Amb una inversió de 12,3 milions d’euros es rehabilitaran cinc edificis i sis parcs abans que acabi l’any. El projecte està cofinançat amb els fons FEDER de la Unió Europea
L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha impulsat la Xarxa Metropolitana de Patrimoni que rehabilitarà cinc equipaments públics i sis parcs metropolitans, cofinançats per la Unió Europea a través dels fons FEDER. Així, l’AMB prioritza la història, l’arquitectura, el medi ambient i el valor patrimonial amb la rehabilitació de 5.276 metres quadrats d’equipaments i actuacions en espais verds de la metròpolis que tenen per objectiu incrementar els visitants en 4.000 persones aquest any. Ara per ara, s’han acabat les intervencions a la Unió de Cooperadors de Gavà, a Can Bagaria i al Parc de Can Mercader (a la foto) a Cornellà del Llobregat. La resta d’actuacions han de quedar enllestides abans d’acabar l’any.
Projectes cofinançats amb fons europeus
El projecte es divideix en la Xarxa metropolitana de patrimoni industrial i cultural i la Rehabilitació de parcs metropolitans que busca “recuperar edificis amb un valor patrimonial identitari per als municipis”, afirma Xavi Tiana, Coordinador General de l’Oficina Tècnica de Gerència de l’AMB. Els projectes estan cofinançats per la UE a través dels fons FEDER (Fons Europeus de Desenvolupament Regional), que han aportat el 37,4% de les inversions, és a dir, 4,6 milions del total de 12,3 milions invertits per a les 11 actuacions dels edificis històrics i parcs.
L’AMB i la Generalitat de Catalunya van signar un conveni de col·laboració l’agost del 2017 per a desenvolupar actuacions dins dels eixos 2,4 i 6 del Programa Operatiu d’inversió en creixement i ocupació FEDER Catalunya 2014-2020. La Xarxa Metropolitana de Patrimoni s’emmarca en aquest acord que pretén contribuir a la conservació del medi ambient i del patrimoni cultural. Els 10 projectes lligats al conveni tenen una inversió conjunta de 64 milions d’euros, dels quals 49,6 són subvencionables, la meitat d’ells pels fons FEDER.
Més enllà de la restauració dels equipaments i parcs metropolitans, l’AMB busca donar a conèixer els espais. Per això, ha creat una senyalització compartida amb una imatge homogeneïtzada en cadascun dels espais. A més, també hi ha un codi QR que porta a un pòdcast amb històries vivencials dels espais i també hi ha un programa d’activitats per a tots els públics dins l’oferta Jugatecambientals.
Vuit projectes pendents
Abans que acabi l’any han de quedar enllestides la reforma de la Casa Larratea, a Montcada i Reixac; la restauració de l’església del Monestir de Sant Cugat del Vallès; i la construcció de la nau C d’El Molí a Molins de Rei.
Pel que fa als parcs, s’han de recuperar accessos i restauraran els edificis del Templet i la Torrassa del Parc de Torreblanca, entre Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Sant Feliu del Llobregat. A Badalona s’ha de millorar el jardí romàntic, el sistema de reg, les grutes i l’estany dels parcs de Can Solei i de Ca l’Arnús. Al Parc de Can Vidalet, a Esplugues del Llobregat es faran actuacions en l’accés al templet, l’antic safareig i a la illeta del llac romàntic. A Can Bruxeres, a l’Hospitalet del Llobregat s’arranjarà l’accés al Palauet i es restaurarà la vegetació, mentre que al Parc de Les Aigües de Montcada i Reixac es millorarà el jardí romàntic i els voltants del rec Comtal.