Aquest dissabte, 16 de març, ha tingut lloc la Cursa Científica de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, una competició popular per conscienciar sobre els beneficis de l’activitat física, fins i tot com a part d’un programa de rehabilitació en casos de malaltia de cor, sempre adequant l’esforç a cada pacient. Entre els 193 participants a la cursa de dissabte, que enguany ha arribat a la seva trenta-cinquena edició, hi va córrer Mar Mesa, “una pacient trasplantada de cor ara fa vint-i-cinc anys, que va portar el dorsal número 1”, segons va explicar el Dr. Ricard Serra-Grima. Ell és el cardiòleg especialitzat en medicina esportiva de l’Hospital de Sant Pau impulsor d’aquesta cursa que, en aquesta edició, va consistir a córrer uns cinc quilòmetres que equivalen a cinc voltes al voltant dels pavellons del Recinte Modernista de Sant Pau. Aquesta vegada, el tret de sortida el va donar l’atleta olímpica i explusmarquista nacional en distància Marta Galimany.
Des del primer cop que es va celebrar aquesta cursa, l’any 1989, s’han estudiat els efectes de l’exercici físic de llarga durada sobre el cor i, al llarg d’aquestes trenta-cinc edicions, hi han participat pacients que han tingut problemes de cor i que han seguit un programa de rehabilitació.
Amb el suport de la Fundació Cors Units, Clubs DIR, el Centre d’Alt Rendiment Esportiu de Sant Cugat del Vallès (CAR) i la firma de serveis de cronometratge de Catalunya Championship, aquesta carrera esdevé cada any una iniciativa que esperona, no només la conscienciació sobre el bé de l’activitat física en la salut, sinó també de la recerca que ho demostra científicament. Fins ara s’han dut a terme una vintena d’estudis en aquest sentit. Tal com explica el Dr. Serra-Grima, “fer exercici de forma regular és beneficiós per a tothom que estigui en bones condicions de salut, i també per a pacients que han tingut algun problema de cor –sempre que estiguin estables clínicament en el moment de la prova–. Igualment, és bo per a la prevenció i control de la diabetis tipus 2, i per a qui pateix hipertensió arterial i altres alteracions de tipus metabòlic, com ara la hipercolesterolèmia, o fins i tot per aquelles persones que han tingut càncer. L’esport és part de la rehabilitació, per això anomenem aquesta prova La cursa amb més cor”.
40 anys del primer trasplantament de cor
Aquest any, a més, es compleixen quaranta anys del primer trasplantament de cor a l’Estat. El va realitzar a l’Hospital de Sant Joan de Déu, el 9 de maig de 1984, un equip encapçalat pels cirurgians Josep Maria Caralps i Josep Oriol Bonín, que va trasplantar un cor a un home de 29 anys amb una cardiopatia en fase final.
Com a centre d’atenció especialitzada terciària d’alta complexitat, l’Hospital de Sant Pau és un referent en assistència, docència i investigació en els àmbits nacional i internacional.
Fundació Cors Units
Nascuda l’any 2012 a partir de la col·laboració entre l’Hospital de Sant Pau i l’Associació de Pares de Nens Operats de Cor, està liderada per reconeguts metges especialistes i té seu a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. La Fundació Cors Units dedica la seva tasca a la Cardiologia, la Medicina esportiva i l’Oncologia pediàtrica per millorar la vida d’infants afectats per cardiopaties, i també per donar suport a les famílies, pediatres, cardiòlegs i altres especialistes.
El seu principal objectiu és facilitar la inclusió escolar i extraescolar a infants i adolescents que han patit una malaltia cardiovascular, càncer o tenen una patologia cardiovascular crònica no greu. Són infants diagnosticats o curats de la seva malaltia, i el seu entorn proper (família, professors,…) necessiten la certesa que els infants poden fer exercici físic sense risc. Aquesta tranquil·litat permet als infants i adolescents integrar-se i socialitzar-se amb tota normalitat, fet que impacta molt positivament en la seva vida, després de temporades llargues d’hospitals.
També la Fundació DIR treballa per impulsar uns hàbits de vida que siguin saludables i entén l’esport com una eina d’inserció i de dinamització social. Des del 1995 fa una especial atenció als col·lectius més vulnerables, sigui a través de projectes propis o col·laborant amb altres entitats.
L’entrada Els beneficis de l’esport en la salut ha aparegut primer a El Diari de la Sanitat.