El ple municipal ha aprovat per unanimitat una moció presentada per Molins en Comú i Molins Camina Podem amb l’objectiu d’eliminar l’amiant a Molins de Rei. El primer pas serà fer un cens municipal de tots els llocs on encara es pot trobar aquest material antigament utilitzat en la construcció i que té efectes nocius sobre la salut de les persones.
Abocament il·legal de fibrociment al bell mig del parc natural de la serra de Collserola // Jose Polo – Arxiu
Els grups municipals de Molins en Comú i Molins Camina Podem van presentar al ple municipal del mes de febrer una moció per arribar a un acord municipal per tal de detectar i eliminar l’amiant del municipi. La moció planteja diversos acords per acabar amb l’amiant a Molins de Rei com ara la creació d’un cens municipal de l’amiant en col·laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya o establir un conveni de col·laboració amb l’oficina de l’amiant de la Generalitat per poder marcar un full de ruta en l’eliminació d’aquest. Gerard Corredera, regidor de Molins en Comú, ha matisat que l’amiant “té uns efectes molt nocius sobre la salut” i des del grup municipal defensen “la necessitat urgent de que l’Ajuntament comenci a treballar en l’eradicació del mateix”.
La resta de grups municipals han acollit d’una manera molt positiva la moció presentada per Molins Camina Podem i Molins en Comú. Arnau Pedrol, regidor d’ERC, ha argumentat que l’elaboració del pla “és necessària” ja que aquest material “és un problema greu de salut pública i cal erradicar-lo”. La moció, finalment ha estat aprovada de manera unànime al ple.
Elaboració d’un pla d’actuació per a la retirada de l’amiant
La moció presentada pels comuns proposa la creació d’un cens d’instal·lacions i emplaçaments amb amiant i un calendari per a la planificació de la seva retirada, tal i com ho indica la llei estatal de residus. A més, la Generalitat de Catalunya preveu una important línia de subvencions per aquests 2023 als ajuntaments per a la realització dels treballs de detecció del material.
En base a això, el text aprovat al ple proposa establir un conveni de col·laboració de l’Ajuntament amb l’oficina d’erradicació de l’amiant de Catalunya per establir el cens total de l’amiant al municipi i l’elaboració d’un pla d’actuació municipal per la retirada del material en el període comprés entre 2023 i 2028. Altres mesures que també contempla son les de dotar de personal als serveis tècnics de l’Ajuntament per a impulsar la realització d’aquest cens i establir una línia d’ajuts municipals per donar suport a la retirada de l’amiant als edificis on els propietaris no disposin de les capacitats econòmiques per realitzar les tasques.
Gerard Corredera, regidor de Molins en Comú, ha explicat que l’amiant “és un material que provoca greus problemes de salut per a les persones” i que Molins de Rei s’ha de comprometre i ha de treballar “en la línia que marca la Generalitat per tal d’erradicar l’amiant al municipi i vetllar per la salut de les persones”.
L’amiant, un material cancerígen, present a moltes edificacions i equipaments
L’amiant és un producte mineral abundant a la natura que compta amb unes propietats excepcionals com la resistència a les altes temperatures, la bona qualitat aïllant o la durabilitat. Aquestes propietats han fet que l’amiant hagi estat utilitzat en múltiples aplicacions com ara la construcció i la indústria. Durant els anys 1965 i 1980 es va instal·lar amiant en moltes edificacions i actualment continua estant present en canalitzacions d’aigua, dipòsits o cisternes. L’amiant però, és un material que té unes greus conseqüències per a la salut pública, ja que l’exposició a les fibres pot afectar als pulmons i provocar malalties com l’asbestosi i alguns tipus de càncer.
La Generalitat de Catalunya, en els últims anys, s’ha compromès amb la retirada d’aquest material, començant per l’elaboració d’un cens de l’amiant a Catalunya que es preveu tenir finalitzat aquest 2023. Amb aquest cens es preveu conèixer dimensió de l’afectació de l’amiant al territori per així procedir a les actuacions necessàries per eradicar-lo. A més, la Llei de residus i sòls contaminats obliga a tots els ajuntaments a tenir un cens d’instal·lacions i emplaçaments amb amiant, on s’ha d’incloure un calendari de planificació de la retirada.