ERC, soci de govern, parla de deslleialtat i la CUP en demana una rectificació
Si hi ha més persones estrangeres i de quins països, si aquestes afecten a les tradicions, si generen preocupació ciutadana i fins i tot si s’haurien de tornar als seus països d’origen en cas de reincidència delictiva. Aquestes són algunes de les preguntes que alguns ciutadans s’han trobat a l’enquesta telefònica que ha de permetre fer la propera onada de l’Observatori Sociològic Municipal, una situació que ha arribat a oïdes d’ERC, soci de govern de Junts, i la CUP, a l’oposició, i ha provocat un qüestionament al tinent d’alcaldia Jordi Puigneró, de qui depèn aquesta enquesta.
El tinent d’alcaldia ha respost aquesta tarda tot dient que són preguntes similars a les plantejades pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i Oxfam Intermón, una comparativa que la CUP ja havia rebutjat tot posant èmfasi en la independència d’aquests organismes tot i que els dos primers depenen de la Generalitat i el Parlament. Durant el cap de setmana, el comitè local d’Oxfam ha replicat que l’organització mai ha vinculat migració i delinqüència i que l’objectiu de les preguntes citades pel tinent d’alcaldia era comprovar fins a quin punt la ciutadania creu les mentides sobre migració. Per a Puigneró, el govern municipal té l’obligació de plantejar aquestes preguntes per conèixer l’opinió de la ciutadania i poder actuar en conseqüència si la percepció no correspon a les dades reals.
Puigneró, que no ha facilitat el qüestionari complet actual, ha defensat que l’any 2006 i 2009 l’Observatori ja va plantejar preguntes sobre immigració tot i que, tal com es veu en la documentació que ell mateix ha facilitat, cap feia un vincle directe entre immigració i delinqüència –només una pregunta introduïa l’empitjorament de la seguretat com una de les possibles opcions de resposta. “És evident que aquest és un tema d’actualitat perquè ja ho estan preguntat altres administracions”, ha defensat tot dient que s’han basat en preguntes d’altres centres, “em sorprèn que es qüestioni si les preguntes són partidistes o tendencioses”.
“Considerem que les noves preguntes incorporades tenen un clar biaix ideològic i partidista, tant de l’àmbit local com nacional, i no donen prou marge per respondre en una línia diferent a l’enunciat”, apunta ERC en un comunicat, que acusa Junts de deslleialtat, “creiem que vincular delinqüència i origen és tendenciós i un greu error que alimenta el discurs de l’extrema dreta”. De fet, és un vincle que no respon a la realitat segons les dades de criminalitat del Ministeri d’Interior i el padró continu. L’increment del percentatge població estrangera entre el 2000 i el 2008 no va anar acompanyat d’un increment de la delinqüència i les dades de criminalitat dels darrers anys han tingut una davallada tot i que el percentatge de població estrangera està en màxims històrics.
ERC també aprofundeix en aquesta idea i recorda que la població estrangera representa un 0,02% de la població penitenciària i d’aquest percentatge només un 20% reincideix. “L’Observatori Sociològic no és una eina d’acció política, sinó un instrument per avaluar l’opinió ciutadana sobre el funcionament dels serveis públics per millorar-los”, apunten els republicans, “les noves preguntes incorporades no recullen aquest esperit i les respostes no aporten dades per millorar la ciutat i els seus serveis”.
Al comunicat, ERC diu que no tenia coneixement del canvi d’enfocament de l’enquesta, motiu pel qual “es desmarca de la inclusió d’aquestes preguntes, algunes de les quals estigmatitzen les persones migrants i responen a l’agenda política d’un partit”. Demanen que les preguntes de l’enquesta es consensuïn al govern per evitar que cap partit faci una “apropiació d’una eina pública com aquesta per preguntar a la ciutadania sobre qüestions vinculades a la seva agenda política”. Puigneró diu que no esperava que a ERC li molestessin les preguntes i es compromet a parlar-ne abans de la propera onada.
La CUP també ha denunciat l’afer en una roda de premsa aquest dijous al matí. El seu portaveu, Marco Simarro, critica que les preguntes no tenen rigor metodològic i són capcioses perquè indueixen les respostes. Recorda que és la primera onada que elabora el nou govern –l’anterior es va publicar aquest mandat però venia definida pel govern previ– i en demana una rectificació: “Junts s’apropa a l’extrema dreta també a Sant Cugat amb aquest bloc i d’aquesta manera. No volem que Sant Cugat sigui el banc de proves de Junts”.
Posteriorment també el PSC ha criticat les preguntes, tot qualificant-les de capcioses, i ha demanat una rectificació: “L’ús d’aquesta institució amb finalitats partidistes, amb preguntes tendencioses i esbiaixades és doblement greu si obre la porta a la contaminació d’aquesta plataforma introduint-hi els discursos i les idees de l’extrema dreta”. També Ramon Gutiérrez, portaveu d’En Comú Podem, ha criticat el biaix de les preguntes i les ha qualificat com la base per legitimar possibles polítiques racistes.