Un paradista anuncia un contenciós i denuncia que el nou model incompleix el contracte vigent amb la concessionària
Ametller Origen no és un supermercat. Aquesta és la mirada tècnica plantejada per l’Ajuntament per permetre’n la instal·lació al Mercat Vell, la marca comercial del Mercat de Sant Pere. El plec de clàusules del concurs públic que va atorgar les obres i la gestió del mercat municipal el 2013 contemplava únicament la instal·lació de parades per a venda i restauració. Per evitar rescindir el contracte i haver de fer un nou concurs, l’Ajuntament ha permès la instal·lació del supermercat considerant-lo una unió de vuit parades: “No és un supermercat com els que tenim en ment, són parades”.
Així ho expliquen fonts institucionals arran de les preguntes d’aquest mitjà sobre la legalitat de la instal·lació de l’empresa al mercat. L’entrada d’Ametller Origen, que va obrir el 30 de novembre, ha significat la separació del mercat en dos espais amb un mur, a l’esquerra el nou establiment i a la dreta les parades restants. Aquestes obres s’han fet mitjançant una llicència menor d’obres que es va atorgar el mes d’agost i sense cap nova llicència d’activitats ja que s’inclou dins de la que té l’empresa concessionària encarregada de la gestió del mercat, Gourmets de Sant Cugat SL.
Aquest és un dels aspectes que un dels paradistes pretén portar a judici, un contenciós que va advertir el seu advocat a l’Audiència pública del passat mes de maig, quan van demanar la rescissió del contracte amb Gourmets. Per ara no especifica més detalls del contenciós però ja llavors l’advocat va advertir de la possible irregularitat de l’entrada d’Ametller Origen i de la llicència d’obres emprada. L’empresa concessionària hores d’ara no ha respost a les preguntes d’aquest mitjà.
Al rerefons de tot plegat hi ha més que el presumpte incompliment del contracte. També hi ha la preocupació pels efectes del canvi de model del mercat, que incorpora l’Ametller Origen en detriment de les parades tradicionals i de degustació. El tripartit d’ERC-MES, PSC i CUP-PC durant el mandat passat va apostar pel canvi com una forma de revitalitzar el mercat i el seu entorn.
L’empresa concessionària, fiscalitzada per l’Ajuntament
Una auditoria realitzada per l’Ajuntament durant el mandat passat va destapar que Gourmets de Sant Cugat no havia facilitat tota la informació necessària per controlar la concessió. L’empresa no havia presentar el document de valoració econòmica de l’obra pública ni altres documents necessaris per fer-ne seguiment alhora que l’Ajuntament no havia designat un responsable del seguiment del contracte.
En conseqüència, a principis del 2023 es va comunicar a l’empresa que havia de revisar i presentar un nou reglament de règim intern així com altres documents com un estudi econòmic per tal de justificar l’actualització de les tarifes, els comptes anuals, la informació trimestral sobre l’explotació del servei, les obligacions amb la seguretat social, el rebut de la factura de l’assegurança de responsabilitat civil i el llibre de reclamacions. Fonts institucionals asseguren que reben un informe trimestral amb aquestes informacions i que l’Ajuntament també fa seguiment del possible litigi.
Les claus del contracte del Mercat Vell
El Ple de juny del 2013 va aprovar l’adjudicació del concurs públic per a la reforma i explotació del Mercat Vell a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per Urcotex Immobiliàra SL, encarregada de la construcció, i Gourmets de Sant Cugat SL, encarregada de la gestió posterior fins el 2055. Era una concessió a 40 anys i es preveia que a partir de l’onzè l’empresa abonés un cànon per la concessió d’un mercat que continua sent de propietat municipal.
Les obres van sofrir diversos endarreriments i el Mercat Vell no va obrir les seves portes fins el novembre del 2015, un cop passades les eleccions municipals que van mantenir CiU al govern i Mercè Conesa a l’alcaldia. Tots dos governs reivindicaven l’operació com una forma de salvar la crisi que vivia el mercat davant del tancament de parades i com un intent de revitalitzar el centre. L’Ajuntament figura, a més, com a avalador del préstec pignorat demanat per l’adjudicatària per pagar la part de l’actuació que depenia d’ella.
El nou model de mercat s’ha mantingut actiu des de llavors però durant els darrers anys, i de forma més accentuada per la pandèmia, la crisi ha tornat a ser palesa. El tancament de parades sense relleu va preocupar l’Ajuntament i el mandat passat, amb Elena Vila (PSC) a la tinença d’alcaldia de Promoció Econòmica, es va començar a treballar en una solució de revitalització que s’ha concretat amb la instal·lació d’Ametller Origen.