El president de FIC, Joan Carles Valero intervé a l’acte
Els grups polítics atents a l’intervenció del president de FIC
L’HOSPITALET.- El ple de l’Ajuntament de l’Hospitalet ha aprovat per majoria absoluta la reobertura de Ràdio L’Hospitalet per la qual s’està reivindicant des del dia en què va desaparèixer. Joan Carles Valero, president de Foment de la Informació Crítica (FIC), ha intervingut a l’acte en defensa de la moció i ha sol·licitat que es posi en marxa ja que considera que no és lògic com la segona ciutat de Catalunya no tingui un mitjà radiofònic.
La moció presentada per la majoria dels grups polítics a excepció del PSC i VOX manifesta el següent (entre parèntesis la votació de cada punt):
El pròxim dia 13 de febrer s’ha celebrat el Dia Mundial de la Ràdio, declarat per l’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) l’any 2012.
Aquesta declaració va coincidir, malauradament, amb el tancament de Ràdio L’Hospitalet, la qual va deixar d’emetre definitivament l’any 2012, arran de la reestructuració dels mitjans de comunicació municipals. Un fet que va provocar el rebuig de gran part de la ciutadania, entitats i grups municipals per considerar que aquella decisió comportava l’afebliment del dret a la informació i del nostre model basat en la integració i cohesió social.
Des de llavors, han estat moltes les mocions presentades pels diferents grups municipals per tal de reobrir la ràdio municipal en un format modern i actual, amb l’objectiu de tornar a ser un mitjà referent de la informació de proximitat, donant veu a tot allò que passa a la nostra ciutat.
A l’octubre de 2015 es va presentar una d’aquestes mocions, la qual va ser especialment significativa. En aquella ocasió, la iniciativa va sorgir dels set dels vuit grups municipals presents al consistori que, per primera vegada, es posaven d’acord per presentar plegats una moció on es demanava, entre d’altres, la reobertura de la ràdio municipal. Aquella moció va ser aprovada, però mai es va donar cap pas per donar compliment a l’acord del Ple.
Els mitjans de comunicació públics de la nostra ciutat són una eina democràtica necessària i imprescindible que contribueix a la cohesió entre els diferents barris, sectors i teixit social, i que permet crear consciència de ciutat. Per això, des de l’administració pública hem de treballar per enfortir tot allò que ajudi a millorar els nostres valors democràtics.
En aquest sentit, la ràdio representa un servei públic de caràcter cultural, social i educatiu que contribueix a la construcció de ciutadania i fomenta el diàleg intercultural i intergeneracional entre els nostres veïns i veïnes. Es fonamenta en els valors de la diversitat cultural, inclusió, convivència democràtica, llibertat d’expressió, responsabilitat i ètica informativa que no hem de perdre a la nostra ciutat.
Per això, la reobertura de la ràdio municipal representa l’ampliació dels nostres serveis d’informació a la ciutadania, donant valor a la nostra ciutat.
Tanmateix, cal recordar que L’Hospitalet és segona ciutat de Catalunya, i es mereix tenir una ràdio local de qualitat i professional, a l’alçada de ràdios locals del nostre entorn metropolità, com és el cas d’altres municipis com Badalona, El Prat, Cornellà, Castelldefels, Sant Feliu, entre d’altres, que compten amb una ràdio municipal amb menys número d’habitants i amb un pressupost municipal més modest.
Recentment, el Ple municipal del passat mes de maig de 2023, es va aprovar el contracte programa dels Mitjans de Comunicació Municipals de L’Hospitalet durant el període 2022-2025 on es marquen les línies mestres vers els mitjans de comunicació municipals en els propers anys.
Si bé és cert que el Contracte Programa no es planteja la reobertura de la ràdio, sí que permet al Ple municipal la possibilitat d’encarregar al Consell Consultiu i Assessor l’elaboració d’informes i dictàmens. (Clàusula 9 del Contracte Programa)
Sota aquesta premissa, cal considerar l’encàrrec d’un informe al Consell Consultiu i Assessor per tal de reobrir la ràdio municipal.
Per aquests motius, el Ple de l’Ajuntament, a proposta dels grups municipals ERC- EUIA, PP i L’Hospitalet En Comú- Podem,
ACORDA:
PRIMER.- Instar al Govern Municipal a assumir el compromís amb la reobertura de la ràdio municipal, recollint la demanda social i política manifestada en diferents mocions de mandats anteriors, en aquest Ple. (votació 14 a favor i 13 del PSC en contra).
SEGON.- Instar al Consell d’Administració de La Farga, S.A. a que Mitjans de de Comunicació de l’Hospitalet inicií les accions necessàries per a reobrir la Ràdio municipal de L’Hospitalet en el termini màxim d’1 any. (votació 14 a favor i 13 del PSC en contra).
TERCER.- Instar al Consell Consultiu i Assessor a elaborar, en un termini màxim de sis mesos, un informe sobre les diferents opcions per la reobertura de la ràdio municipal, així com les plataformes d’emissió, i els seus costos. (aprovat per unanimitat).
