Actualment, a Molins de Rei tenim 5.667 persones joves d’entre 12 i 30 anys. En aquesta franja d’edat anomenada joventut tenim un gran ventall de necessitats. Per això, des de la Regidoria, creiem de vital importància actuar davant la realitat i la diversitat del jovent de Molins de Rei.
L’Ajuntament té una llarga trajectòria en polítiques dirigides als i les joves de la vila. En aquest mandat municipal les hem volgut reforçar i impulsar, per això hem desenvolupat diverses polítiques per tal de contribuir a millorar la vida d’aquests molinencs i molinenques des de diferents vessants, des de l’oci fins a la salut, ja que ens cal una visió global per a poder oferir els recursos més adients.
Des de la Regidoria de Joventut apostem per fomentar l’autonomia dels nostres joves. És per això que el juliol del 2021 vam iniciar el projecte “El meu primer contracte”. Des d’aleshores, més de 70 joves de la vila han iniciat la seva experiència professional a l’Ajuntament de Molins de Rei, donant-los l’oportunitat de treballar durant les vacances d’estiu i les de Nadal, per tal d’estrenar el seu currículum i trencar aquesta barrera que en moltes ocasions dificulta l’accés al món laboral.
A més, també hem avançat en polítiques d’habitatge, ja que als nous pisos de protecció oficial del barri de les Guardioles també hi haurà habitatges de lloguer reservats a joves de la vila.
Més enllà de les novetats, hem fet evolucionar programes i activitats tradicionals de la regidoria, com els pressupostos participatius de joves, que al 2021 van augmentar la seva dotació econòmica fins a 12.000 € i que han permès treballar de la seva mà i de la de les entitats de la vila per tal que desenvolupin més de 25 projectes com la gravació de curtmetratges, el Quinto de Nadal, la Urban rap battle o la creació de l’Entxuscat baby, entre molts altres.
Som coneixedors que la pandèmia de la covid ha constatat un increment important dels problemes de salut mental entre els nostres infants i joves. És per això que des de l’Ajuntament hem volgut donar-los eines de benestar emocional. Al setembre del 2021, vam posar en funcionament el nou servei de suport psicològic adreçat a adolescents i joves de 10 a 18 anys. Aquest servei, ha atès gairebé una trentena de joves de la vila, així com a les seves respectives famílies, duent a terme sessions individuals, familiars i també grupals.
Complementant aquesta línia de treball destinada a millorar la salut, hem desenvolupat més de 100 tallers amb l’objectiu de donar a joves, professors, monitors d’esport i d’entitats, entre d’altres, les eines necessàries per tal de reconèixer els malestars psíquics més comuns, impulsar estratègies de gestió emocional i, també, acompanyar i ajudar els joves en el procés de tenir cura del seu benestar emocional.
Amb aquest mateix objectiu, el d’acompanyar els adolescents i joves, fa algunes setmanes vam donar el tret de sortida al programa “Escolta jove”, un projecte pilot que fem de la mà de la Diputació de Barcelona i que pretén reforçar les funcions d’informació, orientació i acompanyament a aquest col·lectiu, amb dos educadors que faran actuacions de prevenció, detecció i intervenció en els carrers i places de la vila.
És difícil resumir en unes poques línies tota la feina feta des de la regidoria durant aquests anys. No vull deixar d’esmentar l’aprovació del Pla local de joventut, el Consell d’adolescents, l’ampliació de les aules d’estudi o l’assessoria de mobilitat internacional per a aquells joves que volen sortir a l’estranger a formar-se.
Tot això no hauria estat possible sense el compromís i la bona tasca dels professionals de l’Ajuntament i sense la complicitat de les entitats juvenils i de molts nois i noies de la nostra vila.
Ainoa García, regidora de Comunicació, Participació, Serveis Socials, Joventut, Cultura i Discapacitats de l’Ajuntament de Molins de Rei