La Fàbrica Moritz de Barcelona es va vestir de gala aquest dijous al vespre per a celebrar una nova edició dels Premis Fiction Express. Organitzava l’esdeveniment la companyia d’impacte educatiu Fiction Express, que proporciona una plataforma de lectura interactiva que connecta els estudiants i autors professionals de primer nivell per a cocrear novel·les en català, castellà i anglès.
En aquesta ocasió, es premiaven els autors que van cocrear novel·les durant el 2023 amb estudiants de tot el món -350 escoles de Catalunya utilitzen la plataforma- i van obtenir una millor puntuació per part dels estudiants amb qui havien cocreat les novel·les – a través d’un sistema de votacions capítol a capítol i un fòrum interactiu- a les assignatures de llengua. Prop de 100.000 estudiants catalans han llegit i votat les obres.
Els autors i autores premiades van rebre el guardó en una gala amb presència de prop de 400 persones entre autoritats del Govern, altres comunitats autònomes i l’Estat, així com docents, autors, representants consulars, i actors del sector empresarial, tecnològic cultural, social i educatiu del país. A la gala també es van guardonar les escoles catalanes que més s’han implicat i participat en la plataforma el darrer any i als millors autors en llengua castellana i anglesa. Conduïen l’acte els cofundadors de la companyia, Sven Huber i Cristina Puig.
Van entregar els premis Susana Otin, editora de Fiction Express, Ignasi Garcia Plata, secretari de Polítiques Educatives del Departament d’Educació, i Josep Vives, Director General de Biblioteques.
Abans d’entregar els guardons i després d’una breu introducció de Huber i Puig sobre la dimensió i propòsits del projecte -aquest any ha superat la barrera d’un milió d’estudiants usant-la-, va intervenir Alex Granados, Director Nacional de Currículum d’El Salvador, un dels països que utilitza la plataforma a tot el seu sistema educatiu.
També es van premiar escoles amb més lectures per alumnes tant a nivell català, com estatal i mundial pel que fa a lectures per alumne, comentaris al fòrum per alumne i més certificats de bon comentari al fòrum -donen accés a una trobada amb l’autor-. Centres educatius catalans com l’Escola Pia de Mataró, l’Escola Freta de Calella de Mar, l’Institut Carles Rahola de Girona, l’Escola Minyons d’Urgell de Fondarella i l’Europa de Sant Cugat van ser guardonats pel seu rendiment a la plataforma durant el 2023, entre d’altres centres educatius estatals i internacionals. Representants dels centres premiats van recollir el certificat i un lot de llibres.
Completament digital, el mètode de Fiction Express consisteix a connectar els lectors amb autors professionals a través del fòrum interactiu i un sistema de votacions per continuar l’argument d’una obra. D’aquest procés de lectura sorgeixen diverses propostes per part del professorat: el qüestionari, projectes per treballar competències transversals i altres exercicis de vocabulari, comprensió lectora, escriptura i oralitat per treballar totes les dimensions de la llengua.
La plataforma educativa per a escoles, que el 2023 va ser escollida per segona vega com a Millor Plataforma Educativa Digital del Món, es troba a més de 9.000 centres educatius de 60 països. Cada dos mesos, s’inicia la cocreació de 9 llibres: tres en català, tres en castellà i tres en anglès. Això es tradueix en 54 obres originals anualment. Les obres, que passen a formar part d’una gran biblioteca amb més de 500 títols originals, poden adquirir-se en paper i inclouen activitats pedagògiques. Hi participen o hi han participat autors i autores destacats i premiats com Jordi Sierra i Fabra, Francesc Miralles, Jordi Folck, Maite Carranza, Muriel Villanueva o Eulàlia Canal.
L’entrada Els premis literaris on 100.000 estudiants catalans són coautors i jurat ha aparegut primer a El Diari de l’Educació.