El Xalet Negre ja no acull la Nevera Solidària, un projecte nascut el 2022 després d’un any ideant la iniciativa en contra del malbaratament alimentari. Durant els dos anys que ha estat activa, cinc comerços de forma regular i altres de forma puntual han fet donacions de menjar que ja no es podia vendre però no estava caducat per tal que les persones que ho necessitessin, passessin per l’equipament municipal i se l’emportessin. Ara els esculls burocràtics impedeixen que aquesta iniciativa tingui continuïtat.
Segons ha comunicat l’Ajuntament als voluntaris que mantenien el projecte, la falta de continuïtat de l’Associació de Comerciants del barri del Monestir, que feia de paraigua legal de la proposta, impossibilita renovar el conveni en què es recollia que l’entitat es feia càrrec de l’assegurança del projecte, un cost que se li abonaria en forma de subvenció. Però no només no s’ha pogut renovar el conveni sinó que l’Ajuntament no ha pagat cap de les subvencions compromeses pels dos anys de funcionament de la Nevera Solidària.
“Deixàvem menjar i a la mitja hora s’acabava”
“L’actitud de falta de responsabilitat, desídia i inoperància de l’Ajuntament en molts temes ara ha suposat el tancament de la nevera”, lamenta Maite Pérez, voluntària del projecte, que destaca que sempre que deixaven alguna cosa hi havia gent que acudia per recollir-ho, “deixàvem menjar i a la mitja hora s’acabava”. Des de la Glòria, del mercat dels dijous, al Laschen, que tenia la verdureria de la plaça d’en Coll; els comerços eren aliats indispensables perquè el control burocràtic passava per garantir la seguretat alimentària en forma de productes envasats i l’obligació de tenir un certificat de manipulació d’aliments per fer-se voluntari.
En un article de comiat publicat per aquest missatge, els voluntaris s’acomiadaven agraint el suport dels comerços del barri: “Malgrat tot volem agrair la generositat dels que més hi han col·laborat, en Laschen de la Fruiteria del Coll, l’Esther de La Meiga, l’Imma del Mercat Torreblanca, l’Arantza i el Jorge de l’Avui Cuino Jo, la Glòria del Mercat dels dijous, el Toni del colmado Quilez i l’equip Aterra de Can Monmany. En tot aquest període hem recollit i, per tant, s’han aprofitat més de 500 kgs. de menjar que no han anat a la brossa”.
“Sap greu perquè funcionava amb botigues puntuals i amb donatius més com a solidaritat que no com a productes que ja no podien vendre”, valora Toni Górriz, un altre dels voluntaris, evidenciant que la Nevera Solidària tenia marge de millora pel que fa a la implicació del teixit comercial, “també vam collir nespres de l’arbre de la plaça perquè amb la fruita no hi havia tants condicionants com amb altres tipus de menjar”. D’anècdotes n’hi ha moltes, com quan un dia van recuperar més de 20 pots de nata i un altre que els van entregar prop de 10 quilos de fruits deshidratats: “Van volar!”
“Desconeixem tots els tipus d’usuaris però sabem que venia gent diversa”
Algunes de les persones sensesostre que passen bona part del dia a la plaça d’en Coll havien acudit a la Nevera Solidària. També gent gran que viu sola i trobaven en el projecte un suport per a la seva alimentació. “Desconeixem tots els tipus d’usuaris però sabem que venia gent diversa”, explica Pérez, “hem estat en contacte amb altres entitats però per ara no hem aconseguit donar-li continuïtat a la proposta perquè o bé no tenen espai o bé no poden o volen assumir la feina de la Nevera Solidària”.
Amb la Nevera Solidària ja aturada, els voluntaris resten a l’espera de la concreció de la possible recuperació, potser amb alguna adaptació, del projecte. Per ara només saben que l’Ajuntament treballa per trobar una fórmula per donar-li continuïtat tot i que encara no es coneixen els detalls.
La lluita contra el malbaratament alimentari més enllà de la Nevera Solidària
Tot i l’aturada de la Nevera Solidària, a Sant Cugat segueixen vius altres projectes en contra del malbaratament alimentari. Amb el suport institucional, es manté el programa Recooperem, sota el paraigua del Consell Comarcal i que permet recuperar els aliments sobrants de menjadors escolars. També es manté activa la Xarxa de Recuperació d’Aliments, que funciona de forma autogestionada nascuda de la desapareguda Assemblea pel Clima.
Autor: Jordi Pascual