“Per sort a nosaltres avui només ens plouen gotes d’aigua i no bombes i mort”, ha declarat Gabriela Serra, presidenta del Consell Català de Foment de la Pau per iniciar un acte on més de 200 entitats de tota Espanya han demanat a Pedro Sánchez que aturi el comerç militar amb Israel. En el Dia Internacional de Solidaritat amb el Poble Palestí i en el marc de la campanya “Posem fi al comerç d’armes amb Israel” la plaça del Rei s’ha omplert de “cossos de palestins” que representen els més de 20.000 assassinats a la franja de Gaza. Partits polítics com Sumar, En Comú Podem, ERC o la CUP hi han donat suport, a més de sindicats com CCOO, UGT i el Sindicat de Periodistes de Catalunya i organitzacions de cooperació i del tercer sector com l’Associació Espanyola d’Investigació per la Pau (AIPAZ), Ecologistes en Acció, la Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament d’Espanya, Òmnium Cultural i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). Artistes com Alberto San Juan, Joan Miquel Oliver, Anita Botwin o los Chicos del Maíz, també s’hi han sumat.
“Cossos palestins” que representen els assassinats a Gaza| Joan Cascante Agudo
Més de 20.000 morts en dos mesos
Des de les entitats denuncien que des del 7 d’octubre, després de l’atac de l’organització terrorista Hamàs, Israel ha assassinat a 20.031 persones, entre ells més de 8.000 infants fins al 27 de novembre. A més, l’organització Save the Children denuncia que hi ha hagut més morts infantils a la Franja de Gaza en només tres setmanes que en tots els conflictes que hi ha hagut al món des del 2019. Pedro Sánchez li va manifestar al primer ministre d’Israel Netanyahu que “el nombre de palestins morts era insuportable”, i des de les entitats demanen que es vagi més enllà i es bloquegi el negoci d’armes amb Israel. “Estem sent col·laboradors necessaris d’aquesta barbàrie”, ha manifestat Jordi Palou d’AIZPAZ.
Des de CCOO s’ha denunciat la “paupèrrima” condició de vida que tenen els treballadors palestins i afirmen que s’han adherit a la campanya perquè els sindicats del territori els hi han demanat. Per la seva part, la UGT ha denunciat els bombardejos quan es compleixen setanta-cinc anys de la declaració universal de drets humans després del genocidi jueu de la Segona Guerra Mundial.
139 milions d’euros en venda d’armes a Israel
Des de l’any 2000 Espanya ha venut armes a Israel per valor de 139 milions d’euros i en les últimes setmanes ha autoritzat la compra de llançacoets per 576,4 milions d’euros a Elbit Systems, una de les empreses que més s’està lucrant de la invasió i el darrer 3 d’octubre es va autoritzar la compra de 1.680 míssils Spike per valor de 285 milions d’euros. “Més enllà de declaracions com les que hem vist per part de dirigents europeus com Pedro Sánchez, també necessitem fets com l’embargament d’armes a Israel”, ha afirmat Salah Jamal, portaveu de la Comunitat Palestina de Catalunya. Des del Centre Delàs per la Pau, han denunciat que no s’hagi aturat la compravenda d’armes ni en els bombardejos a Gaza el 2008 o amb el conflicte actual. “Estem exportant genocidi i destrucció de drets humans”, ha sentenciat Nora Miralles.
Venda d’armes il·legal?
“Exigim l’alto el foc humanitari d’Israel sobre Gaza i l’estricte compliment del Dret internacional humanitari que avui, clarament, no s’esta respectant”, afirmava Pedro Sánchez en el debat d’investidura que el va fer president del Govern. Tot i que va passar inadvertit, el reconeixement que Israel no està respectant el Dret internacional humanitari és un dels motius que obliga Espanya a prohibir les exportacions d’armament a Israel, d’acord a la Posició Comuna 2008/944/PESC del Consell del 8 de desembre de 2008. De fet, actualment s’estan violant 7 dels 8 criteris de les normes comunes que regeixen el control de les exportacions de tecnologia i equips militars.
L’entrada Més de 200 entitats exigeixen al Govern espanyol que acabi amb el comerç d’armes amb Israel ha aparegut primer a El Diari del Treball.