La líder socialista ja és alcaldessa de Sant Feliu i serà al capdavant de la ciutat en un equip de Govern format pel Partit dels Socialistes, Tots Som Sant Feliu i Veïns per Sant Feliu. Avui s’ha confirmat al ple d’investidura i constitució del nou plenari, celebrat tres setmanes després de les eleccions municipals.
Per Nàstia Mas
Amb una Sala Ibèria plena, la sessió ha sigut una barreja d’ovacions i crits de desacord cap a diversos representants polítics. També n’hi ha hagut d’antifeixistes per rebutjar l’entrada de l’extrema dreta al Consistori.
Borrell, nova alcaldessa, ha afirmat que el “municipalisme” és el que “mou” el PSC. El Govern entrant, ha explicat, “neix amb la voluntat de treballar a favor de tothom i de garantir i millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes”.
“La ciutat té reptes importants i necessita un Govern estable”, ha destacat. Uns dels exemples que ha mencionat són la neteja viària, el manteniment dels carrers, la il·luminació i els parcs i els jardins ben cuidats, entre d’altres. Ha remarcat la importància dels serveis de seguretat i l’increment de la plantilla com una de les prioritats del mandat, així com el reforç als serveis socials i la democratització de la cultura. En matèria d’economia, s’ha referit als polígons d’activitat econòmica com una font per atreure noves empreses que “generin nous llocs de treball”, al desenvolupament del comerç local, a l’aposta per a l’economia circular i la indústria verda, etcètera. Quant al soterrament, l’ha mostrat com una possibilitat per “recosir la ciutat, guanyar espais públics i posar en marxa nous serveis que la ciutat necessitarà” a causa del creixement poblacional.
A continuació, ha exposat que, “per primer cop a la història, aquest ple el componen més dones (12) que homes (9). I aquesta és una fita que avui hem de celebrar”. Ha fet èmfasi en el fet que “aquells que usin o vulguin usar el dret a paraula per negar la dels altres, que no respectin que tothom té dret a participar i ser de Sant Feliu independentment de la condició social, racial, la determinació del gènere, sexual o qualsevol altre tipus, no comptin amb aquesta alcaldessa i ciutat”.
“Em comprometo a liderar un Govern fort, capaç i responsable; un equip que transformarà la ciutat”, ha clos.
Javier Molina, número 2 del PSC, ha començat recordant la victòria dels socialistes a les eleccions del 2019, mandat en el qual no va governar. D’altra banda, s’ha centrat en el sufragi general del 23 de juliol: “Serà necessari el suport del PSC per fer front a reptes democràtics. Hi ha marques i partits que blanquegen partits, i votar el PP ara és el mateix que votar Vox”.
Ha definit el pacte de govern com un acord elaborat amb un “exercici de democràcia i transparència” a través de reunions amb les forces polítiques (a excepció de l’extrema dreta). L’aposta dels socialistes pel mandat 2023-2027 serà, segons ha detallat, “una millor prestació de serveis en economia i en medi ambient, la transició ecològica, l’economia circular, la responsabilitat social i l’humanisme i vetllar pel benestar animal i de conveniència”.
Jaume Manyoses i Silvestre Gilaberte exposen els objectius del nou acord
Jaume Manyoses, de Tots Som Sant Feliu -també un partit membre de l’equip de Govern- s’ha referit a l’objectiu del pacte per al proper mandat: “Busca l’impuls de la ciutat, aprofitar el seu potencial i recollir les possibilitats que se li brinden”. Aquest és el mandat en què es preveu posar fi al soterrament de les vies del tren, aspecte que ha exposat durant la intervenció per apostar cap a “una ciutat cohesionada que reculli la potencialitat que té”. També ha fet una anàlisi breu dels resultats del sufragi municipal, en què ha conclòs que s’hi va mostrar un “creixement en suport al canvi [entès com a canvi de Govern]”, raó per la qual ha justificat el pacte de Govern.
Silvestre Gilaberte, per Veïns per Sant Feliu i membre del nou executiu, ha començat el seu discurs referint-se al programa de l’acord com a “extraordinari”, amb “un grup combatiu, seriós, rigorós i amb unes condicions i uns compromisos necessaris de complir”. Ha definit el context social actual com una “situació complicada” derivada d’un “gran i perillós individualisme del qual depèn que l’estat del benestar tingui possibilitats de continuar o que fracassi”. L’abstenció a les eleccions del 28 de maig en una taxa del 44 % també ha marcat el seu discurs: “És greu perquè suposa un 9% més que a les anteriors eleccions. És un desafiament dels pròxims 4 anys”.
L’antic equip de Govern remarca polítiques elaborades en els seus discursos
Oriol Bossa, d’Esquerra Republicana, ha definit el partit amb la “responsabilitat de liderar l’oposició”. “Des d’Esquerra Republicana ni entenem, ni comprenem ni creiem que aquest Govern sigui una bona notícia per a la ciutat”, ha prosseguit. Ha resumit que “és l’expressió de l’aliança de l’oposició i sospitem que el poc que els uneix és el rancor cap al govern sortint”. Ha continuat el discurs amb 2 peticions al nou Govern: que no facin “oposició de l’oposició” i que “no posin en risc els avenços aconseguits”, com el CUAP i l’Escola d’Hosteleria. Com altres representants polítics, ha clos el discurs rebutjant l’entrada de l’extrema dreta.
Lídia Muñoz, regidora de Sant Feliu En Comú Podem, ha definit la nova etapa de Govern com “un PSC que ha preferit mirar a la dreta i fer un pacte sociovergent”. I ha recordat que “les decisions [que es prenguin aquest mandat] seran transcendentals i conformaran la ciutat de les pròximes dècades”. La raó d’això són les obres del soterrament, que “arriben a l’equador i s’obre un ventall d’oportunitats que cal saber aprofitar responent als interessos de la ciutadania”. El mandat 2019-2023 ha estat marcat, segons Muñoz, per dos “fets històrics”: l’inici del soterrament i la pandèmia de la Covid-19. Ha accentuat 3 projectes impulsats durant aquests 4 anys: el parc públic d’habitatge, el futur trasllat del CAP Rambla i el nou CUAP i la futura Escola d’Hosteleria i Turisme del Baix Llobregat.
Finalment, Elisabet Ortega ha finalitzat la ronda de torns de paraula. La regidora pel PP ha subratllat que, durant el nou mandat, un dels elements clau de la seva formació serà la transparència: “Serem transparents en la política de pactes”. Ho ha fet rememorant la cita de Julio Anguita “programa, programa, programa”. El partit, segons ha exposat, preveia donar suport a la investidura de Borrell sense entrar a Govern. “El que els meus afiliats i votants no podem entendre, ni ho farem, és donar suport a un Govern que té un partit independentista”, ha assegurat.
A banda de la candidata Lourdes Borrell, Ortega i Rangel -per Vox- també han presentat candidatura a l’alcaldia, que s’ha votat després de la presa de possessió dels 21 nous regidors que conformaran l’Ajuntament entrant, actiu durant el mandat 2023-2027. S’ha proclamat Borrell com a alcaldessa de Sant Feliu amb 11 vots. 7 vots han sigut en blanc, 2 pel Partit Popular i 1 pel partit d’extrema dreta.
La foto final del Consistori s’ha fet sense la presència dels regidors d’Esquerra Republicana, que han rebutjat sortir-hi com a protesta cap a l’entrada de l’extrema dreta al plenari.
Aquesta notícia ha estat publicada al diari digital Fet a Sant Feliu