El resultat socialista és el millor en unes espanyoles en nombre de vots des dels anys de les victòries l’expresident Rodríguez Zapatero, ja que feia dotze anys que no superaven la barrera dels 12.000 vots. Respecte als últims resultats de 2019, el PSC guanya al Prat prop de tres mil vots.
Amb més de 13.497 vots i prop del 42% dels sufragis escrutats, el PSC ha complert amb escreix totes les expectatives i s’ha imposat amb una gran claredat a les eleccions generals al Prat del 23 de juliol, una tònica que ha estat general en la majoria de les ciutats catalanes més poblades i en el global del territori, on ha estat la força més votada a les quatre províncies.
La marca Sumar manté la segona plaça d’En Comú Podem
En segona posició trobem a Sumar, la formació comandada per la vicepresidenta Yolanda Díaz hereva de la marca Podemos i on s’integra el principal partit municipal, En Comú Podem. La formació d’esquerres ha superat els 6.500 vots amb un 20% dels sufragis, però continua en una tendència a la baixa d’aquest espai en comicis generals la ciutat, perdent pistonada davant un vot útil cap al PSOE. Lluny queden les victòries electorals en espanyoles al Prat de 2016 i de 2015, any on van tocar sostre amb 12.761 vots. En comparació amb 2019 l’espai Sumar perd mil vots (un punt percentual) respecte a la darrera xifra assolida per En Comú Podem.
El PP, tercera força
Amb 4.311 vots, el Partit Popular ha superat ERC i ha estat la tercera opció escollida pels electors del Prat gràcies a un increment de 5 punts respecte als resultats de novembre de 2019, amb una pujada aproximada de 1.500 vots. El partit que ha estat guanyador de les eleccions en el conjunt de l’estat ha aconseguit al Prat el millor resultat des de la victòria de Rajoy el 2011, aprofitant en gran part la no compareixença de Ciutadans, en aquests comicis.
Vox aconsegueix un lleuger increment i és la quarta força
La ultradreta de Vox només ha augmentat els seus suports en uns 200 vots, però l’esfondrament de les forces independentistes l’han fet créixer un punt percentual (prop del 9%) respecte al global de resultats i ser la quarta força, ja que els republicans han baixat de la tercera a la cinquena posició. La sortida del mapa de Ciutadans els ha beneficiat molt poc en el camp de la dreta espanyolista perquè aquests sufragis orfes han anat en la seva gran majoria a un vot útil cap al PP.
ERC protagonitza la gran davallada de la nit
Tot fa pensar que gran part del vot conquerit per ERC fent feina de formigueta a zones de l’àrea metropolitana com el Prat, dominades pel PSC en conteses estatals i autonòmiques, durant la darrera dècada li ha estat de cop infidel en el context d’aquestes generals. Això es tradueix en la pèrdua de 2.500 vots 6,5 punts respecte als resultats de 2019, que cal dir que van ser els millors de la seva història, superant els cinc mil sufragis.
Junts i CUP també perden pistonada
En un context de desmobilització i abstencionisme actiu per part d’un sector de l’independentisme, s’ha vist com les altres forces sobiranistes, Junts i CUP, també han perdut vots respecte als resultats de 2019. El partit de Puigdemont ha baixat en uns 400 vots situant-se en la sisena plaça, mentre que l’esquerra independentista s’ha quedat en 307 sufragis, perdent sis-cents vots i gairebé dos punts. El resultat dels cupaires els ha situat per darrere dels animalistes del PACMA, que s’han emportat 386 vots al Prat.
La participació cau cinc punts
Tot plegat en un context de caiguda de la participació al Prat que ha baixat 5,83 punts respecte a les darreres generals de 2019. Tenint en compte que un 5% del cens va votar per correu per celebrar-se els comicis en període de vacances, finalment han estat 32.513 els sufragis recollits contra els 35.283 de fa quatre anys, situant la xifra final en un 66,95%, una de les pitjors del segle XXI en unes generals, però bastant per sobre del 52% de les darreres municipals.
Aquesta notícia ha sortit publicada al diari Delta