Els professionals de la psicologia i la psiquiatria, metges, professors, nutricionistes, fisioterapeutes o tants altres especialistes a acompanyar processos de millora de la salut física o emocional tenen el seu temps d’atenció limitat, per això alguns d’ells han fet l’esforç de concentrar idees de pes en les pàgines d’un llibre, que fan planer el camí en determinades circumstàncies.
Aleshores, de la mateixa manera que entrem en una botiga d’alimentació, amb productes frescos de verdura i fruita, carnisseria i peixateria i triem el que més ens convé per a nodrir-nos bé físicament, podem dedicar una tarda o un matí a seleccionar lectures que ens nodriran emocionalment. Podem anar a la llibreria del nostre barri i deixar-nos assessorar o treure el cap en botigues més grans com Abacus, FNAC o la Casa del Llibre, i en la secció on concentren els títols dedicats a la salut i el benestar, anar sentint la crida dels títols que anem veient.
Un llibre és sempre un viatge per a la ment, que ens pot fer gaudir, descobrir i evadir des del sofà de casa. La lectura és també una classe magistral i particular, dispensa consells, fa companyia i és la veu dels terapeutes sempre a mà. Diades com Sant Jordi fan d’aparador més que mai de les novetats editorials I, entre moltes novel·les, textos de ficció que porten la nostra ment a llocs imaginaris, a vides i vivències alienes, trobarem sempre aquell títol que ens crida des d’una necessitat més a flor de pell.
Per exemple, si vivim amb la ment molt dispersa, un bon antídot contra l’atenció que salta fàcilment com una puça d’estímul en estímul és Focalitza’t (Ara Llibres). És la proposta d’ajuda del professor de ciència computacional de la Universitat de Georgetown Cal Newport, un mètode per a concentrar-se, ser més eficient i triomfar en aquest món amb tantíssims imputs d’un món dispers. Fa valdre el poder i benefici de la concentració i repassa les principals i més comuns distraccions a l’hora de treballar.
També on posem la nostra atenció té a veure amb l’aposta de Meik Wiking, director de l’Institut d’Investigació de la Felicitat de Copenhaguen, estudiós del benestar i la qualitat de vida. Ell ha escrit: Hygge: La felicitat de les petites coses, que Columna ha publicat en la nostra llengua. És un llibre que ens fa aterrar, i molt, en la senzillesa, en el minimalisme com a font autèntica de bones emocions, de calma, de serenor, d’allò que anomenem felicitat.
I, parlant d’emocions, sis psicòlogues de l’Àrea de Salut Mental de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, de la Fundació Althaia, ens serveixen l’obra Cuinant les nostres emocions a foc lent (Edicions Parcir) Cadascuna de les autores ha escrit diferents històries on els seus personatges fan aflorar emocions i estats anímics, i 29 cuiners i cuineres amb estrella Michelin les han amenitzat –cadascuna de les històries– amb la recepta que l’argument els ha inspirat. És un llibre solidari, ja que la recaptació de les seves vendes anirà destinada a l’Àrea de Salut Mental d’Althaia. Pretén divulgar el coneixement sobre les emocions i el cultiu del benestar.
Introspecció
Dins nostre també arriba l’obra de la filòsofa Mónica Cavallé, El coraje de ser (ed. Kairós). És un assaig que convida a endinsar-nos de forma pràctica en el camí de l’autoconeixement. Aprofundeix en la causa última del nostre patiment: la manca de coneixement de la nostra veritable naturalesa. L’autora, que és doctora en Filosofia per la Universitat Complutense de Madrid i té un màster en Ciències de les Religions, actualment dirigeix l’Escola de Filosofia Sapiencial. “El primer signe de maduresa interior és la disposició a responsabilitzar-nos del significat últim de la nostra experiència i, per tant, del nostre patiment mental”.
Similar és el propòsit del Dr. Enrique Rojas que, amb el seu llibre, Comprende tus emociones (Ed. Espasa), ens acompanya a la detecció dels diferents estats emocionals que experimentem i com neutralitzar els que ens fan patir per trobar l’equilibri en les nostres vides.
