La direcció de l’Organisme Autònom Municipal del Centre Cultural (OAMCC), del qual depenen el Teatre-Auditori i les biblioteques, passa a ser de lliure designació, és a dir, sense necessitat d’un procés selectiu. El mecanisme es fa extensiu a la direcció del nou Organisme Autònom Municipal d’Educació (OAME), nascut de la redefinició del Patronat Municipal d’Educació (PME). Tots dos són càrrecs de personal directiu públic professional amb una retribució de 3.577,61 euros bruts mensuals.
Els dos grups de govern (Junts i ERC) i el PP n’han fet suport amb les aprovacions del personal directiu de l’OAMCC i de l’OAME al Ple ordinari de març. CUP i En Comú Podem han votat en contra de la proposta mentre que el PSC i Vox s’hi han abstingut. Concretament l’acord desvincula les direccions del catàleg de llocs de treball del personal per crear un procediment específic. És en aquest canvi on es concreta que la designació del càrrec és de lliure designació.
El bipartit de Junts i ERC consolida així el nou model de nomenament, que enterra definitivament el model de procés selectiu impulsat pel govern anterior (ERC, PSC i CUP) i aturat a principis d’aquest mandat. De fet, aquesta ha estat una de les primeres polèmiques del mandat per al govern, que va aturar el procés selectiu i va assignar la direcció de l’OAMCC a Maria Farriol, una decisió que va ser criticada per diversos actors culturals com l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC).
Tot i les crítiques, el mes de setembre del 2023 es va formalitzar el nomenament a dit de la nova directora amb l’anunci d’un nou concurs obert que s’hauria de presentar abans de tres anys. Ara bé, segons el nou canvi, no cal fer cap concurs per designar la direcció de cap dels dos organismes autònoms. Ara el nou acord ha passat pel Ple sense gaire debat ja que només el portaveu d’En Comú Podem, Ramon Gutiérrez, ha preguntat si la plaça que ara és de lliure designació és la que ara ocupa Farriol i si, en conseqüència, no es farà cap concurs per proveir-la. El tinent d’alcaldia d’Economia, Carles Brugarolas (Junts), ha respost dient que fins ara la decisió última era de l’alcaldia i les places s’equiparen a les condicions de la resta del personal directiu municipal.
La polèmica no només afecta al Teatre-Auditori sinó també al nou OAME, un organisme que va començar a prendre forma al Ple de desembre, quan mitjançant una modificació dels estatus de l’antic PME es va consolidar el canvi. El govern hi va votar a favor i la majoria de l’oposició (PSC, CUP, Vox i En Comú Podem) hi van votar en contra. Només el PP s’hi va abstenir. D’aquest òrgan seguiran depenent les escoles bressol municipals, l’Escola d’Art i Disseny i el Taller Triangle. Si bé, a ulls de l’oposició, amb el nou model s’aposta per un model de governança menys col·legiat i s’obre la porta a hipotètiques externalitzacions que la regidora d’Educació, Carme Ardid (Junts), diu que no es produiran.
La definició d’un nou model de funcionament de l’OAME també suposa aparcar la internalització de tot el seu personal que havia anunciat el govern anterior i prendre el camí contrari: que tot el personal d’educació de l’Ajuntament s’adscrigui al nou organisme. L’afer ha estat criticat per diversos treballadors, que asseguren que hores d’ara s’incompleix el conveni laboral perquè des del 2019 no se’ls paguen els estadis de formació. “Les escoles bressol, d’art i de música funcionen gràcies a les persones que hi treballen malgrat el desinterès polític”, va dir un dels representants dels treballadors al Ple de gener, quan el govern va tombar una moció presentada pel PSC i En Comú Podem en què es recollien les reivindicacions dels treballadors i que va tenir el suport de tota l’oposició.