Prop de 300 persones es van aplegar dijous passat a la Capella del Convent dels Àngels del Macba per donar suport als projectes socials de la Fundació Magone en una jornada dissenyada per sensibilitzar, a través de diferents disciplines artístiques, sobre les necessitats de les persones en situació de vulnerabilitat a Catalunya.
“Entenem que l’art no té classes. L’art és emoció. L’art pot estar a l’abast de tothom. I nosaltres tenim persones resilients per a les quals l’art ha estat catàrtic i curatiu”, explica el director de la Fundació Magone, Raúl Lerones Alarcón, convençut que una manera de visualitzar el món social és exposar què poden arribar a fer les persones en situació de vulnerabilitat quan se les acompanya i se les dona una oportunitat.
Alfonso i Dalila de Vilallonga en la jornada benèfica | Cedida
“L’art és una manera de canalitzar el patiment i d’expressar, i quan expresses, t’alliberes. L’art és una eina terapèutica de gestió i sedació de les pròpies emocions”, afegeix, tot recordant l’experiència d’algunes de les persones ateses que, a través de la pintura, per exemple, s’han deixat anar i han millorat les seves vides.
El quart món a Catalunya
Magone, que gestiona els projectes socials dels salesians a Catalunya, té nou entitats en diferents ciutats i està present en barris molt desfavorits de Barcelona, Girona, Lleida, Sant Adrià del Besòs, Mataró, Sant Boi i Terrassa. La fundació atén joves maltractats, famílies desestructurades, persones amb desavantatges socials i econòmics, el que seria “el quart món a casa nostra”, defineix Lerones.
Espectacle de dansa en el marc de ‘Solidaritat per amor a l’art’ | Cedida
L’objectiu de l’acte és “visualitzar una població en risc d’exclusió social o ja exclosa socialment a casa nostra. Parlem que 1 de cada 4 infants és pobre. Això és una vergonya. Amb l’acte també volem denunciar que, a vegades, mirem cap a un altre costat davant aquesta realitat i posem aquesta població sota la catifa”.
La Fundació Magone treballa en diferents àmbits. Un és el d’incentivar el jovent a formar-se i obtenir una feina, un altre és el de tenir cura de mares maltractades derivades de serveis socials i acollir-les en pisos. “Treballem de moltes maneres amb dones, població migrada, infància, adolescència… Hi ha tot un procés de personalització, depèn de les edats i dels diferents objectius”.
Raúl Lerones Alarcón: “L’art és una manera de canalitzar el patiment i d’expressar, i quan expresses, t’alliberes” | Cedida
Així, hi ha diferents cursos de formació i inserció, per exemple, i, en total, atenen més de 4.000 persones en situació de vulnerabilitat a l’any. La fundació treballa des de fa més de 30 anys. Per a Lerones, actes com ‘Solidaritat per amor a l’art’ tenen sentit perquè apleguen disciplines i persones diferents amb l’objectiu de “visualitzar les persones que estan patint”.
Dignificar les vides de les persones ateses
Gràcies a donacions, l’acte s’ha pogut fer en un espai del Macba, un lloc “digne”, ha dit el director, per “dignificar” també les vides de les persones a les quals atenen.
L’esdeveniment va tenir lloc el 6 de juliol, va ser conduït per l’escriptora i presentadora Asha Miró, i va comptar amb la presència d’Alfonso de Vilallonga, compositor de bandes sonores guardonades amb un Premi Gaudí i un Premi Goya, acompanyat de la veu de la seva filla, Dalila de Vilallonga.
Durant la nit, van haver-hi actuacions de dansa contemporània de l’Institut del Teatre, música en viu del cantautor Sander Clasen, un espectacle de màgia de la mà d’Ivan Larson i una exposició fotogràfica d’infants, joves i adults de les plataformes d’educació social de la Fundació Magone. La Fundació Jovent, que treballa per donar oportunitats laborals a joves vulnerables, va ser l’encarregada del càtering.
L’entrada Art al servei de la solidaritat ha aparegut primer a El Diari del Treball.