Les emocions no només les descobrim sentint i escoltant què ens diu el nostre interior, el nostre cos les expressa exteriorment. Per aprendre a llegir-ho bé, la terapeuta corporal Vanessa Guerra ha escrit El lenguaje corporal de las emociones. Llicenciada en Art Dramàtic per l’ESAD de Màlaga i experta en Comunicació no Verbal, aquesta instructora certificada de Mindfulness, i instructora de ioga i pilates, afirma que “no hi ha experiència emocional sense experiència corporal”. Diu que “el llenguatge del cos expressa el que sentim i també ens transmet el que senten els altres. Per això la imatge d’un bebè somrient pot provocar-nos un gran somriure, i una mirada trista d’algú amb qui ens travessem pel carrer pot despertar-nos un sentiment de melancolia o de tendresa”. En el seu llibre vol ajudar a ser més conscient de les emocions gràcies als senyals corporals que podem identificar, com les postures, les expressions facials, els patrons respiratoris i els gestos. També, com determinats exercicis poden ajudar-nos a gestionar les emocions, amb el cos com a eina i gran suport.
També hi ha aprenentatges que ens arriben en forma de fabula. És el cas de La bruja que perdió la magia (Kepler), on la seva autora, Sonia Rico, posa el focus en l’amor propi de cadascú. “Crec que el problema real del buit existencial que algunes persones poden sentir és posseir una autoestima pobra”, diu Rico, pensant en el risc de dependre de “likes” externs per a sentir-nos bé.
Pautes sobre alimentació
Sobre nutrició, aliments que ens aporten més energia i els que ens enganyen fent-nos sentir tips al moment, però que no consoliden una bona alimentació, cada cop en parlen més llibres. Aquí, hem triat dos exemples, el de l’especialista en nutrició Andrea Sorinas que neix amb la intenció de guiar en un aprenentatge a menjar de forma saludable i mantenir la motivació a llarg termini. El títol parla per si sol: El libro que la industria alimentaria no quiere que leas (Libros Cúpula), tot un convit a aparcar els processats i aprendre a menjar sa.
Perquè, tal com explica la Núria Coll al seu llibre Soy como como (Grijalbo), els hàbits per millorar l’alimentació fan millorar la salut. L’autora no oblida el context d’una alimentació saludable i el pes que tenen per acompanyar-la cap a una vida saludable no consumir tòxics, les relacions humanes de qualitat, l’activitat física i dormir bé. Coll s’endinsa en determinants com l’estat de la nostra microbiota i l’insomni, per exemple, i la importància de la compra de proximitat.
Ordre i organització
Posar fil a l’agulla per a la consecució dels nostres projectes o propòsits, sovint és el que més costa. Pensant en això, Ara Llibres posa al nostre abast els consells de l’especialista en hàbits de llarga durada, James Clear. És l’autor del llibre Hàbits Atòmics, un entramat d’idees amb les quals ens anirem identificant perquè desgrana per què costa enfilar l’agulla, automatitzar accions que ens ajuden a sentir-nos millor i quins són els paranys que sempre acostumen a aparèixer en el camí, i boicotegen l’avançament i l’assoliment dels reptes. Dels petits ‘canvis són poderosos’ –que promovia el capità enciam–, Clear en fa un elogi provat, una filosofia de vida amb garantia de consecució.
Lectures infantils sobre salut
Sortir del laberint i Sucre són dos llibres editats per Inuk que acompanyen els més petits o joves en la descoberta de temes de salut.
Sucre és un passeig de colors per les il·lustracions de Marina Tena que van narrant la realitat d’una nena que conviu amb la malaltia de la diabetis i la dieta lluny dels sucres que això l’imposa. Les diferents etapes de la protagonista, amb relació a la cura del seu propi cos, són un reflex interessant per a conèixer i normalitzar aquesta malaltia. També per aprendre els inconvenients del sucre.
Sortir del laberint s’adreça als joves que han patit, pateixen o potser patiran ansietat. Amb text de Marta Panizo i il·lustracions de Núria Tamarit, repassa els símptomes, els perquès, i com posar en pràctica hàbits i rutines per a combatre el malestar de l’ansietat que adults, joves i infants patim en algun moment o altre de les nostres vides.
Gràcies a llibres com aquests, que són només un petit tast d’allò que podem tenir al nostre abast, també a través del servei de les biblioteques, la vida pot ser molt més còmoda i transitable del que en certs moments pensem. I, en la cita d’Emily Dickinson amb la que Núria Coll acomiada la seva guia per a millorar l’alimentació i cuidar la salut, Soy como como, “per a viatjar lluny, no hi ha millor nau que un llibre”. Bon viatge!
L’entrada Lectures que milloren la vida ha aparegut primer a El Diari de la Sanitat.