Els comuns tindran quatre de les 32 regidories del nou govern. Destaca la creació d’una regidoria específica de barris i hi ha regidories que es fusionen. Xavi Paz i Lucas Ferro expliquen que aquesta estructura organitzativa del consistori respon a les necessitats de Molins de Rei i és fruit del pacte de govern signat entre ambdues forces polítiques. De moment, es desconeixen les dedicacions dels edils.
El nou govern municipal, format pel PSC i Molins En Comú Podem, ha presentat aquest divendres la nova organització del consistori per als pròxims quatre anys de mandat. Durant la roda de premsa de presentació de la nova estructura de govern, Xavi Paz i Lucas Ferro, líders de les dues formacions polítiques, han presentat les competències dels regidors de govern del municipi. L’anomenat cartipàs té un total de 32 regidories repartides entre els 11 regidors de govern -9 del PSC i 2 dels comuns- de les quals finalment quatre -Esports, Educació, Medi Natural i Serveis Ambientals i Canvi Climàtic i Transició Energètica- seran pels edils de Molins En Comú Podem.
Pel que fa a l’estructura organitzativa de l’Ajuntament es manté com en els darrers quatre anys, dividida en cinc àrees: Alcaldia, l’Àrea de Serveis Econòmics i Centrals, l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, l’Àrea de Serveis a les Persones i l’Àrea de Sostenibilitat i Territori.
En aquesta ocasió els comuns es queden amb la presidència de l’àrea de Sostenibilitat i Territori, que queda presidida pel regidor Gerard Corredera i de la qual, els dos regidors de Molins En Comú Podem, agafen les regnes de les regidories de Medi Natural i Serveis Ambientals (Lucas Ferro) i Canvi Climàtic i Transició Energètica (Gerard Corredera). La resta d’àrees queden totes presidides pels regidors del PSC, amb Miguel Zaragoza com a president de l’àrea de Serveis Econòmics, Jessica Revestido com a presidenta de l’àrea de Desenvolupament Econòmic i Ainoa García al capdavant de l’àrea de Serveis a les Persones.
Noves regidories i fusió d’altres
Com a novetat de la nova organització municipal destaca la creació de tres noves regidories. En concret la regidoria de Barris -encapçalada per Iván Mustieles- com a eina per potenciar les connexions entre les associacions veïnals i les administracions; la regidoria de Qualitat Democràtica -en mans d’Àlex Herrero- que engloba integritat, participació i transparència millorar les polítiques de qualitat democràtica; i la regidoria d’Acció Comunitària -responsabilitat de Jessica Revestido- que engloba aspectes com la convivència ciutadana o la mediació.
Per altra banda, hi ha altres regidories que en aquesta ocasió es fusionen, com és el cas de la regidoria de Comerç, Mercats, Consum i Turisme, que portarà Carme Madorell; o la regidoria d’Empresa, Activitats i Tecnologies 4.0 que dirigirà el socialista Joan Carles Serra. En aquest sentit, també destaquen Canvi Climàtic i Transició Energètica que a partir d’ara es fusionen en una única regidoria de la qual Gerard Corredera agafa les regnes.
A més, segons ha explicat l’alcalde, Xavi Paz, algunes regidories assoliran alguns dels eixos centrals de l’acord de govern signat entre el PSC i els comuns. Paz, en concret, ha destacat la construcció d’alguns equipaments, com el nou pavelló esportiu, que assolirà la regidoria d’Esports, a partir d’ara amb Gerard Corredera al capdavant; o el nou centre d’apoderament feminista que serà competència de la regidoria de Polítiques Feministes i LGTBI amb la socialista Jessica Revestido. En aquest sentit, també destaca la regidoria de Canvi Climàtic i Transició Energètica, que portarà Lucas Ferro, que va estudiar Ciències Ambientals a la Universitat de Barcelona.
Volen impulsar les regidories de barri
Una de les novetats de la divisió organitzativa de l’Ajuntament és el reforç de les regidories de barris. S’han dividit seguint el mapa dels districtes electorals, dependran del regidor socialista Iván Mustieles i serà una regidoria vinculada directament a l’àrea d’Alcaldia. D’altra banda, més enllà d’aquesta regidoria de barris més global, cada barriada tindrà el seu propi edil. Aquestes regidories volen dotar de més pes a la ciutadania i establir connexions entre les entitats veïnals i el regidor del barri.
Àlex Herrero serà el regidor dels barris de muntanya. Paz ha assegurat que l’objectiu és avançar pel compromís “d’urbanització de Vallpineda i La Rierada”, una de les assignatures pendents del municipi.
Un “govern fort i estable” que aposta per la millora de Molins de Rei
L’alcalde, Xavi Paz, ha volgut agrair als comuns els canals de confiança construïts entre els dos espais polítics i ha remarcat que aquest govern “comença sent fort i estable des del primer dia”. A més ha explicat que aquest cartipàs municipal és fruit del pacte de govern signat entre els dos partits i que s’incorporen tots aquells aspectes “més significatius” per la millora de Molins de Rei.
Lucas Ferro ha remarcat que aquesta organització del nou consistori parteix de l’acord entre ambdues formacions i que aquesta divisió s’ha fet d’acord amb les capacitats “de cadascun dels regidors” i les necessitats de Molins de Rei. A més també ha afegit que en aquesta legislatura es vetllarà perquè els dos grups “posem el millor de nosaltres”.
Respecte a la dedicació dels regidors de govern l’alcalde, Xavi Paz, ha afirmat que, de moment “continuarà com fins ara” amb tres regidors a dedicació completa, quatre amb un 50% de dedicació i quatre amb una dedicació del 20%. Malgrat tot, ha remarcat que aquesta divisió de dedicacions “pot estar subjecte a canvis” i tampoc s’ha especificat quina serà la dedicació, amb noms i cognoms, de cadascun d’ells. Per tant, una de les claus del cartipàs encara s’ha de fer pública.