Corria el curs 1974-1975 quan, a Molins de Rei, es va iniciar un nou projecte educatiu sota el nom de El Pulgarcito. La llar d’infants se situava a l’avinguda València i, pocs anys més tard, es va traslladar al carrer de Rafael Casanova sota el nom de El Patufet, on continua, fins ara, la seva activitat. Durant cinc dècades, aquest espai ha estat el primer refugi de centenars de nens i nenes, el lloc on han fet els seus primers descobriments, han dit les primeres paraules i han fet les primeres amistats. Un punt de trobada entranyable per a moltes famílies molinenques.
Ara, just 50 anys després que comencés aquesta aventura educativa, l’escola bressol privada El Patufet tanca les seves portes de manera definitiva. El final d’una institució històrica del poble deixa 21 famílies sense escola bressol i afecta directament sis professionals que, malgrat que es poden quedar sense feina en uns mesos, continuen donant el millor de si per als infants de 0 a 2 anys. La llar d’infants, gestionada per la fundació privada Mare de Déu de Montserrat, que també coordina l’escola Virolai, finalitzarà el curs amb normalitat, però sabent que aquestes seran les últimes rialles i passes petites que ompliran les seves aules.
Jordi Pascual, gerent de la fundació, ha explicat a Viu Molins de Rei que la decisió ha estat dolorosa però inevitable. “Fa anys que lluitem per mantenir el centre obert, però l’activitat del Patufet ja no és viable econòmicament”, afirma amb tristesa. “Hem intentat trobar alternatives, però la realitat és que hem de fer front a un lloguer elevat, als salaris dels treballadors i a moltes altres despeses. Els números no surten, i ens veiem obligats a tancar”, remarca.
Fa una dècada que aquesta fundació es va fer càrrec d’El Patufet. Els primers anys la situació econòmica era sostenible. Després va venir la pandèmia de la covid i més endavant la gratuïtat de l’I2, que juntament amb la baixada de la natalitat, està posant en una situació complicada a moltes escoles bressol privades de Catalunya. Segons la fundació, no tenen infants suficients per ser viables econòmicament. La decisió va ser traslladada a les famílies a mitjans del mes de març a través d’un correu electrònic, un comunicat que, segons Pascual, “va ser molt difícil d’enviar”.
Les famílies lamenten la situació i la incertesa que els provoca
Les famílies afectades lamenten la decisió de la fundació sense ànim de lucre de tancar El Patufet, tot i que entenen els motius, i expliquen que no se les ha tingut en compte en el procés, ja que consideren que es podria haver avisat que aquesta situació podria arribar a passar. Algunes, fins i tot, estan disposades en col·laborar per fer possible la continuïtat del projecte. Malgrat la decepció, totes coincideixen a destacar la qualitat del projecte educatiu i la dedicació de les educadores.
“Estàvem molt contents amb la metodologia i amb les professores“, explica una de les mares, mentre que el pare d’un infant afegeix que “el Virolai és una bona institució i ens està deixant tirats com a pares”. La incertesa sobre quin serà futur dels seus fills per al curs vinent i la manca d’informació prèvia han generat un profund malestar entre les famílies. “No ens ho esperàvem, i el fet que en cap moment s’hagi comptat amb els pares ens ha deixat descol·locats”, afegeix aquesta mare. Igualment, les famílies afectades agraeixen que el centre hagi comunicat el tancament abans del període de preinscripcions, ja que això els permet optar a altres escoles bressol. Tot i així, tenen por de quedar-se sense plaça a Molins de Rei, fet que en molts casos suposaria greus problemes en la logística familiar, ja que s’haurien de desplaçar a altres municipis o buscar alternatives que no s’ajusten a les seves necessitats.
