Convertir en un nou material reaprofitable els residus que generen les plantes de Carxofa Prat és el projecte Ex Terra que proposa Carolina Galeazzi, una dissenyadora especialitzada en materials i sostenibilitat que va néixer a Buenos Aires i que actualment viu al barri de Gràcia de Barcelona.
Per Glòria Escrig Ortiz
L’interès personal de Galeazzi pels biomaterials –”entenc la matèria com quelcom que ens transmet coses”, comenta a Delta– i la sostenibilitat la va fer pensar en un projecte que unís aquests dos conceptes. Després d’una estada al sud d’Espanya, va arribar a Barcelona per fer un màster en disseny sostenible i impacte social a l’IED Barcelona (Istituto Europeo di Design). Va ser llavors quan va començar a desenvolupar el projecte Ex Terra, que va guanyar els Premis Foodture d’Innovació Sostenible 2022, quedant ex aequo amb el Tres Erres de Mar Vallory.
Després d’estudiar quins podien ser els materials més adients per aconseguir reduir tant el malbaratament d’aliments com contribuir a una sostenibilitat ambiental (va investigar també si fer-ho amb calçots o faves, per exemple), Galeazzi es va decidir per les plantes de Carxofa Prat per la gran quantitat de matèria orgànica aprofitable de residus que generen, i perquè la reutilització d’aquests no compromet la part comestible de la carxofera. Cada any, les 480 hectàrees del Parc Agrari del Baix Llobregat dedicades al cultiu de carxofa generen més de 16.000 tones de restes orgàniques perquè la part comestible de la planta és molt petita.
La dissenyadora va posar-se en contacte amb pagesos de la zona, que li van facilitar alguns d’aquests residus. Galeazzi es va posar a fer proves a casa seva: va dessecar, triturar i cuinar les restes fins a obtenir una pasta fibrosa de color verd fosc que va acabar convertint en paper de manera totalment artesanal i, sobretot, sostenible: aigua i restes de carxoferes, res més. Després, el Molí de Capellades va cedir a la dissenyadora un espai i recursos per poder fer més proves.
Paper i tinta amb utilitats diverses
El resultat del procés de cocció és l’obtenció de cel·lulosa i lignina, de les quals en surt tant paper com tinta de carxofa. En un procés industrial, aquesta tinta es podria convertir en biocombustible. El paper resultant és de color verd fosc, fibrós, d’aspecte i tacte rústic que no està blanquejat amb clor ni té cap mena additius per fer-lo més flexible. El paper aconseguit es pot imprimir per serigrafia, com va fer Carolina Galeazzi per a les tapes d’un llibre de poesia o per les etiquetes d’una marca cervesa feta també de carxofa.
Aprofitant el final de la temporada de cultiu, Galeazzi ha obtingut més residus per continuar investigant. La previsió és posar-se en contacte amb ajuntaments del Parc Agrari a on es conrea carxofa, amb pagesos productors i continuar amb la col·laboració amb el Molí de Capellades per poder fer més producció ja que, segons la dissenyadora, no pot fer front a les ja nombroses peticions de paper de carxofa que li han arribat.
El treball de Galeazzi amb el paper de carxofa forma part de Depende, un projecte que duu a terme juntament amb altres dissenyadores i que té com a especialitat la sostenibilitat i ajudar a les empreses a fer els canvis que necessitin en aquest aspecte.
Aquesta notícia ha sortit publicada al diari Delta