El dimarts 6 de febrer la PAHV Gramenet es va concentrar davant dels jutjats de Santa Coloma de Gramenet. Ho van fer per reclamar la paralització dels desnonaments d’habitatges previstos per les pròximes setmanes, amb famílies sense alternativa residencial. Fotografies: Albert Azurmendi
Convocades per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Vivenda -PAHV-, una cinquantena de persones es van concentrar a les onze del matí davant dels jutjats de Santa Coloma de Gramenet. Segons el moviment per l’habitatge de la ciutat s’ha volgut fer una denúncia pública davant del fet que els jutjats del municipi cada setmana desnonen famílies, desobeint sistemàticament les lleis catalanes d’habitatge.
En acabada la concentració diverses persones afectades per desnonaments han entrat a registre dels jutjats un escrit en què reclamen l’aturada dels llançaments, acollint-se a les diferents lleis aprovades els darrers anys, tant en l’àmbit català com estatal.
Denúncia de la burocràcia
Un dels fets que ha portat la PAH a plantar-se davant dels estaments judicials és la burocràcia a la qual es veuen abocades les persones afectades per un desnonament. La quantitat de documentació que s’exigeix a les famílies en situació de vulnerabilitat social comprén tots els estaments públics: des dels serveis socials, els jutjats, passant per l’oficina local d’habitatge a Gramepark, així com amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i els propietaris, entre altres.
El col·lectiu creu que les administracions tenen mecanismes suficients per saber les rendes de les famílies i saber amb antelació si reuneixen els requisits per ser considerades en situació de vulnerabilitat, com són la gran majoria dels casos amb què es troben des de la PAH.
20 desnonaments per setmana
Són una vintena la mitjana de desnonaments que es donen cada setmana a la ciutat de Santa Coloma de Gramenet, d’aquests són només uns pocs que passen pel coneixement i les assemblees de la PAH. Segons indiquen en l’actualitat la majoria d’aquests, entorn el 80%, són per ocupació.
Quan anteriorment els casos atesos eren majoritàriament provinents de problemes amb el pagament d’hipoteques, i posteriorment lloguers, en l’actualitat es tracta de casos provinents de famílies en situació de vulnerabilitat social que han recuperat habitatges buits. Uns habitatges que són propietat de grans tenidors: la banca, fons d’inversió nacionals i internacionals – coneguts popularment com a fons voltor- i empreses immobiliàries.
Els motius pels quals moltes famílies s’estan veient obligades a ocupar habitatges buits són diversos: la dació en pagament i la finalització de lloguers socials, la finalització de contractes, desnonaments, la pèrdua de feina o problemes de salut i familiars, així com l’escassetat d’habitatges a preus assequibles.
Els fons d’inversió, voltors de l’habitatge
Els casos provinents de fons d’inversió, expressen des de la PAHV, són molt difícils d’afrontar perquè aquests no tenen seu social -oficines- a les quals adreçar-se. Són els casos de Cerberus i Divarian, els fons que executen més desnonaments a la nostra ciutat, i amb els quals no hi ha possibilitats de mediar i arribar a acords. I és que informen que aquests no responen a la mediació que ofereix la Generalitat de Catalunya, i quan ho fan, la resposta sempre és negativa.
I aquesta negativa acaba comportant l’execució de desnonaments de famílies a les qui, majorment, no se les ofereix cap alternativa estable. Un fet que es dona també amb fons d’inversió com Coral Homes, Anticipa i d’altres que especulen amb els habitatges deixant famílies al carrer.
Complicitat i tebiesa dels diferents governs
En la convocatòria feta als jutjats també s’ha denunciat com els governs local, nacional i estatal permeten l’entrada al mercat immobiliari dels fons d’inversió sabent que el seu objectiu és especular amb els habitatges. Des de la PAH creuen que no se’ls exigeix res a canvi, com podria ser l’enduriment en l’IBI, impostos municipals, multes, l’obligació de fer rehabilitació d’habitatges, fer cessions obligatòries, entre moltes altres mesures.
A la vegada, tal com és recurrent, esmenten que actualment hi ha més de 80 famílies ubicades en pensions. Un fet que demostra que no es disposa d’un parc públic d’habitatge social i assequible prou ampli a Santa Coloma de Gramenet.
Desnonaments aquesta setmana
Aquest mateix dimecres 7 estava previst un desnonament amb força pública -mossos d’esquadra- al carrer del Rellotge, número 33 -barri de Fondo-, a les 11 h. Aquest era promogut per Carlton Investment 42, SL.
Per altra banda, dijous 8 de febrer, és Divarian-BBVA, qui promovia un desnonament al carrer Olot, número 26, a les 10.15 h. En ambdós casos des de la PAH van fer una crida al veïnat de la ciutat a apropar-se a donar suport i aconseguir aturar els dos intents d’execució de desnonaments.