Un dels principals motius pels quals moltes famílies van escollir aquesta llar d’infants va ser la necessitat de conciliació, un aspecte que consideren que a la xarxa pública és més complicat. “Jo vaig portar la meva filla al Patufet per necessitat, i no em puc permetre una llar d’infants pública perquè les que hi ha a Molins, que cal dir que són totes bones, no s’ajusten als meus horaris ni als del pare”, explica una altra mare. De fet, expliquen que la solució no és només l’obertura de noves places públiques, sinó adaptar els horaris de les escoles bressol municipals a la realitat de les famílies. “La realitat és que les escoles infantils de la xarxa pública no garanteixen una conciliació real sobretot en les hores d’acollida i això ens porta a la privada, a més que en I0 i en I1 la diferència de preu és molt poca”, afegeix. En aquest sentit, un pare, l’Antonio, creu que la millor opció en aquest cas seria mantenir les línies existents fins a final de cicle. “Crec que, de les males solucions, seria la menys dolenta, tant per a la fundació com per als pares que hem apostat pel Patufet”, diu. També hi ha qui va confiar en El Patufet en un context en què les escoles bressol públiques tenien problemes per absorbir tota la demanda i van decidir assegurar-se una plaça al poble.

A més de la conciliació, una altra preocupació és la continuïtat educativa i la manca de places per als infants més petits. “Treure els nens del sistema escolar és una barbaritat i ens preocupa quedar-nos fora de Molins. A l’escola bressol aprenen moltíssim, com les rutines i els horaris”, assegura la Irene. A més, també alerten del fet que el tancament del Patufet incrementarà la problemàtica de la falta d’oferta per a I0. “El problema també és I0 i si ja hi havia gent que es quedava fora de les privades, tenim un problema”, apunta, per altra banda, una altra mare. En aquest sentit, les famílies demanen una resposta més àmplia i estructural que eviti que situacions com aquesta es repeteixin en el futur.
Punts complementaris per la pròxima preinscripció
La decisió de tancar les portes del que ha estat la segona casa de tants infants sembla que ja no té marxa enrere. En aquest sentit, a més, en tractar-se d’un centre privat, l’Ajuntament no té competència a l’hora d’evitar el seu tancament. Lucas Ferro, regidor d’Educació de l’Ajuntament, explica que la llar d’infants abaixarà la persiana per motius econòmics, ja que el centre no pot cobrir els seus costos. “La realitat és que El Patufet tanca perquè no li surten els números”, comenta Ferro.
Tot i això, l’Ajuntament ha expressat el seu compromís per intentar garantir que tots els infants del municipi tinguin accés a una plaça d’escola bressol a Molins de Rei, amb l’objectiu que no hagin de desplaçar-se a altres municipis. “Nosaltres el que els hem dit a les famílies és que des de l’Ajuntament intentarem garantir que tots els infants que estan escolaritzats al Patufet puguin accedir a una plaça”, assegura. Així mateix, la solució que han donat a les famílies és la de donar-los cinc punts complementaris per a la preinscripció de l’any vinent, afavorint la continuïtat d’aquests infants als altres centres públics de Molins de Rei.
Segons apunta Ferro, van ser informats d’aquesta situació el dia 6 de març. Des de llavors, l’Ajuntament ha mantingut diverses reunions amb la fundació i una amb les famílies afectades per intentar trobar solucions. En aquest sentit, Ferro ha subratllat que des de l’Ajuntament “volem traslladar un missatge de tranquil·litat a les famílies” i ha explicat que el seu objectiu és “que hi hagi places per a tots els infants, tal com es va aconseguir al setembre de l’any passat“.
“Han estat una segona família pels nostres fills”
Totes les famílies agraeixen a les mestres i a tot l’equip la implicació amb els seus fills. “Ens fa molta llàstima que hagin de tancar perquè són totes unes meravelloses professionals”, explica una de les mares. En aquest sentit, la Irene, una altra de les mares apunta que “han estat una segona família per a tots els nostres fills”, referint-se no només a l’equip educatiu, sinó també “als seus amics i amigues de la classe”.
De fet, totes les famílies tenen paraules boniques per a tot l’equip humà que fa del Patufet una segona llar per als infants. “Totes les mestres són meravelloses, de veritat que estem contentíssims tots”, considera una de les mares. De fet, els pares i les mares assenyalen que “no només són les educadores, sinó que la directora, el personal de cuina i el de neteja també és magnífic”.
A final de curs el Patufet abaixarà la persiana de manera definitiva. Però entre aquestes parets sempre quedaran els records de les que van ser les primeres passes de diverses generacions de molinencs i molinenques.