L’electricitat s’abocarà a la comunitat pública Energia del Prat i les esglésies en rebran una part, a banda d’una compensació econòmica
Llum divina i a baix cost. Avui s’ha fet oficial que les parròquies de la ciutat col·laboraran directament amb la comunitat energètica municipal, Energia del Prat, a través de la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les cobertes de les esglésies de Sant Pere i Sant Pau i de la Mercè, de manera que tota l’electricitat que generin nodriran aquesta xarxa ciutadana.
A canvi, les esglésies rebran una compensació, una part en electricitat i una altra en diners, que cobrirà sobradament el seu autoconsum, que és escàs. El mossèn de la parròquia de Sant Pere i Sant Pau del Prat, Josep Torrente, ha subratllat el caràcter pioner d’aquesta col·laboració i ha fet referència al laudato si’ , l’encíclica centrada en el planeta Terra del papa Francesc, que gira entorn del canvi climàtic. A més, el clergue ha volgut destacar que la participació en la iniciativa també servirà per ajudar a llars en situació de pobresa energètica. D’igual manera, una part de l’energia també arribarà a comerços adherits de la ciutat.
Instal·lació encara en marxa
Actualment, encar s’estan duent a terme els treballs d’instal·lació de les plaques solars a la coberta i sostres laterals de la parròquia de Sant Pere i Sant Pau, mentre que l’església de la Mercè, al carrer de Sarajevo, ja fa mesos que compta amb aquests panells. L’alcalde Mijoler ha destacat que “en la voluntat de l’Ajuntament de captar teulades, una de les primeres opcions van ser les parròquies, que de seguida van mostrar una bona acceptació”.
23 espais per aconseguir 1225 kW
Sumant aquesta nova aportació ‘celestial’, Energia del Prat tindrà 70 kW més de capacitat de generació, una potència que es calcula des del consistori que equival al consum de 200 llars.
Ja són 23 els espais que contenen plaques de generació d’energia, la qual cosa significa per la comunitat energètica comptar amb una capacitat de generació total de 1.225 kW. Entre aquests es troben la Granja Avícola Torres, el Centre Municipal de vela, nou escoles, una escola bressol, dos Centres Esportius Municipals, dos Centres Cívics, un centre cultural i dos edificis municipals, el d’oficines del carrer del Centre i el de Manteniment i Serveis. A més cal comptar la pèrgola fotovoltaica del nou Parc de Barcelona, al sud del barri de la Barceloneta, que per si mateixa té una capacitat de 80 kw.
El repte actual: la captació d’empreses i la posada en marxa de l’energètica local
Energia del Prat, constituïda el febrer de 2023 i participada per l’Ajuntament, una associació d’usuaris i algunes entitats i empreses de la ciutat com la Cooperativa Obrera de Viviendas o Fundesplai. Ara el principal repte és captar l’interès d’empreses privades, sobretot les que compten amb grans naus logístiques, perquè s’incorporin també a la comunitat ciutadana d’energia posant les seves cobertes a disposició d’aquest ambiciós projecte de ciutat.
Un altre pas important i previst pels primers mesos de l’any vinent és l’inici de la distribució al mercat de part d’aquesta energia solar captada per les instal·lacions de la comunitat. Per això, des de l’ajuntament han anunciat l’acord amb l’empresa Elecsum, que serà la col·laboradora pel que fa a la comercialització d’aquesta electricitat i que també oferirà als usuaris sistemes de monitoratge sobre el consum i l’estalvi. Prop de 400 persones ja s’han inscrit per formar part de la comunitat.