“L’habitatge no pot ser un factor de pobresa o desigualtat. Ha de ser un dret reconegut i defensat”. Són paraules de l’alcaldessa, Alba Bou, durant la col·locació de la primera pedra de l’edifici de 72 pisos de lloguer assequible, la tercera de les promocions públiques que es posa en marxa a l’Eixample Sud, que es va celebrar aquest dilluns 5 de maig a la cruïlla del carrer Jaume Casanovas amb Teresa Pàmies. “Volem que el Prat del futur sigui una ciutat on tothom pugui trobar un lloc on viure, treballar i crear una família amb autonomia i dignitat, i ho exemplifiquem a l’Eixample Sud”. Bou va recordar que a pocs metres es construeix la residència pública per a gent gran, i està a punt de finalitzar la promoció de pisos promoguts per la Cooperativa Obrera de Vivienda. “No és casualitat. És fruit d’una visió política sostinguda i compartida en el temps”, va assegurar Bou.
“Una aposta del sector públic per l’habitatge”
A l’acte també va intervenir la secretària d’Habitatge de la Generalitat, Lídia Guillén, que va incidir en la importància de posar d’acord totes les administracions per tirar endavant projectes com aquest. “És una aposta pel sector públic, que ja ens calia”. Guillén va recordar que la promoció també es va amb la subvenció dels Fons Europeus Next Generation i es finança amb el suport de l’Institut Català de Finances.
L’arquitecte encarregat de dissenyar l’edifici, Nil Brullet, va parlar d’aquest edifici singular- un projecte constructiu que portava per títol ‘Com a la Seda’, en homenatge a les icòniques Cases de la Seda. “Teníem l’exemple que necessitàvem ben a prop”, va assegurar. “Volíem dissenyar un projecte que construeixi comunitat”. El nou edifici consta de 72 pisos públics, que tindran una superfície útil entre 45 i 55 metres quadrats. El 70% dels habitatges tindrà dos dormitoris i la resta en disposarà d’un, en alguns casos amb un espai més en forma d’estudi. Brullet va explicar que les habitacions seran de grans dimensions i no estaran jerarquitzades. Tots els pisos tenen finestres al carrer i compten amb ventilació creuada per assegurar el control tèrmic, tant a l’estiu com a l’hivern.
Un hivernacle que s’obrirà a l’estiu
Una de les característiques del bloc serà un hivernacle que es cobrirà a l’hivern per conservar la calor i s’obrirà als mesos calorosos per oferir ventilació. El projecte busca disminuir el consum energètic i té la singularitat que es construirà amb fusta en les cotes més altes, als pisos superiors. “Creix l’ús de la fusta al món de la construcció- va dir Brullet- perquè és més sostenible i es pot reutilitzar”. El bloc es construirà com un Mecano -s’ha fet així també a l’edifici de la COV-, amb elements que s’acoblaran per reduir el temps de construcció i fer-lo més sostenible.
L’edifici comptarà amb una passera que serà un important element social, perquè connectarà tot el veïnat i n’estimularà la seva relació. S’ha buscat la construcció amb perspectiva de gènere per fer els espais més segurs, dotant-los de control social. Així, mai no es produiran culs-de-sac, per reforçar la sensació de seguretat.
Bou va destacar que serà el primer edifici 100% públic de la ciutat, ja que el sòl és públic, està finançat per una institució pública com l’Institut Català de Finances i la gestió la durà a terme l’empresa municipal Prat Espais, a qui Bou va agrair especialment la seva feina.