La biblioteca El Molí presenta un any més la guia de literatura d’autors Km 0, amb més d’una vintena de títols d’autors locals o que tenen relació amb Molins de Rei. La guia busca oferir als lectors apostar per gaudir de la daida de Sant Jordi en clau local i comarcal.
Un any més, per la diada de Sant Jordi, la biblioteca El Molí torna a elaborar la ja tradicional guia d’escriptors Km 0. Es tracta d’un recull amb més d’una vintena de títols d’autors locals i temàtiques diverses que, ajudaran a tots els lectors a viure una diada de Sant Jordi en clau local i comarcal. Entre els títols que conformen la guia, es poden trobar novel·les de ficció de diversos gèneres, llibres de no-ficció i també algunes publicacions adreçades a un públic infantil i juvenil.
Una rosa no florece sin espinas – Albert Galera
Raquel i Álvaro es van conèixer a l’escola on van matricular als seus fills. Tots dos es van casar amb persones equivocades i poc a poc, la seva amistat es va convertir en un romanç de gran intensitat passional. Un dia, de sobte, un dels dos va decidir posar punt i final a la seva relació, dràsticament i sense donar explicacions.
Quan escric fujo a Tasmània – Josep Vila Fisas
A la primera part del llibre, amb uns textos que poden ser llegits cadascun gairebé d’una tirada, sembla que algú ens estigui dient: hi ha moltes vegades que un hauria de buscar la simplicitat i són les mateixes que se n’ha de fugir. En la segona part del llibre, més breu, l’autor fa un gir: posats a viure, millor fer-ho amb una mica de lluminositat tot i que sigui artificial.
El Castillo de cristal o la memoria de los árboles – Consuelo Garví
El castell de cristall o la memòria dels arbres és una història coral, on diverses veus posen de manifest nostre puŀlular humà per la vida, on deixem el que som i estem a la mercè de la memòria.
1713 Els crestats de Collserola – Joan Castellví
L’obra ens situa l’any 1713, durant la guerra de Successió que va durar des de 1701 f ins a 1715 amb la caiguda de Mallorca. Un conflicte entre els partidaris de l’Arxiduc Carles d’Àustria i Felip V de la casa dels Borbons francesos. En aquella època, la vida civil dels pobles s’administrava per mitjà de les universitats que eren estament pre-municipals ,que estaven formats pels homes més destacats a la població, dels quals el rector n’era el coordinador.
Todos eran Inocentes – Manel Ojeda
Tancat dins d’una carpeta blanca es troba el cas d’un assassí en sèrie que només mata el dia dels Sants Innocents a la ciutat de Hamartia. Justino Perucho, el millor inspector de policia del país, no va poder desemmascarar a l’assassí en el seu moment. Avergonyit, va amagar la carpeta abans de morir. Anys després, aquesta acaba en mans del seu germà petit, Anselmo, per error. Sense ser conscient del tot, serà el responsable de reobrir el cas.
Contes del Baix Llobregat – Rafael Bellido i Joana Llordella
Per celebrar els 50 anys del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (19742024) s’ha creat un conte iŀlustrat per a cada ciutat de la comarca gràcies a la ploma de Rafael Bellido i al pinzell de Joana Llordella, que han treballat en aquest projecte de forma desinteressada.
L’evangeli de l’ermità – Josep Arias Fayula
Dins dels murs de l’ermita de Sant Pere dels Molins Reials del Llobregat, s’amaga un secret ancestral que desafia el pas del temps i les conspiracions dels homes. L’Emma, hereva d’un llinatge sagrat amb destins entrellaçats amb els fils de la història, troba refugi en aquest santuari. Amb ella, un monjo erudit, fill de reis, s’aferma a la promesa de protegir-la de tot mal.
La estela del poder – Conxa Solans
Lluis de Requesens va ser educat en la cort de l’emperador Carles V. Va compartir aprenentatge i jocs durant els anys de la seva infància i joventut, amb el futur Felip II. Mort Carles V els destins de tots dos es van veure entrellaçats en existir un secret que els vinculava.
