Es farà el planejament del nou barri pratenc en un Pla d’Actuació Municipal que incorpora propostes d’ERC i Junts
El planejament del nou barri La Seda-Paperera , “un projecte llargament desitjat i treballat”-com el qualificava la Tinenta d’Alcalde d’Urbanisme i Habitatge, Alba Bou- centrarà el Pla d’Actuació Municipal (PAM) previst per al període 2024-2027, que aquest dilluns s’ha presentat al Cèntric en audiència pública.
El dibuix del barri està pràcticament fet i, segons els discursos dels representants del govern municipal, durant els tres anys que queden de mandat es licitaran projectes, però no es finalitzarà -ni de bon tros- la seva construcció.
“Serà un model a Catalunya, a Espanya i a Europa”, ha dit Alba Bou, que l’ha definit com “la gran contribució a l’augment de l’habitatge públic al Prat: aportarà 5.400 pisos a la ciutat, dels quals 2.400 seran pisos protegits i públics, i 1.000 de lloguer assequible”. Anunciava que serà també modèlic en consum energètic, “amb tendència a emissions zero”, amb una pèrgola fotovoltaica que cobrirà la C-31 i que servirà per abastir d’energia prop de 3.000 habitatges.
Un bulevard al passatge Martí i Piñol
El Tinent Alcalde de Projectes Urbans, el socialista Juan Pedro Pérez, ha desvetllat també algunes iniciatives importants d’aquests tres anys i escaig de mandat que queden: “no tindrem grans obres pel que fa a la visibilitat i la repercussió física, però sí molta redacció de projectes”.
Per exemple, es remodelaran els carrers Joan Maragall i Enric Borràs per fer més amples les voreres i posar arbrat -però continuaran tenint trànsit de vehicles-; també està previst fer un bulevard del carrer Martí i Piñol que uneixi el carrer Ferran Puig amb l’Artesà, escometre les obres de reforma del Modern, del poliesportiu Estruch, del Centre Cívic de Jardins de la Pau i dels carrers del barri de la Barceloneta, on s’aprofitarà per millorar les canalitzacions d’aigua clavegueres. També es posarà en marxa una nova oficina d’atenció a les entitats.
Pérez ha assegurat que El Prat ha de ser “atractiu per a les empreses i hem d’intentar atraure talent”, desvetllant després que l’equip de govern tractarà que El Prat aculli una instal·lació universitària. “El Prat s’ho mereix i hi treballarem”, ha assegurat. Aquesta era una de les actuacions incloses en el programa electoral del PSC de les municipals de maig de 2023.
Reforma de la Ronda del Sud i un coworking a Sant Cosme
També el Gerent de l’ajuntament, Ricard Fernández Ontiveros, ha desgranat algunes de les mesures previstes dins els 7 eixos que dibuixa el PAM. S’estudiarà construir una nova escola-bressol, així com potser desdoblar l’equipament que acull la Policia Local i dotar-la d’un nou espai “que doni cabuda als 119 agents que tenim ara”.
Ontiveros ha fet especial èmfasi en el Pla d’Actuació de Sant Cosme, que tractarà de multiplicar l’activitat de l’equipament cívic Delta del Llobregat, i en les obres previstes a la Ronda del Sud per millorar aquesta façana de la ciutat. També ha avançat que està ja pràcticament en marxa un coworking al barri.
L’alcalde, Lluís Mijoler, ha donat inici a aquesta audiència pública tractant de fer una ‘fotografia’ del punt de partida d’aquest projecte. Amb l’eslògan “El Prat del futur es fa present”, l’alcalde ha resumit el PAM, reivindicant que totes les intervencions es faran “utilitzant el Mètode Prat, és a dir, garantint els serveis públics, la cohesió social i la mirada feminista”.
Mijoler ha començat anunciant la transformació dels serveis municipals “per fer-los capaços d’atendre tota la ciutadania”, ha recordat l’obertura de la nova avinguda del Canal, “un espai amable, un eix verd” i ha explicat que ja són més de 300 les persones que utilitzen el cotxe elèctric compartit “un projecte pioner”.
En el seu discurs, ha recordat com la pandèmia i la guerra d’Ucraïna van condicionar l’acció de govern durant el primer mandat, “això va capgirar les nostres prioritats, però malgrat les adversitats hem aconseguit no deixar ningú enrere, fer front a l’amenaça d’ampliació de la tercera pista i continuar reforçant el nostre model de ciutat”.
Pacte amb ERC i Junts. Què inclou?
Aquest PAM s’aprovarà amb el vot favorable d’ERC i Junts pel Prat al plenari del proper dijous 29, a més del de l’equip de govern. Aquest mateix dilluns s’ha fet públic l’acord de suport de totes dues formacions polítiques i s’han donat a conèixer els punts que han pactat.
L’acord amb ERC fa que s’incorpori al PAM, entre altres, l’impuls del projecte de comunitats amables, la posada en marxa d’un programa d’oci juvenil, s’estudiarà l’ampliació de les sales d’estudi i la situació de la llengua catalana a la ciutat.
També es promourà la pràctica esportiva a l’espai públic i es reforçarà la xarxa de refugis climàtics. Més enllà del PAM, l’acord amb els republicans preveu estudiar la creació d’una cooperativa que pugui prestar serveis mínims i dignes funeraris. La remunicipalització dels serveis funeraris ha estat un dels cavalls de batalla d’ERC.
L’acord amb Junts pel Prat, per la seva banda, incorpora al PAM la implantació d’un nou sistema de gestió de la Policia Local, la candidatura del Prat a la capitalitat de la cultura catalana, la revisió del catàleg del patrimoni, l’estudi d’un projecte per a la masia de Cal Monés, la incorporació de la zona militar de la platja al litoral o una ordenança d’olors. L’acord signat també inclou, sense que estigui incorporat al PAM, un pla d’usos de masies o un debat sobre la mobilització dels habitatges i locals buits.
Fotos: Francisco Serrano. A la primera fotografia apareix l’alcalde del Prat, Lluis Mijoler.