L’objectiu d’aquesta celebració és defensar la idea que cap persona deu avergonyir-se del que és, sense importar la seva orientació sexual o la seva identitat de gènere. És una reivindicació de llibertat davant una societat cis-heteropatriarcal que rebutja i discrimina a les persones del col·lectiu LGTBI, fins i tot amb legislacions repressives.
Aquesta manifestació reivindicativa té com a data el 28 de juny en commemoració d’uns fets que van succeir la matinada d’aquest dia a Stonewall, una discoteca gai del Greenwich Village a Manhattan, el 1969. Era una època de legislació molt repressiva, ja que les relacions homosexuals consentides estaven penalitzades fins i tot amb presó, pel fet de ser persones ”desviades” de la norma heteroparental. Aquesta hostilitat manifesta i ”legal” es traduïa en batudes policials als locals d’ambient LGTBI. A la matinada del 28 la disco Stonewall va ser assaltada per la policia, els agents van perdre el control i es van produir enfrontaments violents, que van desencadenar una onada de protestes, origen del Moviment pels Drets del col·lectiu.
La primera acció organitzada va ser un any després quan a Nova York i a Los Angeles els carrers es van omplir de milers d’activistes LGTBI, fent així realitat les primeres Marxes de l’Orgull LGTBI.
Al bel mig de l’organització d’aquest inici de què avui anomenem Pride, ens trobem amb dues dones trans, veritable ànima i motor del moviment: Marsha P. Johnson i Sylvia Rivera que van patir en primera persona la violència policial a Stonewall. Dues dones trans que es van enfrontar a una societat establerta que negava a les persones del col·lectiu drets i llibertats fonamentals, al mateix temps que van tenir la força i la capacitat per aglutinar un moviment que, encara avui dia, encara lluita pels drets i la igualtat social del col·lectiu LGTBI… i el Dia de l’Orgull és una de les moltes formes de reivindicació. Hem de recordar que la paraula orgull vol dir amor propi i dignitat.
Però hem de puntualitzar que, malauradament, reivindicar avui dia l’Orgull LGTBI és impensable a molts països del món: actualment un 85% prohibeix el matrimoni entre persones del mateix sexe, un 35% penalitza les relacions homosexuals consentides amb presó i, a vuit d’aquests països, es pot aplicar la pena de mort. El camí fins a la normalització de les persones del col·lectiu LGTBI és llarg encara i no podem defallir en la lluita per assolir la igualtat de drets i justícia socials.
Molins de Rei també s’afegeix a aquesta lluita del col·lectiu i, des de fa uns dos anys, l’associació RainbowMolins va començar a treballar en aquest sentit organitzant activitats variades: cine fòrums, xerrades a centres educatius, entre les quals els Pride de Molins el 2021 i 2022. Enguany, degut a la manca de recursos humans de l’associació, no hem pogut dur-lo a terme, però el 2024 segur que serà possible. Des de Viu Molins fem una crida a tothom que vulgui participar, formant un equip de treball capaç de donar servei a les persones del col·lectiu i del poble en general. RainbowMolins us espera amb il·lusió de futur.
Mail de contacte rainbowmolis2021@gmail.com
Maria Marcos, membre de RainbowMolins