Clientelisme, milícia i govern – Víctor Jurado
La tesi doctoral que se’ns presenta analitza dos aspectes fonamentals de la vida de Lluís de Requesens, d’una banda, la seva activitat com a militar al servei de Felip II i, de l’altra, la seva funció dins l’estructuració de la noblesa catalana i de les seves relacions amb la Cort, abordant fonamentalment la guerra com a mecanisme d’ascens social a través de la seva clientela.
Flucht – Espe Pons
FLUCHT, una paraula que ens parla d’escapada, fugida. Alguns vells europeus, com “el vell Benjamin” –així el qualifica Lisa Fittko a les seves memòries com a guia que ajudava als fugitius a travessar aquesta serralada–, marxaven forçats per les circumstàncies. Benjamin creia que a “Europa encara hi havia posicions a defensar”. Esperà el darrer moment, quan els nazis ja entraven a París, per emprendre una fugida sense retorn.
El Parkinson i un servidor – Josep Vidal
En el seu primer llibre, en Josep Vidal vol donar veu a la seva experiència convivint dia a dia amb el Parkinson. En aquesta obra apropa a tots els lectors a conèixer la malaltia des de la ironia i l’humor, donant així visibilitat a una condició que l’acompanya des de ja fa vint-i-dos anys.
A la sombra del Parkinson – Diversos Autors
L’obra està composta per 15 relats autobiogràfics escrits per malalts de diferents perfils i edats. Els autors en aquest llibre han volgut plasmar la seva experiència amb el Parkinson en forma de relats curts. Una de les autores participants és la molinenca Eva Matamoros.
Tú no eres especial – Alejandro Pérez Polo
El nostre món sembla condemnat a regirse per les frases de les tasses de Mr. Wonderful, el coaching motivacional, la ideologia mindfulness, el fitnes, els llibres d’autoajuda i el veggie. Un buit existencial que intenta ser emplenat amb mascotes, likes i selfies, però que deixa un paisatge de depressió i malestar després del sí. Fresc i desenfadat, aquest assaig explora l’individualisme en l’actualitat.
Fenòmens extrems – Mònica Usart
Fenòmens extrems descriu, a partir de testimonis, quatre fenòmens que han marcat la història de catàstrofes naturals dels darrers temps: els incendis de l’Alt Empordà (2012), el desbordament del Francolí (2019), el temporal Gloria (2020) i l’erupció volcànica de La Palma (2021). Un llibre per als amants de la meteorologia i els fenòmens naturals i per als que volen preservar el planeta contra el canvi climàtic.
El buit diví – Ramon Sabaté
L’assaig intenta, en primer lloc, descriure breument però amb certa profunditat els conceptes d’Infinit, Buit i Temps per cada una de les següents disciplines de coneixement: Filosofia, Religions, Matemàtiques, Mecànica quàntica i Cosmologia. A més, analitza com podríem explicar, o si més no visionar, els conceptes de Creació i Déu remarcant algunes inesperades coincidències entre Ciència i una part del Humanisme Oriental.
Llum, foc… fuck! – Xavi Fernández
Si vas tenir carnet de Súper abans que DNI… aquest llibre és per a tu! Un llibre per als miŀlennals catalans més nostàlgics. Un dia estàs fent un kame hame ha i l’endemà han passat vint anys i cada cop que mous un dit has de trucar al quiropràctic. Com has arribat fins aquí? Doncs perquè la teva infància la van protagonitzar o bé un tomàquet fax, o un patinador fax, o una periodista o bé la Nets, que no sabem ben bé què feia.
Beso negro – Diversos autors
El llibre analitza les estratègies d’un i altre per a transformar la realitat a través d’un recorregut que té el seu epicentre al cinema, però no oblida la pantalla petita, el còmic i altres expressions plàstiques i audiovisuals en les quals bruixot i bruixa han pugnat per materialitzar una altra manera de ser i estar al món. El llibre és un viatge en el qual sembla tot dit i en el qual tot està encara per invocar.