QUART.- Instar a l’Equip de Govern Municipal a presentar públicament les conclusions del informe. (aprovat per unanimitat).
CINQUÈ.- Instar a l’Equip de Govern Municipal a garantir el pressupost necessari per a la reobertura de la ràdio municipal que permeti prestar un servei públic de qualitat. (votació 14 a favor i 13 del PSC en contra).
SISÈ.- Donar trasllat a la Farga Gestió d’Equipament Municipals S.A., al Col·legi de Periodistes de Catalunya, al CAC de Catalunya, al CCRTV de Catalunya, al director de mitjans de comunicació de L’Hospitalet, al Comitè d’Empresa de La Farga, als treballadors dels mitjans de comunicació públics, així com al Consell de Ciutat i els Consells de Districte de la ciutat. (aprovat per unanimitat).
Intervenció del President de FIC en el ple municipal amb motiu de la moció sobre la reobertura de Ràdio L’Hospitalet
Soc Joan Carles Valero Hermosilla, periodista i president de l’associació Foment de la Informació Critica (FIC) de l’Hospitalet, que ja té sis anys d’existència. Dels sis llibres que FIC ha publicat fins ara, a raó d’un per any, dos han estat dedicats a les experiències radiofòniques contemporànies dins la ciutat. El primer titulat «Ones lliures, llavor de radiodifusió a l’Hospitalet», del nostre soci Francisco Javier Rodríguez, sobre el cas de Ràdio l’Hospitalet FM que vam impulsar el desaparegut Francesc Casbas i jo mateix durant 9 mesos de 1979 a 1980 oferint un espai d’informació i servei als ciutadans de l’Hospitalet de forma totalment altruista, fins i tot posant diners de la nostra butxaca amb el desaparegut Enrique Dominguez, que ens va ajudar a comprar un emissor a Milà (Italia). Voliam FER CIUTAT i vam donar veu a qui no en tenia, cubrint un gran buit perquè, llavors, no existía cap mitja de comunicació local. També treballavem per crear un sentiment de pertinença a la ciutat. La curta experiència, amb altres ràdios de barri, va sembrar una llavor radiofònica que l’Ajuntament va aprofitar dos anys després per obrir l’emissora municipal.
El segon llibre, titulat “Radio L’Hospitalet: la comunicació perduda. L’emissora que l’Ajuntament va obrir fa 40 anys i va tancar fa una dècada, COM SI FOS SEVA” va apareixer l’any 2022, coincidint amb l’efemèride. És, per tant, un llibre conmemoratiu fruit de la col.laboració d’un conjunt de protagonistes de diferents èpoques, tant fundadors com profesionals i alguns responsables de programes, que expliquen la seva impressió d’aquella experiència. Uns records que FIC, com a editora del llibre, ha completat amb un marc històric per entendre l’evolució i mort de l’emissora pública i unes notes cronològiques. L’entitat també ha recuperat les sintonies, identificatius i veus de la ràdio (desgraciadament no existeix un veritable arxiu sonor) i en el llibre s’ofereix també 4 diferents barreges que es poden escoltar a través dels QRs que hi ha en aquest llibre que també s’escolta.
Malauradament, no tots els professionals convidats van voler participar en el llibre, especialment alguns que encara es troben en actiu en els mitjans de comunicació de titularitat pública de l’Hospitalet. Des de FIC respectem, naturalment, la seva llibertat de declinar la invitació, però ens sentim obligats per tal de justificar la pluralitat, a fer referència de la negativa d’aquests col·legues. A més, la seva negativa, avala la visió preocupant que com a entitat de la ciutat que defensa el periodisme crític mantenim respecte de la importància, no només política, que té la dependència de la informació dels poders polítics, en qualsevol època i moment. En especial d’aquest equip de govern.
Tampoc ha pogut participar en el llibre Conxita Gómez Ordóñez, la segona directora de Ràdio l’Hospitalet, perquè va traspassar al juliol de 2021 per la Covid. Ella va estar vinculada al periodisme actiu de la ciutat des de finals de la dècada dels 70 com a corresponsal i redactora del setmanari l’Estaca. Va ser directora de la radio municipal des de 1985 fins 1988, quan va pasar a formar part del gabinet de premsa de l’ajuntament, i més tard als serveis administratius de manera forçada.
El cas de Conxita Gómez és un més del que posa de manifest la duresa d’un comportament coherent amb la professió, doncs, he de denunciar que va ser víctima de mobing laboral, d’assetjament pur i dur, al castigar-la contra la paret i sense feina durant molts anys, això sí, cobrant un bon sou, perquè els que manen no posen els diners de la seva butxaca, ja se sap que sempre paga el poble, però els que manen actuen com si fossin amos també de la gent. Ho havia de dir in memoriam de Conxita, col·lega i amiga.
