El Consell Metropolità ha donat llum verda al pressupost de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per a l’any 2025, amb una dotació de 2.883 milions d’euros. Els comptes s’han aprovat amb els vots a favor de PSC-CP, Junts per Catalunya, En Comú Podem – Confluències, ERC, Vivim Montcada i Reixac, Junts per Tiana, Compromís i Acord per Torrelles; l’abstenció del PP, i el vot en contra de Vox. Es consolida el tercer pressupost públic de Catalunya, només per darrere de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. La nova partida creix un 16,73% respecte a l’any anterior i es destinarà a garantir serveis metropolitans i a reforçar polítiques en àrees com l’habitatge assequible, el transport públic sostenible i la lluita contra l’emergència climàtica.
La partida per a polítiques d’habitatge, que ascendeix a 90 milions d’euros, pretén impulsar la construcció d’habitatge assequible i el lloguer social, així com rehabilitar energèticament el parc d’habitatges existent. L’augment d’inversió inclou els projectes de l’Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL), que compta amb finançament del Banc Europeu d’Inversions i del Pla de recuperació europeu Next Generation.
En transport i mobilitat, amb una assignació total de 486 milions d’euros, l’AMB aposta per un transport públic més sostenible i eficient. Es preveu la renovació de flotes amb vehicles de baixes emissions i l’expansió del servei de bicicletes elèctriques compartides AMBici. També es destinen fons per a la millora del transport adaptat per a persones amb mobilitat reduïda i la implementació de tarifes socials que beneficiïn persones grans i col·lectius vulnerables.
El pressupost també dona prioritat a les polítiques ambientals, amb una inversió de 444 milions d’euros en el cicle de l’aigua, la gestió de residus i la lluita contra el canvi climàtic. Entre les mesures previstes, destaquen els programes de regeneració d’aigua per a combatre la sequera i els nous projectes per al tractament de residus municipals, incloent-hi l’ampliació de l’Ecoparc 3 a Sant Adrià de Besòs.
L’AMB finançarà aquestes actuacions a través d’aportacions municipals, impostos, taxes i cànons, així com de transferències d’altres administracions i fons europeus. Amb els pressupostos del 2025, l’AMB no només reafirma el seu compromís amb una metròpolis més equitativa i sostenible, sinó que també contribueix a millorar la qualitat de vida i la cohesió social dels seus municipis.