La cuina que s’aprèn – Diversos autors
Aquest llibre impulsat per l’activista cultural Toni Moreno, busca promoure una manera d’entendre la cuina que fomenti espais compartits i menjars elaborats amb amor i paciència. En aquest trobarem un recull 33 receptes elaborades per 12 persones que volen perpetuar sabors, aromes, gustos i olors amb el desig de fer-los compartits.
Sentirse bien con la Técnica Nadeau – Josep Maria Calpe
Aquest llibre pretén contribuir de manera senzilla i didàctica a la divulgació de la Tècnica Nadeau. El seu objectiu és presentar de manera detallada aquesta gimnàstica suau, encara molt poc coneguda a Espanya, que l’autor va tenir la sort de descobrir i començar a practicar en 2016, convenientment guiat.
Sense arracades – Montserrat Gibert
La Montse Gibert és la protagonista i autora d‘aquest llibre. Escriure’l ha estat viure’l i reflexionar sobre tot allò que havia viscut a partir de la mort del seu fill i sobre tot el que va compartir amb les persones que l’han acompanyat. Hi ha volgut descriure com una mare, ella, ha fet front a una tragèdia com és perdre un fill, amb l’esperança que això serveixi per a altres persones que han viscut situacions similars.
Des del monestir – Jaume Gabarró
En la varietat d’articles apareguts darrerament durant tretze anys a Des del monestir, de Catalunya Cristiana, el monjo cistercenc Jaume Gabarró, ha provat de comunicar-nos, sobre la marxa, allò que li suggerien les circumstàncies. Des del Monestir de Solius, en plena naturalesa, podria fer seves les paraules de sant Bernat: ”Pots ben creure la meva experiència: Trobaràs bastant més en els boscos que no pas en els llibres”.
Copa – Carme Salvador
Segons la metàfora de l’arbre, en comptar amb unes arrels fortes i profundes, i amb un tronc ferm i fort, estem preparats per a desenvolupar una copa plena de fruits. Estar en relació amb els altres és una forma extraordinària d’evolucionar i créixer com a persones. El fet d’interactuar fa possible que es posin en evidència trets de la nostra personalitat negatius. I aquesta Consciència, aquest «adonar-nos», és el primer pas per a corregir-los.
Llobregat romànic – Pere Bosch
Aquesta guia proposa 32 rutes per a conèixer el romànic que podem trobar al llarg del recorregut del riu Llobregat. Les rutes no necessàriament estan al costat mateix del riu, però si segueixen el seu curs. Des del seu naixement fins a la mar Mediterrània. La guia recorre les comarques del Berguedà, Bages, Baix Llobregat i Barcelonès. Cada ruta incorpora un codi QR per a poder baixar el track d’aquesta.
El chico de la sabana africana – Sílvia Soler
Un dia qualsevol, una voràgine d’esdeveniments inversemblants i precipitats van canviar la realitat de la vida de l’autora de manera radical. No podia imaginar en aquests instants que aquesta experiència traumàtica i dolorosa acabaria canviant per sempre la seva visió sobre la vida i la mort.
El Día que N desapareció – Jesús Ballaz
El dia que N va desaparèixer tot va canviar a la ciutat de Molinsoga. «A partir d’avui que no jugui ningú!» va ser la consigna llançada per nens i nenes. Era el seu crit de protesta! El que semblava cosa de nens va tenir inesperades i greus conseqüències. I mentrestant, l’empresa Quince va llançar el seu videojoc estrella: N. ¿Aconseguirà que nois i noies s’oblidin del món i canviïn els seus jocs pel que ocorre després de les seves pantalles?
Anuari Viu Molins de Rei – Diversos autors
El diari digital Viu Molins de Rei ha publicat la 10a edició del seu Anuari. És per això que enguany fa un recorregut analític dels dos lustres d’informació local sota el títol Una dècada de Molins de Rei.
L’entrada Llibres de Km 0 per apostar pels autors locals a la diada de Sant Jordi ha aparegut primer a Viu Molins de Rei.