La UGT demanarà al Ministeri de la Seguretat Social que les hores extres es comptabilitzin per avançar la jubilació, ja que suposen “un desgast” per als treballadors. “Així, si un treballador ha fet un mes d’hores extraordinàries es podrà jubilar un mes abans. Sembla raonable”, va afirmar el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, en una roda de premsa per la Convenció de delegats del sindicat a Astúries el passat divendres.
Pagar les hores extres més cares per complir amb la normativa europea
El líder sindical també sol·licitarà al Ministeri de Treball liderat per Yolanda Díaz que les hores extres es paguin més cares que les hores ordinàries per complir així amb la normativa europea. La UGT ja va presentar una demanda al Comitè Europeu de Drets Socials fa un any per demanar que la remuneració de les hores extraordinàries fos més alta, tal com estableix l’article 4 de la legislació comunitària. Des del sindicat demanen que l’increment sigui del 25% d’acord amb els convenis de l’Organització Internacional del Treball (OIT).
Per a fer-ho s’hauria de modificar l’Estatut dels Treballadors, que en l’article 35 únicament exposa que les hores extres “en cap cas” poden tenir un valor inferior a l’hora ordinària. Per tant, el marc legal espanyol estableix que es paguin com una hora normal, el que aniria en contra de la legislació europea. “S’incompleixen les directives europees. A Espanya es poden pagar al preu d’una hora ordinària, sense necessitat d’un suplement, i hi ha convenis que no el tenen. La legislació europea diu que han d’estar per sobre d’aquest preu i per això hem demanat que el preu es pugi un 125% de l’hora ordinària, atenent a altres compromisos que Espanya té amb els convenis de l’OIT”, va exposar el secretari general del sindicat, Pepe Álvarez.
Apujar el salari mínim a 1290 euros
Una altra de les demandes que per a la UGT “és irrenunciable” és apujar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins als 1290 euros bruts mensuals. Una quantitat que establiria l’SMI al 60% del sou mitjà d’Espanya de l’any 2022, tal com defensa el Ministeri de Treball. Amb el darrer augment del 2024 l’SMI se situa ja en els 1134 euros mensuals bruts en catorze pagues, un augment del 54% des de 2018 que era de 736 euros mensuals.
El sindicat defensa un SMI de 1290 euros amb una jornada laboral de 37,5 hores setmanals pactada amb la CEOE. “Estar més hores a les empreses no vol dir ser més productius, algunes vegades passa el contrari”, va explicar Álvarez. De fet, la setmana passada el Congrés va votar una proposició no de llei de Sumar per a la reducció de jornada a 38,5 hores aquest any amb el mateix salari. Vox va votar en contra mentre que el PP i Junts es van abstenir. La iniciativa insta al Govern a obrir “amb caràcter urgent” un procés de diàleg social que culmini amb una modificació de l’Estatut dels Treballadors. El PSOE i Sumar ja havien acordat que l’any 2025 s’estableixi una jornada laboral de 37,5 hores amb el mateix salari, obrint la porta a un pacte amb els agents socials per baixar la jornada fins a les 32 hores.
L’entrada La UGT demanarà al Govern que les hores extres es comptabilitzin per jubilar-se abans ha aparegut primer a El Diari del Treball.