El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha editat aquest mes de febrer un numero extraordinari de la seva revista Capçalera, dedicat al centenari de les primeres emissions de ràdio a Catalunya. He de confessar que m’ha fet pena veure aquesta pàgina de logotips de les ràdios locals de la Xarxa de comunicació Local, amb bona part de les 200 emissores municipals d’arreu de Catalunya. Hi han ràdios de pobles petitíssims i també de ciutats grans com Sabadell, Cornellà o Badalona. Es l’aposta i la força de la proximitat….ON NO APAREIX LA SEGONA CIUTAT DE CATALUNYA
Però sí que l’Hospitalet proveeix d’informacions a la Xarxa, de manera que ja es dediquen esforços humans i tècnics a nodrir d’una visió exterior de la ciutat que els ciutadans que paguen aquests serveis no poden escoltar. Com a mínim, reconeixeran, resulta una paradoxa.
Des FIC defensem recuperar Ràdio l’Hospitalet amb els mateixos objectius que va neixer la primera, per Fer Ciutat, ara que molts dels seus ciutadans provenen d’arreu del món. La volem com una emissora propera, que treballi per la cohesió social, la promoció i la preservació de la cultura local i el patrimoni, que doni veu a la ciutadania i a les entitats de la ciudad; moderna, que ara vol dir accesible perquè estigui disponible en diferents formats i plataformes; un espai per als joves i que conecti amb la gent, amb els serveis i la informació útil de la ciutat i amb allò que els interessa als veïns.
Accesible i moderna perquè ara ja la majoria de la gent no escolta la ràdio per transistors i ho fa a través del mòbil, que vol dir per internet, de manera que la reobertura de l’emissora es pot fer la setmana que ve i sense incrementar els costos, sense un euro més, perquè ja es tenen els equips amb els que es fan informacions per la Xarxa de Ràdios Municipals, i així no es negarà als hospitalencs un servei que sí es dona fora. Ara ja no serveixen les excuses de l’antena perquè, en tant es busca una solució, es pot ja emetre per internet unes hores, oferint podcats a la carta d’un grapat de col.laboradors que, de manera desinteressada, podem participar en la graella com l’amalgama de veus diverses i plurals que som a la ciutat, a l’hora que es fomenta la veritable i lliure participació ciutadana. Per no parlar de l’aportació en l’educació mediàtica dels infants i joves, o del paper a l’hora d’informar amb rigor i combatre la desinformació. Ja tenim els professionals, només cal voluntat política.
L’història es repeteix 9 anys després del 27 d’octubre de 2015, quan els 7 grups municipal de l’oposició van presentar una moció conjunta que es va imposar amb 16 vots favorables dels 27, deixant al PSC en minoria; una moció per redissenyar els mitjans públics de comunicació i per exigir la reobertura de Ràdio l’Hospitalet. També es demanava acabar amb la submissió absoluta dels encarregats de gestionar els mitjans públics a les consignes emanades de l’equip de govern, posar en marxa en la seva totalitat els organismes que proposava un Reglament que, com a mínim, podia servir per objectivar els continguts futurs de la informació pública; dotar els mitjans públics dels recursos imprescindibles per fer bé la seva feina i facilitar el control social dels mitjans i dels continguts
La ràdio, 9 anys després d’aquell acord, segueix clausurada i els mecanismes del Reglament d’Organització i Funcionament dels Mitjans de Comunicació Públics són un fracàs, com posa de manifest el consell executiu que ha aprovat el Contracte-Programa, perquè aquest consell executiu està compost exclusivament per persones que nomenen els partits i per professionals de fora la ciutat que nomena directament l’Ajuntament, de manera que no està representada la societat civil i no hi ha marge per decidir res, més enllà del que proposa l’equip de govern, que és qui disposa de majoria absoluta en nomenar el seu representant, el director dels mitjans públics i els professionals de reconegut prestigi que, a banda, no acostumen a assistir mai a cap reunió i deleguen el vot en el director dels mitjans o en el representant del PSC. Això és exactament el que passa. Per tant, afegim com a prioritari la necessitat immediata de modificar el Contracte-Programa en allò relatiu a la composició del Consell Executiu. Això ho pot aprovar el Ple Municipal i des FIC, per tant, emplacem a l’oposició a reclamar properament la modificació del Contracte-Programa en aquest punt.
De fet, en el punt en que ens trobem, el més urgent ja no és reobrir la ràdio, perquè ja he dit que es pot fer el dia 1 de març per internet. Allò que és prioritari i que és el primer que s’ha de fer és convertir els mitjans de comunicació públics en mitjans de comunicació controlats autènticament per la ciutadania com el que en realitat són: un servei públic de primera magnitud per l’articulació d’una ciutat digna d’aquest nom. Els gestors d’aquests organismes no han de retre comptes a l’equip de govern com a comissaris polítics, sinó a qui els paga, que és la ciutadania, i és la ciutadania la que ha d’avaluar la feina que fan. De res serviria obrir una vegada més Ràdio L’Hospitalet amb els vells mètodes que es mantenen a hores d’ara. Amb modèstia però de manera contundent, exigim doncs, obrir una nova Ràdio L’Hospitalet, però aquest cop una nova emissora pública de veritat, que sigui de tots i, per tant, que ningú que no siguem tots, determini el seu futur. Gràcies!!