és perquè el dret de lliure concurrència competitiva de la convocatòria de subvencions en cultura és poc real. Tot i que es presenta com a legal (que ho és), la seva valoració no es basa en uns criteris clars de transparència en la seva valoració, sinó més en el “copia i enganxa” de cada any més la cirereta política de torn. Cal seriosament plantejar una valoració externa dels projectes que es presenten amb uns criteris clars que es puguin quantificar i classificar segons es presenten de forma anual. Altres regidories, com les convocatòries de projectes de cooperació, fa anys que ho fan i són notablement acceptades per l’Ajuntament i per les pròpies entitats que les presenten. A més, també són ratificades pel Consell de Molins de Rei Solidària, que deixa de costat la intervenció política fent que el procediment sigui el més transparent possible. La cultura no disposa de cap Consell ni tampoc sembla que interessa, ni a algunes entitats ni al propi ajuntament, perquè evidentment així surten guanyant mentre altres surten clarament perdent.
La segona és perquè tenim una mancança històrica en equipaments, sobretot en espais de creació. Anem molt bé en espais d’exhibició i expressió cultural, tot i que costa mantenir-los oberts, però no tan bé en espais de producció. Tenim la Federació Obrera sense programació anual: només funciona com a contenidor; l’Espai d’Entitats Collserola, que navega amb un model “autogestionat” i sense control; un Museu Municipal tancat des de fa mesos; una sala d’exposicions on es programa a dit i sense un model de gestió; un futur Palau de Requesens que serà un altre model de fracàs expositiu i poc rendible per la cultura molinenca… i així podem seguir amb la resta d’equipaments públics, on també podem incloure els esportius, on la demanda és més gran que l’oferta.
Cal urgentment (a través d’una contractació externa) un estudi que pugui fer una diagnosi de la cultura a la vila, un estudi de la demanda i l’oferta molinenca, un nou model de convocatòria de subvencions, un model de gestió d’equipaments, i que sigui a través d’un procés participatiu i de transparència que finalitzi amb la redacció d’un pla de cultura dels propers anys.
En resum, un any després de promeses polítiques de govern i oposició seguim sense cap moviment al respecte. A més, els actes culturals s’han vist reduïts de forma significativa degut a les retallades econòmiques (degut a que s’han gastat massa diners amb les pre-municipals) i ara toca estalviar, i ho entenc. Però què millor que ara per parar màquines i reflexionar sobre cap a on volem anar totes juntes pel benefici de tothom envers la cultura a Molins de Rei?
Raül Carretero Campderrós, Gestor Cultural
L’entrada Mortuus Cultura ha aparegut primer a Viu Molins de Rei.