El moviment local de suport al poble palestí organitza una xerrada amb dos estudiosos de la situació a Israel i Palestina.
A més d’organitzar concentracions al municipi i fer crides a participar en les que es fan a les grans ciutats, Molins amb Palestina també reflexiona. El moviment local de suport al poble palestí va organitzar a la Federació Obrera una xerrada amb dos experts: Dúnia Camps-Febrer, doctora en Polítiques Públiques i Relacions Internacionals i integrant del centre d’estudis per la pau Delàs; i Fadi Farah, representant de la comunitat palestina a Catalunya, a qui la greu situació ha afectat directament la seva família.
La xerrada va començar amb un repàs històric del conflicte entre Israel i Palestina, que els ponents van definir com una estratègia de colonialisme per part d’Israel avalant la seva postura amb les polítiques d’apartheid fetes per l’estat israelià tot mostrant mapes, entre altres elements, que demostren com històricament les zones palestines s’han anat reunint. “La història no ha començat el 7 d’octubre, és una conseqüència de tot el que ha passat”, va resumir Farah, que va afegir que Israel porta molts anys fent un procés de “deshumanització” dels palestins. “No és complicat. Hi ha un poble oprimit i un altre que oprimeix”, va sentenciar.
“No hi ha solució sense justícia”
D’altra banda, Camps-Febrer va retratar les relacions d’Espanya i Catalunya amb Israel tot lamentant la “falta de transparència en el comerç d’armes”. “Espanya compra moltes armes a Israel”, va recordar en una intervenció on també va anomenar les vinculacions d’empreses establertes a Catalunya amb Israel.
La xerrada, moderada per la periodista del Viu Molins de Rei Samar Elansari, també va mirar al futur. “La justícia és la solució. Que els crims de Hamàs siguin jutjats i els que porta fent Israel 70 anys també”, va dir Farah. “No hi ha solució sense justícia”, va afegir posant com a exemples els casos de Iugoslàvia o Ruanda. En aquest sentit, Camps-Febrer va opinar que “són els palestins els que han de decidir quina és la solució”.
“Com podem ajudar des de Molins de Rei?”, va ser una de les preguntes del públic. L’especialista del centre Delàs va optar per “aïllar” l’estat d’Israel i va considerar que també les estratègies locals de boicot són importants, com la que es va fer aquí a Molins de Rei fa uns anys i després va ser anul·lada pels tribunals.
L’entrada Molins amb Palestina passa de la mobilització a la reflexió ha aparegut primer a Viu Molins de Rei.