El Govern preveu modernitzar el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) amb la incorporació de 230 orientadors, un apropament a les empreses i una territorialització del servei. L’executiu ha presentat el nou pla aquest dimecres al recinte modernista de Sant Pau i ha tret pit d’haver impulsat “el pla més ambiciós que ha fet mai el SOC”, ha afirmat el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Tot i així, moltes de les novetats que es contemplen depenen de l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2024.
Des de CCOO de Catalunya, el secretari general Javier Pacheco ha manifestat que les polítiques actives d’ocupació s’han de dirigir sobretot a les persones majors de 45 anys en atur de llarga durada i a les persones migrades. “És el moment de passar de l’estabilitat assolida amb la reforma laboral a la qualitat en el treball”, ha afirmat. Mentre que el secretari general de la UGT de Catalunya ha celebrat la territorialització aconseguida amb el nou pla en el marc de la concertació social: “ho hem aconseguit després de vint anys”, ha asseverat.
230 nous orientadors
El pla de transformació del SOC preveu incorporar 230 nous orientadors, els professionals encarregats de tutories individuals i assessorament continuat a les persones demandants d’ocupació. Amb les noves incorporacions, el SOC disposarà de 860 orientadors, una mena de metge de capçalera en l’àmbit del treball que pretenen detectar les necessitats concretes de cada persona amb itineraris personalitzats que es faran amb un model de perfilat previ que tingui en compte variables com l’edat, gènere, formació, habilitats i experiència professional.
Expedient únic ocupacional
Una altra de les novetats és la implementació de l’historial únic ocupacional que recollirà tots els aspectes relacionats amb la vida laboral dels usuaris i permetrà compartir-la entre les entitats del sistema d’ocupació. Disposarà del perfil individualitzat, un pla personalitzat d’actuació, les activitats desenvolupades i les ofertes d’ocupació més adequades.
El SOC posa el focus en els col·lectius en major situació de vulnerabilitat: les dones, amb programes amb una dotació de 67 milions d’euros. Els aturats de llarga durada de més de 45 anys, amb els quals es destinaran 130 milions d’euros i els joves amb l’Estratègia d’Ocupació Juvenil de Qualitat als quals es destinen 120 milions d’euros i 125 orientadors especialitzats. El Govern també busca millorar la gestió de les beques i donarà ajuts per assistir als cursos de formació per a l’ocupació del SOC. A més, s’inclouran noves convocatòries d’ajuts per a dones víctimes de violència de gènere i empreses que acullin alumnat en pràctiques professionals no laborals. També es digitalitzarà el servei que permeti accés a tots els serveis i tràmits.
Creació del SOC Empresa
El SOC pretén acostar-se a les empreses per donar resposta tant a les persones que volen treballar com a les empreses que volen contractar. El director del SOC, Juan José Torres ha reconegut que “no sempre hem tingut en compte la mirada cap a les empreses”, però ha afegit que tots els sectors econòmics han manifestat la dificultat per trobar perfils professionals que s’adaptin a les vacants, el que suposa una oportunitat per al SOC. Tot i que no és obligatori per llei, des del Departament de Treball busquen la manera que les empreses informin de les vacants de les quals disposen perquè el SOC pugui tenir un paper més actiu per fomentar-ne l’ocupació.
Concertació territorial
Amb la constitució del consell territorial de Barcelona culmina la descentralització de les polítiques actives d’ocupació per adaptar-les a les necessitats de cada territori. Hi haurà vuit consells territorials, un per cada vegueria que definiran les estratègies d’ocupació de cada territori. Els consells estan formats per ens locals, econòmics i socials encarregats d’identificar les necessitats, planificar, definir i executar les polítiques d’ocupació. El desplegament es farà els propers anys i el SOC finançarà amb 40 milions d’euros programes i actuacions en matèria ocupacional.
L’entrada El Govern impulsa la transformació del SOC amb un acostament a les empreses i 230 nous orientadors ha aparegut primer a El Diari del Treball.