Dissabte passat, 10 de febrer, va acabar l’Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya, organitzada pels departaments d’Acció Climàtica i de Participació de la Generalitat. Després de tres mesos d’informació, assessorament, debats, propostes i esmenes, els 100 assembleistes escollits per sorteig van aprovar un total de 48 recomanacions sobre els sectors agroalimentari i energètic. Les propostes, que no són vinculants, s’han lliurat ja a la Generalitat, i aquesta s’ha compromès a retre comptes del seu compliment. Hi haurà una comissió de seguiment que vetllarà perquè es facin efectives.
Sobre energia, les recomanacions inclouen: impulsar comunitats energètiques, prioritzar les inversions en renovables, minimitzar l’impacte d’instal·lacions de renovables en el territori, sancionar empreses i municipis que dificultin el desplegament de renovables, ampliar la xarxa de transport públic, facturar la llum per trams de consum. En agroalimentació: impulsar el consum de proximitat, afavorir la venda a granel, promoure la dieta mediterrània i reduir el consum de carn, informar bé i educar sobre alimentació saludable, reduir el consum d’aigua en agricultura i reaprofitar-la, promoure la diversitat de cultius i el conreu i consum de llegums, redistribuir millor els ajuts de la PAC, impulsar la ramaderia extensiva i reduir la intensiva, promoure el pasturatge al sotabosc.
Les assemblees ciutadanes consoliden així a casa nostra el seu reconeixement, per part de les institucions, com a instrument polític idonper impulsar actuacions que afecten directament la ciutadania. Les ACC suposen un exercici de democràcia deliberativa exempta d’interessos polítics, econòmics o corporatius, cosa que els permet superar tensions i reticències. Els assembleistes estableixen diàlegs de tu a tu en què escolten, parlen i entre tots construeixen acords des de la seva pròpia experiència i pensant en el bé comú.
Una assemblea ciutadana al Baix Llobregat
Ara per ara, el moviment assembleista a Catalunya té un futur esperançador. Grups d’assembleistes de les ACC de Barcelona i d’Espanya s’han agrupat en la Unió d’Assemblees Ciutadanes, un lloc de trobada de les diverses experiències; s’està creant l’Assemblea Catalana per a la Transició Ecosocial, una plataforma que reuneix nombrosos grups ambientalistes sobre una base assembleària; i s’estan desenvolupant dos projectes interessants a Catalunya: una trobada d’assemblees ciutadanes d’Europa dins la Capitalitat de la Democràcia que enguany exerceix Barcelona i una nova assemblea ciutadana pel clima al Baix Llobregat, a partir de les demandes del territori. Hi ha lloc, doncs, per al creixement de la democràcia deliberativa com a sistema polític alternatiu a casa nostra.
Jordi Serra
Collbató Avui