Tens Lumbàlgia, cervicàlgia, escoliosi, artrosi? Tens un dolor de fa més de 12 setmanes? A quines persones o en quines patologies està indicat l’exercici terapèutic?
En general qualsevol persona, tingui o no una lesió activa, es pot beneficiar de l’exercici terapèutic. Però especialment persones amb patologies actives com lumbàlgia, cervicàlgia, escoliosi, artrosi, etc. És a dir, és una modalitat de tractament àmpliament efectiva.
El dolor es un aspecte implícit en la nostra condició humana. Ens ajuda a la supervivència i genera reaccions de defensa davant problemes de salut.
El dolor té diferents classificacions, segons el teixit d’origen, la durada, etc.., però ens enfocarem en el dolor musculoesquelètic crònic, que es considera que no s’associa a defensa de l’organisme i el qual és aquell dolor que supera el temps de recuperació normal d’una lesió i amb una durada superior a 12 setmanes.
En la societat d’avui en dia el dolor musculoesquelètic és un del motius de discapacitat més important i en especial el dolor relacionat amb l’esquena.
Cada cop més freqüent
Segons diferents estadístiques, a Espanya el dolor crònic té una prevalença del 20% en la població adulta. Aquesta tendència, especialment a la columna, va en augment, sobretot a la columna lumbar, que és la que té més prevalença. És per això que és molt important l’abordatge d’aquest tipus de dolor.
En general, per tractar el dolor d’esquena, i en especial el dolor lumbar, hi ha moltes tècniques de fisioteràpia, des de la teràpia manual, tècniques miotensives, l’electroteràpia (amb totes les seves variants com Indiba, corrents, etc.) i en especial l’exercici terapèutic, el qual s’ha demostrat que és una de les eines més efectives.
Actualment l’exercici terapèutic es la millor manera de restaurar les competències perdudes de flexibilitat, força i coordinació muscular dels teixits quan hi ha dolor, especialment quan aquest és crònic, encara que també es veu com a un abordatge molt efectiu en el dolor agut.
Dins les diferents modalitats d’exercici terapèutic hi trobem:
Exercici funcional: encaminat a replicar moviments i postures quotidians amb les correccions oportunes realitzades pel fisioterapeuta.
Pilates: exercicis desenvolupats segons els principis d’estabilitat espinal, coordinació amb la respiració i activació coordinada de la musculatura.
Hipopressius: exercicis de pressió negativa amb activació de la musculatura abdominal una vegada expulsat tot l’aire dels pulmons.
Estiraments: posicions en què la musculatura que volem treballar la flexibilitat es posiciona en elongació.
Exercicis de columna mètode McKenzie.
Exercicis globals de cadenes musculars.
Què passa a l’organisme quan fem exercici adaptat a la lesió?
L’estímul mecànic que suposa l’exercici per al múscul genera senyals que arriben al cervell i aquest a la vegada envia inputs per a l’adaptació muscular, per això és important arribar a la intensitat suficient (adaptada al moment de la lesió) per que es puguin generar aquestes adaptacions. Això genera un augment de la força i de la flexibilitat de la persona.
Qui té la competència per prescriure i guiar exercici terapèutic?
Perquè un exercici sigui terapèutic cal que sigui supervisat i guiat per un professional sanitari. En concret, el fisioterapeuta és el professional indicat, ja que és la persona que coneix el moviment correcte del cos i les adaptacions necessàries perquè la persona pugui millorar el seu dolor sense complicacions.
Al Centre Casals disposem d’una sala adaptada i de fisioterapeutes especialitzats en exercici terapèutic que et podran guiar en sessions individuals o en grups reduïts de màxim 5 persones.
Ismael Lucena
Fisioterapeuta a Centre Casals.
Màster en Fisioteràpia Manual.
Formació específica en mètode Pilates, Hipopressius i Exercici Terapèutic Funcional.
L’entrada Eliminar el dolor d’esquena amb exercici terapèutic ha aparegut primer a Viu Molins de Rei.