Els darrers dies, el barri de Can Calders de Sant Feliu ha estat escenari de tensió arran d’uns incidents entre un veí sense sostre i altres membres del veïnat. Si bé la situació ha provocat preocupació entre algunes persones, entitats com l’Associació de Veïns i Veïnes de Can Calders, juntament amb altres AAVV de la ciutat i la Plataforma Antifeixista i Antiracista de Sant Feliu, denuncien la capitalització d’aquest fet per part de grups d’extrema dreta i les seves xarxes socials amb discursos racistes i que inciten a l’odi.
En els darrers dies, han circulat per xarxes socials, i mitjans com Antena 3, diversos vídeos que mostren baralles entre aquest veí —una persona sense sostre— i altres veïns del barri. Aquestes imatges, tretes de context i amplificades de forma sensacionalista, han generat alarma i tensió entre la comunitat, tot i que des de les entitats veïnals insisteixen que es tracta de casos aïllats i puntuals, no pas de fets representatius del dia a dia al barri de Can Calders.
Des de l’Associació de Veïns i Veïnes, es vol remarcar que el veí implicat és una persona en situació de vulnerabilitat que ha rebut el suport de l’entitat durant mesos i que fins i tot estava vinculat a la comunitat del barri. Així i tot, davant d’algunes actituds durant els darrers mesos que generaven malestar cap al veïnat del barri, es va activar un procés de diàleg amb l’Ajuntament, la Policia Local i els Mossos d’Esquadra per trobar solucions, “però fa temps que demanem una reunió que encara no s’ha produït”, lamenten.
Per la seva banda, l’Ajuntament assegura que ha estat seguint el cas des del primer moment i que ha intentat donar una resposta coordinada, tant per garantir el benestar del veí com per preservar la convivència i la seguretat al barri. Des del consistori s’assenyala que es tracta d’una persona amb “problemes de salut mental”, i es critica l’aprofitament que n’ha fet l’extrema dreta per escampar el seu discurs: “Per alguns, qualsevol excusa és bona per sembrar l’odi i la por”. De fet, el govern municipal afirma que actualment treballa amb una taula de diàleg oberta amb diferents comunitats de la ciutat, amb l’objectiu de prevenir i evitar que es produeixin situacions de caire racista a Sant Feliu.
Manipulació i discursos d’odi a les xarxes
Tot i tractar-se de fet puntuals, els incidents han estat ràpidament amplificats per perfils d’extrema dreta, sobretot vinculats a Vox Catalunya, i fins i tot compartits per formacions d’àmbit municipal, com el Partit Popular de Sant Feliu. En diversos vídeos difosos a través de xarxes socials es poden veure enfrontaments entre l’home i veïns, alguns dels quals van acompanyats de crits racistes o missatges que inciten a l’odi. La difusió d’aquestes imatges —i el fet que la persona detinguda sigui racialitzada— ha desencadenat una escalada de tensió que ha anat més enllà dels fets. “Persones que sabem que són d’extrema dreta van començar a increpar veïns i veïnes pel carrer simplement pel seu origen”, denuncia la presidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes de Can Calders.
Davant aquesta situació, diferents associacions de veïns i veïnes del municipi —Falguera, Vaivé, La Salut, Can Maginàs, Les Grases i Can Calders— s’han unit per fer front comú i tallar de soca-rel els intents de generar odi: “No podem permetre que es difongui un relat racista d’un barri que sempre ha estat territori de convivència i respecte entre diversitats”.
Les entitats socials demanen no alimentar l’estratègia racista de l’extrema dreta
Aquest patró de manipulació no és nou. Estratègies similars han estat utilitzades en ciutats com Torre Pacheco o Sabadell, on la ultradreta ha intentat aprofitar situacions de neguit social per sembrar la por i el rebuig, tal com ho explica un article recent de La Directa. Ara, des de Sant Feliu, les entitats fan una crida a la calma i al rebuig del discurs de l’odi: “El nostre barri és segur. No volem que s’utilitzi el nom de Can Calders per difondre mentides ni assenyalar persones per la seva condició o origen. Aquí ens respectem tots”.
La Plataforma Antifeixista i Antiracista de Sant Feliu i les AAVV insisteixen en la necessitat de no caure en la criminalització de persones racialitzades i recorden que la responsabilitat de moltes d’aquestes situacions recau en la falta de recursos socials i d’habitatge: “La culpa és d’un sistema que no atén les persones abans que esclatin els conflictes”.
Finalment, demanen a la ciutadania que no s’alimenti del discurs de la por: “Entenem que hi ha gent que pot no identificar les estratègies de l’extrema dreta, però des de les associacions volem fer una crida a la convivència i a la cohesió veïnal. Aquí ningú sobra. Ens necessitem totes i tots”.